"Газпром" си тръгва от България преди "Лукойл"

Продава бензиностанциите си у нас
30 окт 2023 21:00, Нели Христова
72
"Газпром" си тръгва от България преди "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” в България са били 34, а през тази бройката им намалява на 23.

Газовата компания търси купувач за ензиностанциите у нас. "Газпром” първи си тръгва от бизнеса с горива в България, въпреки че натискът през последните седмици е върху “Лукойл”.

Сръбската “Нис петрол”, през която “Газпром” развива петролния си бизнес, е обявила веригата бензиностанции у нас за продан. Компанията е изготвила кратко описание на бизнеса си, в което се посочва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база. Казва се още, че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база.

Необвързващи оферти се чакат от потенциалните купувачи до 23 ноември тази година.

От финансовия отчет на българския клон на “Нис петрол” за 2022 г. става ясно, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лева. През 2021-а е била 5,6 млн. През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” у нас са били 34 - 22 собствени и 12 под наем. През тази година бройката им намалява на 23, защото са прекратени част от договорите за наем. Например в Пловдив през пролетта на тази година “Газпром” остана само с три бензиностанции. От края на април другите пет обекта вече се стопанисват от “Шел България”.

В бизнес плана за 2023 г. на “Нис петрол” за България е записано, че се очакват продажби за близо 79 млн. лева, което е два пъти по-малко от тези през 2022 г.

Според участници на петролния пазар максималната цена, която руската компания може да вземе, е към 100 млн. евро, като в нея се включва и петролната база. Ако има сделка, това ще означава, че “Газпром” изцяло се оттегля от енергийния пазар в България, след като през пролетта на 2022 г. спря доставките на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
дебелето момченце от турската партия ще ги купи, какъвто беше плана от самото начало
55
3
 
5
 
! Отговори
Нормална преди 5 месеца
За тц тц/44/Като те гледам теб много си облечен ***,обичаш се от втора употреба и си щастлив,но не знаеш че руснаците даже и не знаят какво магазин втора употреба,а сега марш в козината там да грухтиш
54
14
 
15
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 5 месеца
Ако бяха нормални частни фирми, би било добре да останат с оглед на конкурентната среда. Само че не са. Путин ги превърна в геополитическо оръжие.Цяла Европа си изпати от глупавата политика на управляващите в Германия; нашенските епигони играха по същата ***. За газпромчиците и 4-хилядниците няма какво да говорим -- сами се разкриха.Колкото по-далеч от Путинова Русия и от всичко руско,толкова по-добре за България!Най-добрата новина от много време насам!Да му мислят копейките и решетниковците.
53
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Митев Кой както се нагласи, така и му се връща. След като 20 години нашите управници правят мръсно на руснаците и дори във своя вреда търсят начин да им вредят, какво друго може да се очаква??? Каквото повикало, такова отвърнало. Нищо не ни пречеше да си поддържаме добри отношения с Русия и щяхме да имаме много ползи от това. Но не, пуделът България на каишка в посолството лае ли лае по слона...
52
11
 
23
 
! Отговори
Митев преди 5 месеца
РУСКАТА компания управлява бизнеса си в България чрез СРЪБСКА компания!!! От Освобождението и до наши дни сърби и руснаци играят ПРОТИВ нас и ни пакостят постоянно.
51
14
 
18
 
! Отговори
МИШ преди 5 месеца
"Газпром" си тръгва от България преди "Лукойл". И цените си растът на всичко . И българина беднее . И продължаваме да си ги търпиме тез сглобки . И продължаваме да гласуваме за тях ....!
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво
49
24
 
33
 
! Отговори
Руснак преди 5 месеца
Като си отидат руснаците ще дойдат американците да ви продават руски петрол и газ на тройни цени , сглобката ще е доволна за подкупите,Америка ще е доволна защото ще е без конкуренция на "българският"пазар ,Русия ще е най доволна защото ще определя цените който и харесват и ще взема двойно повече български парички за същото количество без да се занимава с български *** и кой ли ще яде КУРКАТА....вие умници РАДВАЙТЕ СЕ!!!
48
5
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 5 месеца
Свободен пазар, а? Колкото по-малко в бранша - толкова по-силен е картела, кратуни! Мен въобще не ме грее дали ще е газпром или шел - като отида да заредя ме цакат еднакво на тройна цена. Бензина струва не повече от левче с печалбата, а дизела е двойно по-евтин. Това са истинските цени!
47
18
 
17
 
! Отговори
Тъпите страдат! преди 5 месеца
Ако копейките зареждаха при тях, нямаше тайа да стане. Ама те своите пасати и астри само в Шел, ОМВ и ЕКО зареждат...
46
35
 
24
 
! Отговори
NURS преди 5 месеца
Браво! Много хубава новина! Всичко руско трябва да бъде изкоренено от България! Най голямото зло за България е русия
45
5
 
8
 
! Отговори
Израел преди 5 месеца
Много сте т. ,на тяхно място ще дойдат ***
44
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубаво ако се оттеглят всички чужди компании, ама тогава няма да остане ни една. Жалка България - има ли нещо българско въобще?.
43
38
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма да липсват на никой, само неква копейка ше си въобразява един-2 дена че му липсват и туй е
42
6
 
27
 
! Отговори
Миле преди 5 месеца
Абе детето ми във втори клас има по-малко правописни грешки при диктовка , отколкото вие във вашите драсканици хахахахаха резииииил журналистутки резил
41
31
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко, че заминават. Горивата им бяха качествени. Идваха от сръбската рафинерия. И дизела и бензина бяха с много добро качество. За разлика от идващия дизел от нашата прехвалена рафинерия. Винаги когато имах възможности с мина покрай техен обект зареждах от там.
40
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека си тръгнат, то, като гледам границите ни са задръстени от мераклии да дойдат. Българинът така ще си върви, на шопския принцип, не че той е добре, ама що пък на друг да не му е зле.
39
42
 
30
 
! Отговори
Тц,тц преди 5 месеца
Да си заминават! Сълза няма да пролея!Такава жалка страна като сегашна Русия няма! Най-многолюдната държава в света, в която 1 млрд жители ходят голи и боси, успя да изпрати ракета,която даже кацна на Луната,а великата космическа сила Русия не можа!? Ами ако изстрелят и ядрените си ракети със същия успех???
38
26
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 5 месеца
Няма руски газ. Няма. С нищо не са допринесли за тази газ. Просто от всички по света тази газ е най-плитко под тях.
37
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до-ви- жда- не