"Газпром" си тръгва от България преди "Лукойл"

Продава бензиностанциите си у нас
30 окт 2023 21:00, Нели Христова
72
"Газпром" си тръгва от България преди "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” в България са били 34, а през тази бройката им намалява на 23.

Газовата компания търси купувач за ензиностанциите у нас. "Газпром” първи си тръгва от бизнеса с горива в България, въпреки че натискът през последните седмици е върху “Лукойл”.

Сръбската “Нис петрол”, през която “Газпром” развива петролния си бизнес, е обявила веригата бензиностанции у нас за продан. Компанията е изготвила кратко описание на бизнеса си, в което се посочва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база. Казва се още, че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база.

Необвързващи оферти се чакат от потенциалните купувачи до 23 ноември тази година.

От финансовия отчет на българския клон на “Нис петрол” за 2022 г. става ясно, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лева. През 2021-а е била 5,6 млн. През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” у нас са били 34 - 22 собствени и 12 под наем. През тази година бройката им намалява на 23, защото са прекратени част от договорите за наем. Например в Пловдив през пролетта на тази година “Газпром” остана само с три бензиностанции. От края на април другите пет обекта вече се стопанисват от “Шел България”.

В бизнес плана за 2023 г. на “Нис петрол” за България е записано, че се очакват продажби за близо 79 млн. лева, което е два пъти по-малко от тези през 2022 г.

Според участници на петролния пазар максималната цена, която руската компания може да вземе, е към 100 млн. евро, като в нея се включва и петролната база. Ако има сделка, това ще означава, че “Газпром” изцяло се оттегля от енергийния пазар в България, след като през пролетта на 2022 г. спря доставките на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
21
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 6 месеца
Тръгва си но не си отива. Остава дългове. Айде да си вземат по един айфон и да ги няма.
35
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
40 години пътувам по пътищата на България, но сега за пръв път чух, че Газпром имали бензиностанции у нас.
34
32
 
30
 
! Отговори
пасарела преди 6 месеца
И никога повече краката им да не стъпват в България !!! Прав е бил З . Стоянов !!
33
18
 
38
 
! Отговори
Няма такава държава преди 6 месеца
Блага вест за Посолството и джендърското общество /натовци-укропитеци-атлантици-чифутофили и т.н./.Сглобката е готова и майките си да продадат ,само и само да угодят на говедовъдите от ФАЩ.
32
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БГ Американофилите,газ пикаят че ГЕРБ пак Печели!-:))
31
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БГ копейките газз пикаат, хахаха. Някои даже се молят на Путтаранина да им пусне атома, нали си вярват още от Чернобил, че съветския атом е полезен :))). Дасвидания рашшисти, повече да не сте стъпили тук.
30
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абре " тръгват" си ама Не съвсем!-:) Газа който ще ползваме И за в бъдеще,няма как да е друг А не Руски!-:) Минава през различни тръби,фирми и държави,ама си Е баш Руски мисля аз!-:) И да попитам Нелката,то тя нали е " дежурна" за темите за Путин и Русия! Защо не написа една " тема" за Кокаина хванат от Турските митничари? 55 килограма си е сериозен габарит! Ако беше " от Руското посолство", щяхме още да сме в " Световните новини"?! Та има ли уволнени български митничари,заради тази " Издънка" ?
29
24
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
И да не се връщат повече !
28
21
 
15
 
! Отговори
Ваня Г. преди 6 месеца
Чао. Да си тръгват и никога да не се връщат.
27
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От този автор , толкова.Чакаме с нетърпение нашите нови колонизатори краварите ,да ни посочат как да си сложим въжето.
26
15
 
18
 
! Отговори
do 27 преди 6 месеца
Аха, ясно. Или под руска власт или унищожение и радиоактивни пространства. Жалко че русофилите сте толкова плиткооумни, та да осъзнаете какви ги пишете и за какви хора гласувате. Визирам радев, нинова, копейнкин, които са проводниците на интересите на унищожителите ни у нас.
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бъдещето ни е предначетано! То е много! Ама много радиоактивно! И никой няма да може да избяга от радиоактивната си съдба!
24
16
 
18
 
! Отговори
Да преди 6 месеца
Жужаците да се махат.... Стига са цоцали от България
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бълария има една от най- голямата наситеност с бензиностанции на км. Не се оплаквам, напротив. Далаверата е във ведомствените. Сваляш катализатора, даваш газ и снобите зад теб намалят скорост за да не ти дишат пушилката, а ти грееш о изпитано превъзходство.
22
16
 
17
 
! Отговори
2 руски говна тук преди 6 месеца
се скъсват да пишат несвързани глупости.
21
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Напускат по заповед на Путин! Той ясно ги предупреди да напуснат неприятелските държави, защото предстои да бъдат унищожени и превърнати в радиоактивни пространства на които нищо няма да вирее!
20
4
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 6 месеца
И сега по газопровода тече газ, ама шарлатаните не смеят да пипат, защото не са платили, а и вече нямаме договор.
19
12
 
16
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 месеца
Да си отива и лукойл. Деца с уродства, възрастни с рак, цял живот с асма ....това е руският принос към нашето здраве. Проклет да е Иван костов..
18
12
 
12
 
! Отговори
до 13 преди 6 месеца
А не може ли и без руснаци и без ракетите им да долитат до нас? Т.е. изобщо не могат да се държат като нормална държава, без да заплашват? Или викаш задължително е да сме под ботуша им.
17
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как сте джъндърчета! Готвите ли се да посрещнете черния дядо коледа, който ще ви донесе радиоактивни коледни подаръци, докато от небето се сипе черен радиоактивен сняг!