Чобанов: Заблуда е, че политиците и обществото са нещо различно - те са едно

Будителството включва и това да познаваме историята си, казва той
1 ное 2023 23:13, Нели Христова
27

"Будителството е важна черта на българския народ. Ние сме преживели исторически изпитания, кризи, конфликти, национални катастрофи. Това, което ни е помагало да се вдигнем и да продължи напред като общество, са именно ценностите, изповядвани от народните будители", заяви историкът доц. Тодор Чобанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всеки трябва да бъде будител преди всичко на себе си.

"Трябва да започне с четене, с отваряне на дома за ценностите, за истинското, за непреходното", каза Чобанов.

Според него първата линия на будителството са семейството и децата. "Имаме задължение към следващото поколение да работим с него и да възпитаме любов към книгата и четенето", категоричен бе историкът пред Bulgaria ON AIR.

"Има какво да се желае, когато става въпрос за подкрепа на държавата. Голяма част от хората получават възнаграждение близко до минималната работна заплата. Няма ли системна подкрепа, няма как да се очаква хората да са спокойни. Липсва достатъчна инвестиция в духовното", изтъкна Чобанов.

"За много музеи в страната се води битка за оцеляване. Средствата са крайно недостатъчни. Инфлацията се явява основен фактор. Разходите станаха непосилни за много от малките музеи в страната. Няма инвестиции от години в качеството на материалната база", твърди Чобанов.

Той посочи, че техните ставки за тока са като на абсолютно всяка търговска компания.

"Те не печелят или имат минимални приходи. Бюджетът на макро ниво може да изглежда добър, но на терен не е достатъчен. Предстоят сериозни изпитания пред българската култура", смята историкът.

"Имаме много могъщо изкуство, това е нещото, което носи слава на България, заедно със спорта. Не бива да се спират усилията културата да получава подкрепа. Законът за развитие на културата е в много тежка ситуация. Чакаме модел, при който културните организации няма да бъдат лишавани от малките си приходи. Имаме нужда от сериозна ангажираност", коментира Чобанов.

По думите му културата е надграждане, което продължава през целия живот като обучението.

"Будителството включва и това да познаваме историята си. За съжаление, в 21 век технологиите заливат човека с информация, но голяма част от тази информация е подвеждаща", каза Чобанов.

Според него България трябва да намери своята европейска идентичност, за да заживеем като другите европейски народи.

"Една от големите заблуди е, че политиците и обществото са нещо различно - те са едно", подчерта гостът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Щирлиц=== Ако чакаме още двадесет години,тези продажнини,безродни и марионетни управници ще ни унищожат!!! Всичките,управлявали през последните 34 год. с ненаситна,разрушителна жар затриват НАРОДА и ДЪРЖАВАТА ни!!! Най-бързо изчезващият народ сме в света! Това е единствено следствие от жестокия геноцид,който българомразците упражняват върху измъчения ни,нещастен НАРОД!!! Лъжа е,че политиците са продукт на народа,те са плевели на Посолството,по чиято заповед ни унищожават!!!,
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Насочете прожекторите към положителния пример, към добрите дела и така неусетно ще се възпита чувствително поколение към неправдите и нещастието на хората. Престанете по цял ден да разчепквате поведението на асоциални хора.
13
0
 
0
 
! Отговори
Фак е: преди 5 месеца
Това е криво огледало в което се оглеждаш ти ! И най-вече се познаваш от пръв поглед!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ Е: преди 5 месеца
ПОЛИТИЦИТЕ СА ПРОДУКТ НА ОБЩЕСТВОТО....ХАХАХАААА..И НЕГОВО ОГЛЕДАЛО!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изобщо не са едно, избирателната активност прогресивно намалява и вече е там нвкакви 26 % ако въобще има и толкова с фалшификациите
10
0
 
2
 
! Отговори
Клатушко преди 5 месеца
Кво ме топли че имаме история а нямаме живот в момента и бъдеще.
9
0
 
0
 
! Отговори
Реджо преди 5 месеца
Чобанов,едно завършва на о , две на е , три на и,все ли е едно хиляда,десет хиляди или двайсет хиляди!Обществото е с хиляда,политиците с другите две суми!То верно,май едно и също е!Нали!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината: Заблуда е, че политиците и обществото НЕ са нещо различно - те са различни.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обществото е от калинки?
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Избиха интелигенцията и средната класа за да живеят те.Заграбиха и все още няма наказани за тези прастъпления.Всичките са техни деца и БСП,ГЕРБ,ПП,Възраждане.......
5
2
 
13
 
! Отговори
Не е точно така преди 5 месеца
Всеки Българин ли е като годподин Трезиев, с роднини в ДС, на държавна издръжа живял в САЩ за сметка на народа, образовал се в САЩ пак за народна сметка, загубил всякаква връзка с България, но добре усвоил прийомите на човек от ДС. Все пак учители са му бащата, майката, дядото! Цялата рода набутана по тайните полиции!
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тогава защо обществото и политиците са на различно мнение, като например национални интереси и приоритети? Защо исканията на народа отиват в 9та глуха и повече внимание се отделя на чужди "партньори", като например Украйна? Защо тези политици така и не намериха смелост да се опълчат на ЕС, когато техни исканията и решения очевидно вредят на страната ни по все повече въпроси? Чобанов, някога може да ся били едно, но сега разликата е стряскаща!
3
2
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 5 месеца
Този е прав, българският политик е наистина едно с българинът, политикът лъже и обещава, а българинът му вярва и го избира, без да се замисля колко го е обрал същият политик до денят когато пак го преизбира ! Много е прав този, защо отричате още ли не можете да разберете, че нямате право да мислите различно след като вече 34 г. гласувате за ДС/БКП, а тук отричате истината, смешни сте бе, дори по-трагични от бедността си !
2
1
 
15
 
! Отговори
Едно преди 5 месеца
Не знаех ,че имам право на безплатен Майбах и охрана от НСО безплатна и коктейли и пътувания в чужбина вечери охолни - не знаех ,че сме едно ....хубаво ,че казахте. А да и не знам някой от народа да усвоява европари...само намазани от тез с черните костюми е разрешено ..не знаех че сме едно....
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докога провалени управници ще ни дават акъл ?!