Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Депутатите защо получават заплата
60
10
 
11
 
! Отговори
..... преди 6 месеца
Абе Асене ,абе те за това са държавни служители,служат на държавата не работят и не произвеждат нещо си,това са държ.администрация, полицаи,военни и попове като последните служат на господа! Все пак плащат ДДФЛ 10% от заплатата си,ако не знаеш да ти кажа!
59
3
 
19
 
! Отговори
1212 преди 6 месеца
Абе кокорчо, що не вземеш да видиш кой на олко се осигурява, та да разбереш че 80 % от частния сектор се псигурява на минимална заплата а останалите парички ги прибира в джоба. Що не спреш сивата икономика ширеща се навсякъде в България. Пример, треньор по нещо си в училище, идва за 2 часа 4 пъти месечно, по 45 лева на дете. Викам му дай сметка да ти превеждам парите, нямял. Взема кинтите от децата и нищо не издава, ни касова бележка ни някаква хартийка. Колата му чисто нова 2022. До кога???
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да ми преведат парите пък нека чакат да си платя осигуровки ала бала и други глупости
57
4
 
4
 
! Отговори
служител на държават преди 6 месеца
Не трябва да се променя положението. Нещо, което се прави за временно в БГ-то трябва да си остава завинаги, като плоския данък, като ниското ДДС за кръчми и т.н. Нашите осигуровки ги плаща държавата, това беше временна мярка и трябва да си остане завинаги.
56
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 56 Инфлацията е Безумна инфлация, започнала от ГЕРБ 2019 г.," През 2019 г. инфлацията беше 2,3%, а през 2020 г. след преврата на Юмручкото, хвръкна още през юни при Стйефково-Рундьовското кривителство и оттогава край няма, НЯМА и са има, докато ни смучат радьовите шарлатани.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо няма опци,я д ане се плащат осигуровки, а? Демокрация ли? СВОБОДА ЛИ?
54
1
 
16
 
! Отговори
Caмo nитaм преди 6 месеца
A napaneтнитe cekpeтapkи вkлючeни ли ca в бpoйkaтa?
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 65 - Тов е голямата лъжа, кяото ви пробутват.
52
2
 
21
 
! Отговори
Пътят към АДА преди 6 месеца
Пътят към ада е послан с добри намерения! Абе нали Асен Василев обеща 30% по-малко държавна администрация? Дали ще ги изгони?
51
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много мислят. Отдавна всички държавни чиновници трябваше да си плащат сами осигуривките за пенсия и за здраве. Да не мислят а да го въвеждат.
50
7
 
24
 
! Отговори
зер преди 6 месеца
държавният работник с какво е по-специален, че да не плаща осигуровки? Редно е и той да сподели осигурителната тежест както и останалите работещи.
49
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Въпрос: Асанчо, а 121 гласа ще събереш ли в парламента в сряда? :))))))))))))))) Щото Боци каза, че няма да влезнат в зала, пък и Копейката се ослушва :))))))))))
48
1
 
18
 
! Отговори
? преди 6 месеца
ЗАЩО само противни типове ни управляват???
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчо не е от човешкия вид. Този наистина трябва да бъде изпратен на луната!
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната про100тия и нищоправане като им дадат брутната заплата е все едно кой ще го удържа данъка и осигуровките, дали държавата или чиновниците.
45
0
 
13
 
! Отговори
Инфлацията е преди 6 месеца
Данък, изяждат се доходите, намалява потребление. Увеличихте акциди и ДДС. Безумна инфлация, започнала от ГЕРБ 2019 г., газ-борсови цени и вкарване в ERM2. Чрез ERM2 ще ни пробутат еврото, ако не се инициира референдум за излизане от ERM2. Идва цифрово евро, изявление . С борсата за ток от янари 2024 ЕП-та, реално и потребители. Дългови спирали. Закриване на ТЕЦ2-изцяло независима от чужди ресурси, унищожена с КВОТИ. Продаде България за жълти стотинки. Продължава безумието отровни и скъпи фото
44
0
 
13
 
! Отговори
Грамажите преди 6 месеца
на храните намаляват, на стоки също. инфлация при храни и стоки над 60%, при услуги от 30% до 120%. Увеличение газ от 2019 борса Борисов над 66%. Увеличение Парно от 2000 - 80%.Ток от 2000 г.с над 200%. Само за СГРАДНА тази година месец 150 лв, без ползване парно, един месец работим за 6 месеца сградна инсталация, без вертикални тръби в апартаментите, за една тръба в общи части. От януари 2024 г. борса ток ЕРП-та, потребителите загиват. Работиш 2 месеца в годината, за да си платиш ток и парно.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 47. Нищо не напомняй, защото не е така. Работодателя плаща 60%, а работника 40%. Що се отнася до държавните служители, за тях никой нищо не плаща. Затова и пенсионната система се срива.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кьор фишек. Да има будали да му вярват на тоя.