Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кво стана със заводите за електромобили и батерии единият в Белград другия в Скопие лъжци от ПП, какво обмисляте лъжа след лъжа. предадохте президента предадохте посолството повсевместно потъвате на изборите кандидата ви за София е по шумкарско-десарски укрил се от дебат. СРАМ И ПОЗОР ВИЕ СТЕ ГОЛА ВОДА. ГЛЕДАЙТЕ МУ ИНТЕРВЮТО В НОВА ПП ТВ КАК ЩЕ МУ СЕ МАЗНЯТ А ВЧИРА ОЩЕ МАЛКО ДА СКОЧАТ НА БОЙ НА ВАНЯ ГРИГОРОВА ЩОТО ЩЕ ПАДНЕ СГЛОБКАТА.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Див капитализъм,36 процента газ нагоре,смятайте какво ще стане с цените.
19
2
 
6
 
! Отговори
Владия перфектен преди 6 месеца
Английски и мога да пуша много трева като Наско Културата
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До българинАма това кой го направи - Европейския съйз, заплата и пенсия. А сегашните тормозят хората ползващи се от това европейско право за да слушкат, през месец де заканмат че ще ги махат от работа па стоят. ТОЗИ ТОРМОЗ Е СЪЩИЯТ КАТО ДЪВКАТА С ОСИГУРОВКИТЕ, ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ГИ НАПРАВЯТ ХОРАТА ДА СИ ГИ ПЛАЩАТ ЗАЩОТО ЩЕ СЕ БАВЯТ ПЛАЩАНИЯТА НАЙ-МАЛКО. НО ВИ ЛЪЖАТ ЗА ДА НЕ ВИДИТЕ ЧЕ ТЕРЗИЕВ И ДРУГИТЕ С РЕАЛЕН ПРЕЗЕНТИРАН ЕЛЕКТОРАТ 5 ПРОЦЕНТА ПЕПЕЙЦИ НЕ СТАВАТ ЗА КМЕТОВЕ НИКЪДЕ.
17
1
 
7
 
! Отговори
Помня преди 6 месеца
За "повишението" разбрахме. Сега как ще се засили икономиката , за да дойдат парите ? Не искаме повече заеми.Да не би икономиката да се превърне само в икономия. Нали помните бай Тошо ? Икономия , икономия. Смитайте ъглите. Смитайте ъглите....
16
1
 
17
 
! Отговори
Търся си работа преди 6 месеца
В държавната администрация нещо за 3-4 хиляди рева нищо не умея като другите
15
8
 
6
 
! Отговори
Комунистите окрадоха преди 6 месеца
БГ и отровиха въздуха с тия плебейски тецове дее ба и кюморджиите
14
3
 
28
 
! Отговори
българин преди 6 месеца
А,тази социална извратеност-да получаваш заплата като чиновник,и да получаваш пенсия,никъде дугаде няма.От пенсионери,млади хора не могат да започнат работа в администрацията.Има прокурари,съдии,следователи,полицаи,военни,лекари и т.н.Знаете ли,един пенсионер,работещ като магистрат,колко чисто получава на месец?РЗ-чиста 5000-6000 лв.месечно+пенсия 2500-3000 лв.месечно. Колко прави това? Чисто средно 8000 лв месечно.И какво работи срещу тези пари?50% съкращение на т.нар.магистрати!
13
5
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
До 1984 МАНИПУЛАЦИИ ===Като интернета е на десните, не го ползвай бе, дрогарю :))) Или ползвай интернета на левите, такъв имат в Северна Корея. А за гласуването, че сме щели да нямаме право на глас, по-добре се образовай и прочети за "Магна Харта", там, откъдето е започнала демокрацията и коя година. Иначе и по времето на соца вярно се гласуваше - 99% за БКП и 100% за бай Тошо. В Северна Корея са същите резултати в момента. В Беларус и Путлеpиcтан са по-осъзнати, печелят с 80% :)))
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди години костов започна да удържа осигуронките директно на чиновниците, за данъчно удобство, затова сега ако го направят следва да повишат заплатите с ограбеното от Костов. Бюджета не излиза защото някои десни партии оядени в корупция управляваха 27 години направиха бандитска приватизация, закриха 4 блока подариха два реактора предсрочно закриват въглищни централи, отвратителното управление води до отвратителен резултат. ДОЛУ СГЛОБКАТА И НАЙ-ВЕЧЕ НИТО КМЕТ ОТ АНТИБЪЛГАРИТЕ ОТ ПРЕДАТЕЛИ ОТ ПП
11
8
 
15
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 6 месеца
ПОНЕЖЕ СТЕ ПОРЕДНАТА МЕТАСТАЗА НА КОСТОВ ДСБ РЕФОРМА БЛОКА ТАЯ ДЪРКА ДОКОГА ЩЕ Я РАЗИГРАВАТЕ. АСЕНЕ, ДВУЛИЧНИКО ЗАЩО НЕ ВДИГНЕШ МАКСИМАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ОТ 3400 ЛЕВА НА ТОЛКОВА КОЛКОТО ТИ Е МИНИСТЕРСКАТА ЗАПЛАТА И ДА ЗАПОЧНЕШ ДА СИ ГО ПЛАЩАШ НА РЕАЛНИЯ ДАХОД. В ПСИХОДЯСНАА БЪЛГАРИЯ ИСКАТ ДА СЪДИРАТ КОЖИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТЕЩИ, А МЕРИНДЖЕИТЕ И МИНИСТРИ И ЗУПЕТАТИ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ ДО 3400 ЛЕВА. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ СЕРСЕМЩИНАТАА ВИ НЯМА ГРАНИЦИ. А И ВАНЯ КМЕТ ВИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!!!!!!!!!!!!
10
5
 
4
 
! Отговори
Глобалният Елит преди 6 месеца
Бг плебеите са класово не осъзнати аутисти
9
1
 
6
 
! Отговори
Cneцaтa преди 6 месеца
И зanлaтитe, cъщo тaka!
8
8
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Ха-ха-хахахаха :))) Това правителство взе да ме кефи. Реже отвсякъде, докъдето докопа и се сети. Гледам че и туризма и ресторантьорите са ги подпукали и искат да им връщат ставката от 9 пак на 20% ДДС. Разбира се, те дето всяка година отчитат успешен сезон веднага взеха да реват, че хич не било така и огромни разходи имали и си искат да си им остане на 9%. Ама Кокорчо няма да ги остави. И зърно от Украйна ще се вкарва по втория начин, ама по-добре де. Няма само нашите спекуланти да се гушат
7
12
 
11
 
! Отговори
1984 МАНИПУЛАЦИИ преди 6 месеца
Ако ги нямаше левите партии вие сега нямаше да имате право на глас и щяхте да работите за коричка хлебец по 16 часа. ПАРТИИТЕ КОИТО СА ТОКСИЧНИ И ВИ ПОСЯГАТ НА ПРАВАТА И ВИ ЗАБЛУЖДАВАТ ЧЕ ГО ПРАВЯТ ЗА ВАШЕ БЛАГО СА ИМЕННО ДЕСНИТЕ ПАРТИИ. И ТЕХНИ СА МЕДИИТЕ И ИНТЕРНЕТ Е ТЕХЕН И ВИ ПРАВЯТ КЛАСОВО НЕОСЪЗНАТИ ХОРА И ВИЕ ПлАЩАТЕ 10 ПРОЦЕНТА ДАНЪК А НАД ТАВАНА НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ХОРА С ПО 50 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ НЕ ПлАЩАТ НИЩО РАЗБРАХТНЕ ЛИ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕТЕ БРЕ "ДЕСНИ ЗОМБИТА"?
6
7
 
8
 
! Отговори
Браво Коки преди 6 месеца
Евала
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледа лошо ,типично за патологичен лъжец и крадец
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А да помислине нещо за събиране на пари от неплащани осигуровки?Всичките фирми които работят по държавни проекти осигуряват на минимално и заплатите в пликче. Тях няма ли да ги подгоните или те си плащат.
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да им ги вдигнете официално, за да може да им вземете увеличението и те с увеличена заплата да взимат колкото преди но ще се води, че са получили увеличение. Какви са тези безумни схеми. Прелива от пусто в празно.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Koкорчоо мачкай