Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове

Данъчните оценки ще се актуализират на всеки две години
Обновена: 7 ное 2023 13:44 | 7 ное 2023 13:44, Стела Стоянова
313
Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове
Снимка БГНЕС, архив

Одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси ще се превърнат в данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо, пише "Сега".

Финансовият министър Асен Василев не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.  "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години,  както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните промени, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат със суми, по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 26 - То си има бре - годишна такса за паркиране на втора кола в синя/зелена зона за живущите е двойна на тази за една кола. И не им пука за дупки и парко места.
29
3
 
13
 
! Отговори
ЛУКАНОВ, ЖАН ВИДЕНОВ преди 6 месеца
А ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДСБКП..?.. ЩОМ НЕ ХАРЕСВАТЕ БОКО, ЗАКОПАХТЕ СЕ ДЪЛБОКО.....
28
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 20: данъка ти се определя на база на оценката на имота при покупко продажба миличко. Ако си правиш ремонти и продаваш имота, като се извади оценка се актуализира и данъка към общината. Затова в един блок има жилища с по 200 лева данък и на същия етаж жилища с по 50 лева данък. Я прочети как се формира данъка към общината.
27
4
 
9
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
До ...Тук и 1000 лв на месец да стане атмосферата ще е същата. Затова хората не желаят да плащат и са прави.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Охохохохохохо тук пеперасти пишат, че така трябвало за да се оправят условията на живот и да инвестират в инфраструктура. НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ДАВА ОТЧЕТ, тия пари отиват там в едни наши фирми, само дето ще са много повече :) Блажени са вярващите
25
2
 
22
 
! Отговори
aaaa преди 6 месеца
Минаха изборите нашти взеха власта и сега почваме с теслите да прибираме парите дето ги похарчихме за победата.Ама така е ще ви доят докато давате ,после да не се оплаквате.Вие си ги избрахте умните ,красивите и гладните за пари.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жалко, че няма как да измислят данъчна тесла и за семействата с над 1 автомобил. Дебелия пипа само на сигурно, където може да събере нещо.
23
4
 
27
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До подкрепям: ако е жилище в което живееш да е с нисък данък, но всяко следващо, купено с цел инвестиция да ти се качва данъка. Така ще се появят повече жилища на пазара и ще падне цената. Абсурд е когато населението е намаляло с 3 милиона, а жилищната база се е увеличила цените да са толкова високи. За младо семейство е почти невъзможно да се сдобият със собствено жилище. Трябва да има по високи данъци за 3-4-5 и нагоре жилище. Но проблема е,че тази промяна е с цел пълнене на дупки в бюджета.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак гласувайте за ПП
21
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчо е най-мръсното куче което сме имали като финансов министър, готви ни рекет с чипирани кофи и тройни данъци особено на програмистите които се замогнахме по времето на Боко иска да ни изгони, ами елементарно продаваме и кешираме а умнокрасивите дето скачаха да купуват сега на тройни цени и тройни наеми!
20
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи да почваме да съдим общината за всяка разклатена плочка и дупка пред входа. За неподдържаните градинки и инфраструктура. За липсата на редовно сметосъбиране. Да напълним общините с жалби и дела, та да си заслужат по-високите данъци.
19
13
 
12
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Редно си е и е време да се случи това. Имам парцел земя в едно селце. Данъкът ми е 1.90 лв на година. Какво да се направи с тази колосална сума? Път? Канализация ли? Какво? Имам друг имот в "богаташко село" там пък е 30 лв. Да, ама искам канализация! Дори 2000 къщи по 20 лв. не могат да стигнат. Във Великобритания всеки месец данъкът към общината ни беше 150 паунда И атмосферата е различна. Друга опция няма.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тва дали си правил ремонти няма никакво значение. Още по-малко значение има дали си си вадил данъчна оценка бухаххаха. Какви хора пишат тук б.... променкаджия и машинен избирател/инженер ....нали
17
4
 
15
 
! Отговори
Резидент разединител преди 6 месеца
Некадърник си е Асен Василев и това е видно на всички освен на сектантите на ДБ и ПП, които вярват още в дядо Коледа(ако се сещате за вица). По-кофти им е че не искат да признаят, че ГЕРБ се справят по-добре от тези набедени от резидента ни "специалисти". Да не забравяме думите " Ако има повече хора като Кирил и Асен, България ще бъде едно прекрасно място за живот" или нещо подобно беше. А сега се прави, че не ги познава *** кирлив.
16
9
 
43
 
! Отговори
Подкрепям преди 6 месеца
Крайно време е на всякакви тарикати, купили по 10 апартамента с цел спекулация, чиито данък не е плащан с години да им се потърсят тези пари. Лично познавам такива, които карат коли за милиони, но не си плащат данъците на държавата за десетте апартамента, с които спекулират или отдават под наем. Разбира се, пак на черно. Защо не се опитат да го правят в бяла страна това? Отговорът в ясен. Ще свършат бързо в затвора. После защо нямала държавата пари.
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
бая зор ще е за някой хора на минимална и бедните пенсионери, сега и нови топломери и еодомеъи дистанционни, какво ли не, много зор.
14
5
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
И защо аз който съм инвестирал в жилището си и когато съм правил ремонти съм платил вече данъци за това на държавата да плащам по висок данък от съседа ми който не е правил ремонти и не си е правил данъчна оценка на имота? Да се определя на база местоположение, а не на база оценка на имота! Така е най справедливо.
13
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 6 месеца
До БрокераНай-неграмотното създание :)
12
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо въобще трябва да се вдигат местните данъци?
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам една селска която беше толкова окъсана,че освен че си кърпеше чоpапитe,от три сглобяваше един, нещо като чоpaпен пачуърк . Уредиха я в икономическа милиция в София, като я изпращаха с влака й купиха билет само за половината път и тръгна с дрипите на гърба си, къшей хляб и половин глава чecън. Говори се че за пет години се е сдобила с шест апартамента,че много ниски заплатите и няма как повече. Та в този ред на мисли,да му мисли.