Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове

Данъчните оценки ще се актуализират на всеки две години
Обновена: 7 ное 2023 13:44 | 7 ное 2023 13:44, Стела Стоянова
313
Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове
Снимка БГНЕС, архив

Одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси ще се превърнат в данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо, пише "Сега".

Финансовият министър Асен Василев не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.  "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години,  както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните промени, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат със суми, по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо против, обаче да се разкарат старите автомобили от центровете на големите градове! Въздуха не се диша!
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма как да мине бюджета правен на коленце и много пожелателен. Вече и външните дългове не стигат. Що не ги вземат от Лукойл :)), оня спецов там интимния партньор на изцъкления. Само да ви обадя, че тая данъчна оценка на две години дето се актуализира никога няма да се актуализира надолу :))). Скоро и прогресивен данък шшшмаааткииии да има за чааавееата
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вдигнете такса смет и освободете тази от разделното събиране, а фирмите да си плащат и извозват разделените материали. Кога ще построите заводи за рециклиране? Вече няма и циментови заводи в които да се горят 60клуците подлежащи на изгаряне. Иначе отпадъка от пещите спокойно може да се използва за пътища като подложка.
7
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да вдигат на новото строителство, тези преди 1989 г. са от другия режим и днешните нямат никакъв принос. Който е баровец и иска луксозно жилище да му плаща.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо този данък сгради трябва да се определя на база оценка на имота въобще. Защо не е фиксирана стойност, без оглед оценката на имота, която може да варира както нагоре, така и надолу. Нали общините не са някакви спекуланти на борса, за да залагат на увеличение на оценките на тези имоти, с се интересуват от някакви твърдо и сигурни постъпление в бюджетите си, за да разплатят някакви постоянни разходи.
5
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който ги е измислил тия тесли - може и да не доживиее да види първата актуализация )))
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че защо за "старото строителство"? Индексирането ще е за всички сгради. Не си лъжете акъла, че като ви набутат ново, ще са ви по-приемливи данъците.
3
12
 
51
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Асан Василев е ненормален. По цял ден мисли нови и нови глупости - данъци, такси, плащане в брой до 5000лв., заплати по банков път, ПОС терминал във всеки обект..... Дето няма как да станат тези работи.
2
10
 
22
 
! Отговори
Баба _реститутка преди 6 месеца
И аз с 4 имота в докторски паметник ко да правя само на една пенсия съм
1
7
 
9
 
! Отговори
Брокера преди 6 месеца
КА5 имоти ако имате да продавата сега е момента преди да паднат, звънете 6% комисьонна точен и коректен - с брада съм