МЗ предлага: Към е-рецептата да се пише и хартиена с пояснения

Вариантът е отхвърлен от БЛС
8 ное 2023 22:15, Анисия Иванова
44
МЗ предлага: Към е-рецептата да се пише и хартиена с пояснения
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е предложило вариант за решаване на проблемите, възникнали след отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства.

Предлага се заедно електронната лекарите да издават и хартиена рецепта, в която да има пояснения за фармацевта.

Вариантът е отхвърлен от Българския лекарски съюз, съобщиха от организацията, като отрекоха да са получавали предложение за гратисен период, в който да важат и електронните, и хартиените рецепти.

Съсловната организация настоява за връщане на стария режим, при който медиците можеха да избират дигитално или на хартия да предписват антибиотици и лекарства за диабет.

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на предложението на Министерството на здравеопазването само работещите в Спешна помощ да могат да предписват антибиотици и лекарства за диабет на хартия. Предстои обсъждане и анализ на всички постъпили предложения. След това се очаква и окончателното решение на здравното министерство

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: мзхартиенае-рецепта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 5 месеца
Do 28. Ще ти кажа да заминаваш за руската провинция.
32
1
 
0
 
! Отговори
Браво преди 5 месеца
Точно реших,че нещо се подобрява и отново хартия.Само за сравнение - при личния лекар, за да прегледат детето се редя с още 20-Тина други родители около 50 Мин. и да не си болен, все нещо ще лепнеш. 3 или 5 дни по-късно, когато сме клинично здрави се редим пак същото време, за да вземем въпросната хартийка.Значи имам 100 минути сумарно в работно време, за да взема една хартийка, която дори няма уникален номер. И сега, когато въпросът може да се реши, отново се появява дублиране. Това е нелепо
31
0
 
2
 
! Отговори
- преди 5 месеца
За да се плаща на фирмите за подръжка/производство на електронната система, сървърите, компютрите, програмите и т.н. Никой не го е измислил, за да ни е по-удобно и бързо на нас или на лекарте.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълни Прос**ци! Но ние не сме!!!!!!!!!
29
1
 
0
 
! Отговори
THE BEST преди 5 месеца
Аз мисля, че е-рецепти може да бъдат хакнати ........................ И може би затова искат да има и хартия. Има логика :)))))))))
28
0
 
9
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
Народът предлага:Закриване на безполезниците от МЗ и уволнение на всички пр0дажни калинки на хранилката!!!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви са тези глупости. Вместо да улеснят процедурата, се измислят допълнителни затруднения. Какви са тези пояснителни хартиени рецепти в допълнение към електронните. Ами нали фармацевтите са медицински работници и се предполага, че са достатъчно интелигентни, не само да продават, а и да са в час за лекартствата. Навсякъде по света се използват както електронни, така и хартиени рецепти едновременно. Не разбирам защо у нас се правят експерименти които само затрудняват лечебния процес.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Със зловещо счупен крак ме изхвърлиха от болницата след седмица, че ми свършила клиничната пътека, а чета как е в руската провинция-месец и половина-до пълно излекуване. Нещо да кажете?
25
0
 
13
 
! Отговори
мдааа преди 5 месеца
Пак ще плачете за соца и участъковите лекари. Да се порежеш и нямаше проблем да отидеш в поликлиниката. Напълно безплатно здравеопазване и уредено като система. Но не искаме да ни е добре. Искаме западно здравеопазване, дето като получиш инсулт и ти казват, ела след 3 месеца.
24
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Простотиия до дъно са тия електронни рецепти - отивам да взема антибиотик на жена ми и аптекарката слад като се бори 10 минути с компютъра каза - ами дава заявката не може да бъде изпълнена поради невалидно ЕГН !!! Добре,че бяха разбрани и ми го дадоха без рецепта.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбиват с тъпотията си управляващите.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето за такива неща трябва да сме на улиците.
21
0
 
13
 
! Отговори
Вуйчо преди 5 месеца
Към електронното правителство следва да се добави още едно, аналогово такова. Двойна резервираност навсякъде - избори, рецепти....
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"ЕКСПЕРТИ"!!!Двойни рецепти?!?Това ли ви е електронното правителство бе?!Е ся ква бърканица ще стане,не е истина!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Егати ... кировизмите. Осен електронната да пишели и хартиена!? Ако електронните не стават, какво изобщо има да се чудим, махаме го и толкоз. А и след като хартиените си вършат работата, за чий хий са тия електронни рецепти
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хартиена рецепта-пояснения към електронната, ама на специална хартия с индиго трябва!!!! Тъ-п-аци~~~
17
0
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
Целта е да се намали потреблението от хиората, за да иа повече за реекспорт, защото ако спрете реекспорта, няма да има нужда от тези ел. рецепти. На врата си стъпват, хатъра на олигарсите не чупят. С електронните за отсъствията е същото
16
0
 
25
 
! Отговори
Зайче преди 5 месеца
Двойна работа , докторите ще губят време в писаници, вместо да преглеждат пациенти
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Сомалия са по-добре, тук май останаха само хора с липсващо IQ да ни управляват. Обречени сме, помнете ми думите офце.
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"МЗ предлага: Към е-рецептата да се пише и хартиена с пояснения"----------Смея се през сълзи какви едноклетъчни ни управляват. Трагикомедията е пълна.