МЗ предлага: Към е-рецептата да се пише и хартиена с пояснения

Вариантът е отхвърлен от БЛС
8 ное 2023 22:15, Анисия Иванова
44
МЗ предлага: Към е-рецептата да се пише и хартиена с пояснения
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е предложило вариант за решаване на проблемите, възникнали след отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства.

Предлага се заедно електронната лекарите да издават и хартиена рецепта, в която да има пояснения за фармацевта.

Вариантът е отхвърлен от Българския лекарски съюз, съобщиха от организацията, като отрекоха да са получавали предложение за гратисен период, в който да важат и електронните, и хартиените рецепти.

Съсловната организация настоява за връщане на стария режим, при който медиците можеха да избират дигитално или на хартия да предписват антибиотици и лекарства за диабет.

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на предложението на Министерството на здравеопазването само работещите в Спешна помощ да могат да предписват антибиотици и лекарства за диабет на хартия. Предстои обсъждане и анализ на всички постъпили предложения. След това се очаква и окончателното решение на здравното министерство

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: МЗхартиенае-рецепта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
35
 
! Отговори
Лекар преди 5 месеца
Аз съм ЗА! Дори предлагам да се пише освен електронна и хартиена рецепта и също така: рецепта на пергамент,рецепта на каменна плоча,рецепта на печатна машина. Според мен за едно лекарство трябва да се напишат минимум 10 рецепти! Недопустимо е рецепта да се пише за 2 мин,трябва да отнема между 1 и 2 часа писане и още толкова в обяснения към пациента!
12
0
 
29
 
! Отговори
Справедлив преди 5 месеца
Това правителство и този скапан министър ще уморя Българския народ. ОСТАВКА. Предатели.
11
13
 
1
 
! Отговори
До ()() преди 5 месеца
Е ти хартиената по пощата ли я получаваш. Единствената разлика е че после не се разнасях с някакви хартии по аптеките където я успеят да разчетат я не
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Направо и един реферат да напишат , защо само пояснения
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А защо не лекаря, изписал лекарството, да ходи в аптеката заедно с пациента за да го купят? И това е вариянт.
8
1
 
24
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Шарлатаните всякакви спъват обикновените българи Изобщо не ги интересува само глупости небивалици против обикновените българи Кой от тези дето наложиха тази е рецепта ще се възползва от тази недомислица те са уредени
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
хи хи, такъв цирк няма никъде по света.
6
2
 
17
 
! Отговори
Колинка преди 5 месеца
Категорично не одобрявам да се изключи пациента от комуникацията. Става пълно объркване какво и как е предписано. Трябва да има хартиена рецепта, за да си вижда пациентът терапията.
5
1
 
24
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Абе направо лекаря да води пациента за ръка до аптеката и да му купува лекарствата, а след това у тях да му ги дава на дози като е време да ги пие.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Директно да ни напишат некролозите и да се свършва с тази мъка!
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Към е-рецептата направи да пишат освен една хартиена, още една на камък и след това пациентите с техните камъни - по техните глави! Стига глупости! Колко още загуба на време ще предложат? Като не са адекватни - да престанат с експериментите над болни хора! Побъркаха народа. Некадърници!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много лекарства по каса липсват в аптеките! Това е пълен провал.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че то това обезсмисля е-рецептата. То пояснение може да се прикачат към самата нея. Това пак е идея на някой, който не му е достатъчно акъла за тази работа