МВнР e извикало сръбския посланик заради Сугарев

Книгите му бяха конфискувани от граничните власти
9 ное 2023 16:22, Нели Христова
27
МВнР e извикало сръбския посланик заради Сугарев
Снимка: БГНЕС

Извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович, бе извикан днес в МВнР от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов. Поводът бе недопускането на 8 ноември 2023 г. на територията на Република Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и общественик Едвин Сугарев от сръбските гранични власти, както и конфискуването от страна на местните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград, съобщиха за БГНЕС от МВнР.

От българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия. Обвиненията към българския общественик и неговото творчество са абсурдни. Неговите творби по никакъв начин не могат да са свързани с „разпалване на междуетническа нетърпимост“. Обвинения са отправени и към законно регистрирания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите служители. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани действия нямат място в съвременните българо-сръбски отношения, които искаме да градим съвместно. От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение.

Г-н Първанов изрази очакване в спешен порядък да бъде получено копие от съдебното решение за предприетите действия от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на г-н Сугарев на сръбска територия.

Г-н Първанов изрази учудване и разочарование от факта, че горните действия на сръбските съдебни и полицейски органи, уронващи достойнството на г-н Сугарев и служителите на българския КИЦ Босилеград, са извършени в деня, когато Европейската комисия обяви годишния Пакет разширяване. Той подчерта, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция.

БГНЕС припомня, че на 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини. В "Деня на Западните покрайнини" служители на зловещата сръбска държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

Офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Случилото се не е прецедент или изолиран случай. Това е поредното доказателство за официалната антибългарска и денационализаторска политика на режима в Белград в продължение на над 120г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Приятели, споделям напълно мнението ви за Сугарев. Но това не означава, че сърбите имат право. Тия шовинисти продължават да мачкат българското население в Западните покрайнини, което живее на собствена земя вече над 100 години, но в чужда държава. И сега трябва да подкрепим Сугаридзе или както там му казвате, защото така подкрепяме БЪЛГАРИТЕ.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение - Е, и? Сръбският посланик извини ли се?
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А пък аз отдавна си мислех, че Един Другарев се е покрил , а още бил на държавна хранилка.... още от т.н. "гладна стачка" , от която излезе понапълнял
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Haй-roлeмият вpar нa Бълrapия e Cъpбия." Mycтaфa Keмaл Aтaтюpk
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
14 виж какво пише карбовски още 2015г. - "Поетът" Сугарев получава грантове от Америка. Какво може да му дадете вие? Какво може да работи Сугарев? Той може да работи едни неща за едни хора. Да прикрива амбразури с гърдите си. Да гладува по нищожни поводи, за да можем да гледаме как той ще умре от глад, а зад паравана на глада му кой знае какво се случва. Аз не знам.
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрете им газта за седмица. Или е вдигнете на 40 лв.
13
1
 
5
 
! Отговори
3333 преди 5 месеца
Какво е писал Едвин в тези книги?
12
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такива като Сугаридзе ни вкарват в омраза със сърбите. Сърбите са в правото си да преценява дали психично болния Сугаридзе може да бъде допуснат в Сърбия.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Укронацистчето , а с Хитлер ли да бъдат или с бандера? Укропитеците сте прооституки откак се е пръкнал бандера
10
4
 
2
 
! Отговори
скутър преди 5 месеца
Желко или Зелко.
9
11
 
9
 
! Отговори
видинлиика преди 5 месеца
Сърби , какво можеш да очакваш от тях , освен национализъм и шовинизъм. За такива като тях и макетата няма място в ЕС. А и като си помисля ,че са другарчета още от 2-рата световна война с чико Сталин , а сега с чичко Путин ясни са ми.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мда укронацистчето продължава с тирадата. Джоковоич не бил човек видиш ли..
7
11
 
12
 
! Отговори
КК преди 5 месеца
Дядо ми, бил сърбите при Калиманци в състава на 4-та армия, казваше: "Сърбин човек няма". Май ще излезе прав!
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сугарев окраде парите за българските учебници и взема грант от американска фондация "да пишел стихове".
5
8
 
16
 
! Отговори
Чук и Гек преди 5 месеца
Не е допуснат не заради ,,творчеството" му, а заради окаян, както винаги външен вид! В България това може да е признак за принадлежност към ,,интелектуалния елит", но Сърбия все още е държава, властта е здрава и такива иновации в поведението не минават!
4
13
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
такива като сугарев нямат работа там грешка беше че го допуснаха за консул вниш
3
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз ако съм на сърбите бих отговорил така: То си е наша работа, кой и кога да пускаме в страната си!
2
4
 
10
 
! Отговори
Хладния разум преди 5 месеца
Феновете на Миле Китич дали ще се усетят?
1
18
 
6
 
! Отговори
Жалко преди 5 месеца
че американците пуснаха толкова малко бомби над Белград!