Силвия за К2: Този връх се опитва да те убие непрекъснато

Смразяващият разказ на българката, покорила върха
10 ное 2023 12:02, Анисия Иванова
50

Рубриката "Златните" се завръща с нов сезон. Време е за много вълнуващи срещи с най-добрите ни спортисти. Днес ви срещаме със Силвия Аздреева - българката, която успя да покори един от най-смъртоносните върхове в света - К2.

"Логично за мен беше да се отправя към нещо още по-предизвикателно. А какво по-предизвикателно от най-опасния осемхилядник и най-труден за изкачване - К2. Човек изгражда себе си като характер, когато се предизвиква. Със сигурност трудностите го правят много по-силен. Това чувствам и аз за себе си, планините са много голяма школа и човек учи много от тях. Казвах за К2, че никога няма да посмея да отида там, но започна да ме тегли като предизвикателство", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ успява да контролира негативните мисли и да наблегне на позитивното мислене, въпреки че при изкачването на върхове няма гаранция за нищо.

"Страхувала съм се, но съм решила да поема по този път, предизвикателство е за мен. На К2 изпитах огромни затруднения и изпаднах в много рискови за живота ми ситуации. На 2-3 пъти наистина се спасих на косъм от смъртта. Този връх се опитва да те убие през цялото време. На изкачване върху мен, моя водач и още двама души от екипа ни падна лавина. Това се случи в зоната на смъртта - над 8000 метра. Случи се за секунди, няма време за мислене, животът ти не минава на лента както сме чували. Помислих си, че загивам и това са последните секунди от живота ми", разказа Аздреева в ефира на "България сутрин".

Около 80 алпинисти са се отказали и са се върнали, щом са видели случващото се със Силвия и останалите засегнати от екипа ѝ.

Подготовката ѝ продължава с месеци и се състои в много тежки тренировки - 5-6 пъти седмично по два пъти на ден, най-вече във фитнес залата. Отделно правя планинско изкачване и планинско бягане, отбеляза Силвия. Цялата ѝ екипировка е с тегло около 18 кг.

"Температурата е смъртоносна, веднага би те убила. Температурите по време на изкачванията бяха минус 20 и минус 35 градуса. Постоянно трябва да бъдеш в движение, за да не замръзнеш. По време на атаката на върха има денонощия, в които не спиш. Липсата на кислород много ми пречи, имах денонощия, в които не бях мигвала за минута. Задушавах се, не можех да спя", сподели още Силвия пред Мария Константинова.

При изкачването на К2 е почувствала гордост от себе си, че е успяла за пореден път да се справи с предизвикателствата по пътя на върха. "Неописуемо е чувството, че развях българския флаг, че съм българска жена - това е много голяма гордост", подчерта Силвия. Но допълни, че чувството на страх от предстоящото слизане помрачава щастието много бързо.

"Успяхме да останем около час на върха. На Лхотце и Еверест нямах това щастие. За съжаление, нямахме никакви гледки. Бяхме в облаците, валеше сняг", уточни алпинистката.

Силвия Аздреева все още е в процес на възстановяване и не се чувства пълноценна от гледна точка на физическото си състояние. Не тренира, единствено е изкачила два пъти Черни връх в рамките на 3 месеца след приключване на последната ѝ експедиция.

"Семейството ми го изживя много тежко, буквално изкачиха върха (К2 - бел.ред.) заедно с мен. Мисля да не им го причинявам повече. Нито един връх, колкото и да е голям той, не си заслужава човешкия живот. Ще се отправя към други предизвикателства, които не са толкова опасни. Следващите цели пак са свързани с любимите планини и Хималаи - през 2024 г. ще заведа група от ентусиасти до базовия лагер на Еверест, за да се потопят в магията на Хималаите", разкри още Силвия.

За финал тя посочи, че човекът, който я е мотивирал в алпинизма, е покойният Боян Петров.

"Огромен човек, великан! Той показа на всички нас колко непоклатим е човешкият дух, когато си устремен към нещо толкова голямо и опасно. Че няма граници за човешките възможности. Той го показа по велик начин", подчерта Силвия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Катерина преди 5 месеца
Много много голямо уважение към момиче, но моля да спре с това вече, това продължава месеци на ред, а сега какво работи, с какво се занимава?Нека да спрем с тази реклама, защото за голяма част от народа стана супер досаждно да слушат за нея! ...
41
0
 
3
 
! Отговори
Азис преди 5 месеца
До АнонименХА СЕГА ДА ДОДЕ ДА СЕ КАЧИ НА МОЯ КОЖЕНИЯ ВРЪХ С ГОЛЯМАТА ГЛАВАОтговор: Добър вечер, г-н Анонимен, изгарям от желание да видя вашия кожен връх на К2, ще Ви очаквам с огрмоно нетърпение там! :) П.П.:Жу му фу :*
40
0
 
3
 
! Отговори
Баба преди 5 месеца
До ДедоСкъпи, Дедо. Като квалифициран орган на излишните рискове, намирате ли за излишен риск и гласуването за връщане на социализма в България? Ако да, тук се налага да се съглася с Вас-именно хора с вашите разсъждения не заслужават свобода на словото.
39
0
 
3
 
! Отговори
Иванка преди 5 месеца
До АнонименГ-н Анонимен, желая да разбера кой е вашият източник, че тези пари идват от баща или спонсор? Вие ли сте подобен тип мъж, Вие също ли давате на Вашата половинка парички, за да изкачи К2?
38
0
 
2
 
! Отговори
Симона преди 5 месеца
До амаТи какво "дириш" в коментарите? Когато постиженията на българката, не будят в теб гордост, а хейт, по-добре продължаваш с ежедневните си занимания-пиенето на бира и приемането на бързи храни, очевидно е, че мястото ти не е да коментираш постижения, до които не си бил близо, за да ги разбереш!
37
0
 
4
 
! Отговори
Симона и Цвети преди 5 месеца
Част от българската нация, която по цял ден седи вкъщи, яде чипс и пише хейт, следва да си затвори устата. Вероятно щяхте да я харесате, ако вместо да изкачи К2 си беше показала дупето в only fans. Тази жена е постигнала много и е гордост за България.Постигнете и вие същото, след което пишете.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво, Силвия.
35
1
 
2
 
! Отговори
всичкикатерачи и пла преди 5 месеца
нинари вземат мерки . едно време христо проданов предаде отбора и всички станахме свидетели на трагедията . Силвия сега трябва да забие мъж и да роди деца . А К2 е опасен като чумулунгма . Затова нямаме велики шампиони и спортисти . Които имат и им се чудиш как го правят . В бгн 15, 7 място е супер . Има още хляб да ядат до медал талантливите .
34
3
 
2
 
! Отговори
ама преди 5 месеца
чий го дириш там ?
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредното модерно нещо, вадиш многото кинти на баща ти или мъжа ти и ставаш алпинист на К2, вадиш още малко и ставаш космонавт. Само че не си нито едното нито другото, ами най-обикновен турист без работа и много свободно време.
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боян, на Боян Господ доста телеграми му праща, ако се беше вслушал сигурно щеше още да е полезен на обществото, но не - тичаме да изкачим всички осемхилядници за рекордно кратко време. Преди няколко години на Еверест умряха десетки, смачкани и премръзнали на опашката за върха. Вече се започна - първия веган, първия инвалид, първия ветеран, първия травестит, първия с две леви обувки и така.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината е една - човек, които ходи по ръба има много малка вероятност да умре от старост.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И преди съм го казвал, тази девойка е височинен турист, не е алпинист. Алпинистите не изливат 100К+ евро за да ги качат до някой осемхилядник, а сами си прокарват път до там правейки невъзможното-възможно. Боян Петров е пример за подобен човек, Христо Проданов, Людмил Янков и други. Такива позьори като нея, които грам не ги е интересува планината и проблемите там, а я ползват за трамплин за известност и прокарване на разни безмислени идеи, фондациики и прочее- не, мерси.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво й е златното на тази? Какъв спорт е това? Някаква екскурзиантка решила да си качи дупето на К2.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой спомня ли си Скатов? И него така някой го запалил и от тромаво момченце тръгнал алпинист да става. По време на инцидента с Боян, въпросния Скатов беше на Еверест (в някой базов лагер) и се хвалеше, как бил първия веган изкачил върха. Приятелката на Боян търсеше хеликоптер, а онзи си правеше самореклама. Видяхме го и него на К2, счупи рекорда за бързо спускане 900 метра - за няколко секунди свободно падане. Въжето му било криво. Поне извади късмет, че го свалиха и погребаха.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да си в планината зимата (в случая там винаги е зима), е като да си в планината през лятна гръмотевична буря, с разликата, че при бурята има голяма вероятност да не те тресне мълня, докато на 8 хилядник, ако не те нацели лавина, може или студа да те убие или пък липсата на кислород. Колко хора останаха без пръсти, без носове, някой ослепяха, а много още са там, подхлъзнали се, или пък развили белодробна емболия и кротичко си чакат глобалното затопляне,а семействата им ги чакат във вкъщи.
26
3
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 5 месеца
Поемането на излишен риск е глупаво. На такива места трябва да се ходи с добре пресметнат минимален риск, останалото е надценяване на собствените възможности и руска рулетка.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алпинизма е за душевноболни хора, хора, които искат да се докажат,на първо място пред себе си, после пред останалите.Това може би е вид терапия за тях,нещо като да постъпиш в манастир. Хора с ниска самооценка,които смятат,че като се поразходят в планината и проблемите им в живота ще изчезнат,което и често се случва,тъй като повечето проблеми произхождат от хора, които след месеци безсънни нощи и тревоги се отдръпват.Планината е красива лятото,красива е и зимата (ако си в някоя топла хижа)
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да рискуваш живота си и да поболяваш близките си,за да се разходиш(било то и за час)на някаква купчина замръзнали скали,на които преди теб са се качвали хиляди хора и след теб ще се качват хиляди хора-това не разбирам.Скала с купчинка камъни един върху друг(ако не ги е отнесъл вятъра).Там няма нищо,там не е пригодено за живот,там няма и наука,там има само едно его - кой/коя съм аз,аз-мога.Да,можеш,може и ако си изтървеш телефона,той да работи,а може и да не работи,затова не го изтърваваш нарочно
23
5
 
0
 
! Отговори
баси преди 5 месеца
някой да те е карал да одиш да го катериш връо ?! всъщност има много безсмислени неща които вършат хората , едно от тях е да катериш такива върхове .