Лекар: НЗОК покрива на 100% най-модерното лечение на инсулт

Времето за реакция е от огромно значение, заяви доц. Росен Калпачки
14 ное 2023 11:35, Анисия Иванова
8

Едва 1000 спешни случая на инсулт са лекувани у нас през миналата година, по данни на НЗОК. Общият брой инсулти е над 41 000.

"Една част от хората с инсулт оживяват, но получават инвалидизация. Най-големите успехи в лечението на инсулта са, когато обществото се научи да го разпознава от по-рано, тъй като времето е от особено значение. На първо място това е внезапното изкривяване на лицето, промяната на говора, усещането за слабост или изтръпване на ръцете. Ролята на приятелите и на познатите е изключително голяма", заяви доц. д-р Росен Калпачки от Българско дружество по инсулт в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2% от инсултите стигат до модерно лечение.

"Проблемът е, че се правят много малко центрове, те са над 40, но работят по-малко от пет. Когато в България в Националния регистър всеки, който лекува инсулт, даде цялата информация, колегите ще направят своя самоконтрол", посочи доц. Калпачки.

Щом забележим някой от симптомите на инсулт, можем да направим нещо до към 3-4 часа от началото им. Доц. Калпачки обясни, че през това време може да се спаси здрава мозъчна тъкан, след това тя умира - нервната тъкан е единствената, при която няма истинска регенерация.

"Вярвам в новите неща, технологиите също ще ни помогнат. Телефоните ни следят и дават наши данни. Програмата в телефона ще разбере, че има изкривяване на лицето и може да звънне на 112 или на личния лекар. Ако ръката ви го изпусне или треперейки го поднася към ухото, също може да усети. Ако говорите, а говорът е променен - също. Ако тези неща бъдат преведени на езика на технологията - това е перфектният начин телефонът да усети преди вас, че нещо се случва", коментира доц. Калпачки.

На въпрос дали се покрива някаква част от лечението на инсулт от НЗОК, той отговори, че и най-модерното лечение на инсулта е 100% заплатено от Здравната каса, просто трябва да отидем навреме.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
Ами като чакат 50 души пред този кабинет.
6
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 5 месеца
Най-големите успехи в лечението на инсулта са, когато обществото се научи да го разпознава от по-рано, тъй като времето е от особено значение" Хахаха! Това всеки го знае, и какво от това?ОТ УСТАНОВЯВАНЕТО НА ИНСУЛТА НА МАМА, ДО БОЛНИЦАТА /30 км от дома й на село/ всичко се случи точно за час. В "спешния " кабинет на Университетската болница чакахме 6 ч докато я приемат после, та от там нататък да се наканят да я лекуват. Да пази Господ!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доцентът ме разсмя, съвсем искрено! Не знае сигурно, че тези симптоми човек може да ги получава дълги месеци и без да има инсулт накрая. Обаче, ако отиде веднага човек на лекар, веднага получава безплатно лечение от НЗОК, което е патент на някоя големите фарми, университети и лаборатории. Не ви ли прилича на държавно финансиране на тестов период на лекарства и процедури? А те не са български, както се сещаме.
4
1
 
3
 
! Отговори
ала-бала преди 5 месеца
Какъв софтуер за настъпил инсулт да се ползва за телефона за да ни предупреждава и да изпраща сигнал на 112 ? Стига с тези "вярвам", "ако туй, онуй", "Ще се предотврати.."Само в България няма мрежа за сигнализация и реакция за спешен случай електронно.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЗОК- ПЕРАЛНЯ!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Или, казано с две думи: пари има много, но ние си крадем и никой не ни държи сметка. А болните, кучета ги яли.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И съответно най- модерното умиране.