Бихме и Сърбия на шах, България вече е трета

Победителки са Нургюл Салимова и Виктория Радева
Обновена: 15 ное 2023 22:06 | 15 ное 2023 21:53, Стела Стоянова
12
Бихме и Сърбия на шах, България вече е трета
Снимка БГНЕС, архив

Шахматистките от националния отбор на България победиха и Сърбия на европейското отборно първенство в черногорския град Будва.

Те се наложиха с 3:1 точки в сблъсъка от 5-ия кръг.

Българките, за които това е трети успех при 2 равенства, изиграха двубоя много правилно тактически и успяха да вземат предимство на втора и трета дъска чрез Нургюл Салимова и Виктория Радева.

С черните фигури Салимова постигна първата си победа в турнира над Адела Великич. Финалистката от Световната купа накара Великич да се предаде на 60-ия ход, малко преди да бъде матирана.

С белите Радева постигна третата си победа в четири изиграни партии. Тя спечели след 58 хода игра срещу Йована Ерик и с това оформи победата на българския отбор.

Преди това на първа дъска Антоанета Стефанова направи реми с белите с Теодора Иняц, а на четвърта дъска с черните фигури същото стори и Гергана Пейчева в партията си с Тияна Благоевич.

В класирането след петия кръг водят Франция и Азербайджан с по 9 т., а България излезе на трето място с 8, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Сърбияпобедашахмат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шахматистите носят повече слава от футболистите. Да се спрат всички държавни помощи за футбола..
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А ЗА БЕЗАПЕЛАЦИОННИТЕ ПОБЕДИ НА БЪЛГАРИТЕ В СПОРТНАТА ДИСЦИПЛИНА ИКОНОМИКА И ТЕХНОЛОГИИ КОГА ЩЕ НАПИШЕТЕ???????
5
5
 
6
 
! Отговори
По-бе-да! преди 5 месеца
Браво! Прави впечатление,че т.нар."звезди" нещо не се напъват , а победите идват от трета и четвърта дъска,сътоветно от В.Радева и Г.Пейчева.Да, Салимова днес спечели,ама от 5 партии-само една победа-не е достатъчно!Успех на отбора !
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дългия преди 4 години покани в предаването си Нургюл Салимова, която беше 16 годишна и и й каза: Скъпо момиче, ти за мен и моя екип си наша приятелка и ще се виждаме и занапред. След това той си наведе главата, взе й ръката и я постави на голата му глава, а тя: Това за късмет ли е (казва с усмивка)? И Дългия: Виж сега, моето момиче, аз като ме пипнат за главата съм нещо като оракул, екстрасенс.....Отиваш и ги биеш всичките и те очаквам пак тук. ....От мен: Браво, Нургюл!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще ги бием, що да не ги бием сърбетата. По-умна нация сме и толкова. Вярно е, че те като колективни спортове са по- добре в момента. Но, на индивидуални са зад нас.
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е да ама пък ще паднем от Унгария на футбол !
1
0
 
23
 
! Отговори
ЦСКА преди 5 месеца
Браво, поздравления !