Доц. Щерю Ножаров: Бюджетът е проинфлационен

Вместо да свиваме инфлацията, я увеличаваме, смята експертът
15 ное 2023 13:10, Красимир Ангелов
7

Бизнесът отправи сериозни критики към направената план-сметка на държавата. Финансовото министерство пък е категорично, че са заложени повече средства за инвестиции и увеличение на социални плащания.

"Основните притеснения са в две насоки - от една страна за концепцията и акцентите в бюджета, от друга - цифрите. Три акцента са посочени. На първо място е провеждането на социална политика, на второ място са инвестициите, на трето - реформи. В самия бюджет е планирано около 4,6% инфлация, което е над критерия", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара доц. д-р Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

По думите му бюджетът е проинфлационен.

"Вместо да свиваме инфлацията, я увеличаваме. Енергийните цени винаги изтласкват инфлацията нагоре. Количеството пари в обращение се разширява доста. Заложен е и 3% бюджетен дефицит, което са едни 6-7 млрд. и говорим, че искаме да влезем в Еврозоната от следващата година. Това не е добре за бизнеса", смята експертът.

В условия на свиване на икономика трябва да се мисли какво правим с производството, предлагането трябва да се увеличава, препоръча доц. Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Публичните капиталови разходи не са инвестиции. Те са около 3 до 5% от БВП, а истинските инвестиции са частните брутни инвестиции, които трябва да са около 25% от БВП. При нас те са 17-18. Ние нищо не правим, за да ги ускорим. Твърде оптимистичен е заложеният икономически растеж от 3,2% и е много по-вероятен прогнозираният от ЕК 2,4%", каза гостът.

Според икономическия съветник в БСК, правителството е готово на разговори за проблемите в бизнеса, но не и за решение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лобистите на бизнес картелите искат държавата да помага на бизнеса да не фалира, да му дава директно пари от държавата, той да преценява колко да даде на работниците, колкото да не умрат от глад, а останалите стотици милиони да ги прибира в офшорките и тези пари да изтичат от България. Парите за социални разходи и зааплати отиват отново в бизнеса, но в работещия, полезен бизнес, не в паразитния бизнес като картелите, които ни се оплакваат по телевизиите всеки ден.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бизнеса съвсем ще го закъса ако разчита на такива пишман доценти като Щерю Ножаров да защитават интересите му . Нито учен макроикономист, нито бизнесмен - разбирач от всичко
1
0
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 8 месеца
700,000-- държавни лапачи, взимат луди пари от БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!Да ги изреждаме ли ...ХАХАХАААА...???!!!