Започва 40-дневният Коледен пост, който завършва на Бъдни вечер

Вярващите се подготвят да посрещнат Божия син Иисус Христос
15 ное 2023 07:48, Елка Василева
27
Започва 40-дневният Коледен пост, който завършва на Бъдни вечер
Снимка: архив, БГНЕС

Днес започва 40-дневният Рождественски или Коледен пост, който завършва на 24 декември - Бъдни вечер.

Според Типика (Устава) на Българската православна църква Рождественският или Коледният пост е вторият по своята дълготрайност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост. Подобен на Апостолския или Петровия пост.

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

За болни, за бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен за духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос. Това е станало сравнително късно - през 12-и век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Иисус Христос.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември, включително, се консумира единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава консумацията на охлюви, миди и октоподи, които също се приемат за постни храни.

Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", защото се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло, благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
(БТА, Димитрина Ветова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мога да посля само 4 часа.Съжалявам, но храната прави борбата.Бъдете умерени в храни и напитки, не пийте алкохол изобщо, не пушете цигари и ще сте в небесното царство и приети от Бога без да се правите на светци.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И после свинско!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Блажиш ли, блажиш ли дедо попе?
19
1
 
0
 
! Отговори
гост преди 5 месеца
Наблягайте на октоподите!
18
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Постът завършва на Рождество Христово, след светата Литургия, когато християните обикновено се причастяват. Смисълът на поста е не да мислим "какво ще ядем" (справка Лидл), а да насочим ума си към молитвата, и любовта към ближния. "Хлябът наш насъщен дай ни и днес..." Господ няма да ни остави гладни!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Амин! Бог да приеме поста ни!
16
1
 
5
 
! Отговори
Православен преди 5 месеца
Лек и спасителен пост на всички :)
15
1
 
2
 
! Отговори
Православен преди 5 месеца
Четиридесет дни пост е трудно да се изкара, още повече по всички канони, но като за начало поне една или две седмици с риба, без сряда и петък, и отиваме при свещеник в църквата, ТОВА Е СМИСЪЛЪТ. Аз например ще се причестя още на Въведение Богородично (21 ноември) защото е точно 7 дни след 15 ноември (днес също е постен ден). Диетата е само ПОЛОВИНАТА от поста, втората половина е МОЛИТВАТА, която също е много важна. Ако не знаете молитви, научете "Отче наш" и я казвайте сутрин и вечер.
14
0
 
1
 
! Отговори
Православен преди 5 месеца
Пържени картофки може, също и вегански бургери и салата от хумус (ако е без яйца и мляко). ОСНОВНАТА цел на поста е да се подготвим достойно за ПРИЧАСТИЕТО с Тялото и Кръвта Христови (хлябът и виното, които се претворяват на Светата литургия). Постим една или две седмици и отиваме при свещеник в църквата да му кажем, че искаме да се изповядаме и да се причастим, ТОВА Е СМИСЪЛЪТ на поста, а не диетата. Диетата е само начин за смирение, тя не е цел. Една седмица може да пости всеки, аз например ще
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 16 Вимавма с хляба, рабира се. Само от италианската пекарна е. Всяка сутрин го носи едно момче.
12
0
 
1
 
! Отговори
Православен преди 5 месеца
На работа си носете плодове - банани, ябълки, портокали и ЯДКИ, за предпочитане сурови и внимавайте с ядките, защото са много калорични. Хляб с лютеница и кьопоолу също може да хапвате, но внимавайте с хляба. В дните без сряда и петък може да ядете риба и безгръбначни - миди, раци, калмари, както и хайвер (без яйца и мляко), но също внимателно, защото и той е много калориен. И разбира се зеленчуци, плодове и компоти.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 14 - Пържени картофкинс веджи бургееи става ли? Аз не че и другите неша не ги обичам, дето си ги написаш, даже много.
10
0
 
3
 
! Отговори
Православен преди 5 месеца
Но тържествата без повод (т.нар. купони) разбира се са забранени, както и всяка храна от животински произход - месо, мляко, вкл. и производните им, например бонбони с желатин или крем-карамел. Ако много ви се яде сладко, купете си локум, но наистина малко, защото съдържа само захар и нишесте и никак не е полезен. Яжте: картофена салата, грах, леща, маслини, гъби с ориз, настъргани моркови със сол, зехтин и лимон, печени ябълки или печена тиква с орехи, малко захар и канела. На работа си носете п
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега щемвидим кой е по-хрситиянин!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но хората, кито аядем смао емсо, какво правим?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Върви ли с кето?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Асан Рационално погледнато, за да се подготвят животинките за зимата и напролет да има какво да ядем, а не нон-стоп да ги изтощаваме, като им взимаме млякото, месото и яйцата. Естествено, това касае други времена с нормално животновъдство. А духовно погледнато, за да изчистим телата си от токсини и така да повлияем на душите си.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слава на Бога
4
0
 
3
 
! Отговори
българче преди 5 месеца
Строг пост и молитва за другаря Борисов!
3
1
 
2
 
! Отговори
Месо Ядков преди 5 месеца
Немам такава воля....

Спонсорирани публикации