Пенсионните дружества искат двойна вноска за втора пенсия

Те настояват тя да се увеличи на 10%
16 ное 2023 23:20, Стела Стоянова
59
Пенсионните дружества искат двойна вноска за втора пенсия
Снимка БГНЕС, архив

Вноската за втора пенсия на родените след 1959 г. трябва да се увеличи плавно до 10%, смятат пенсионноосигурителните дружества.

Така пенсиите от универсалните фондове ще постигнат по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи, но това ще работи и за по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на натрупаните дефицити в него, коментира Евелина Милтенова, председател на УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас, на дискусия за пенсионно-осигурителната система у нас, организирана от Българската стопанска камара.

Осигуровката стои от години замразена на 5%, въпреки че правното й увеличение бе предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Заради непрекъснато растящия дефицит в НОИ ред правителства не предприемат тази стъпка. Още преди години вноската трябваше да стигне поне 7%.

Увеличението на отчислението за универсалните фондове не означава непременно по-висока осигурителна тежест - тази вноска се отделя от общата пенсионна осигуровка за родените след 1959 г., пише "Сега".

При пълно осигуряване - за 40-годишен период, без прекъсване в стажа, човек може да постигне до 15-20% заместване на дохода от заплата през втория стълб, каза Милтенова. Дори сега - при 20 години осигуряване, при пожизнената пенсия се постига 14% заместване. Хората, които имат достатъчно добри постъпления в индивидуалните си партиди за пожизнена пенсия, все още са твърде малко, но с годините делът им се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То че вземаме огромни пенсии ,двойно вноски ,може и без вас мошеници
42
0
 
0
 
! Отговори
Ами... преди 5 месеца
Тия пари да ги броим за изгорели. Не само, че самите фондове ги харчат (на практика крадат), но и еврото девалвира непрекъснато.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко като дойде на власт и замрази пенсиите. Държа ги така дълги години. От кумува срама по едно време ги увеличи с по 10-20 лв. Но пък строителните фирми се облажваха с милиарди всяка година.
40
0
 
0
 
! Отговори
Аз от Банкя преди 5 месеца
"А вие баби и дядовци имате ли? А така по 50 лв към пенсиите добре ли е, а? А кажете, че е добре, де!"
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво направиха с досегашните вноски? Увеличиха ли ги 10-20 пъти, колкото е инфлацията? Направиха ли пенсионерите милионери, както твърдеше Костов след "реформата"? Загубихме парите, дайте ни още, защото фалирваме? Това са изядени от инфлацията пари, които са служели за издръжка на частните пенсионни фондовете. Частните фондове се провалиха, загубиха парите, а солидарният модел спечели.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди години стана скандал с една шефка на такъв фонд с 120000лева заплата. После що сте винаги на минус.
37
0
 
7
 
! Отговори
Напиши преди 5 месеца
Увеличават пенсионната възраст, Втората пенисия не се наследява, замислено добре, но хората получават трохите, а сега тези "мили граждани" строят и обзавеждат скъпи офиси и се правят на великодушни, а са най-обикновени.....
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 49, е че то е за наше добро :) Мислят за теб и старините ти. Нищо повече :)
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още едни *** се включват в "щавенето" на работещите хора. И трагедията е, че наглите управляващи ги подкрепят и узаконяват. Ами като ги търпим, да ни щавят.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такива фондове са узаконени начини за крадене на парите на хората и така е по целия свят. В България е особено зле, защото тези фондове да на мутрите, които нямат никакво намерение да ви плащат пенсии. Масова практика е такива фондове да фалират и хората внасяли осигуровките си в тях, остават без пенсии. Единственият сигурен начин да имаме пенсии е немската система, по която засега се плащат пенсиите в България - от пенсионните осигуровки на работещите се плащат пенсиите на пенсионерите
33
0
 
11
 
! Отговори
Имам предложение преди 5 месеца
Нека всички си вземат от заплатите ни колкото си искат. Все пак не е нужно на работещите да остава нищо. 100% данъци и осигуровки са добър вариант. Ние ще я караме на обещания за по-добър живот!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При толкова малко осигуряващи се, разпределянето в многобройни фондове не е оправдано. Но все пак като са ги направили, трябва държавата да въведе ограничения на административните им разходи, за да не завличат осигурените.
31
0
 
13
 
! Отговори
Майорс преди 5 месеца
А не е ли малко странно и вие да искате увеличение , след като вдигат и осигурителнияпрах? Докога ще вземате пари за втора пенсия с ще декларирате отрицателни лихви по постъпленията?
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двпйна вноска ама защо не направят като на запад пенсията да, се наследява от наследниците а не както при нас умре 3 месеца след като се пенсионира и парите потъват в джоба на мутрите
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Законно крадат. Пак схеми.
28
6
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 5 месеца
Пенсионерите да се осъзнаят,че ако не беше 12 год.грабеж и крадене на пари от бюджета, от разбойническата организация от банкя,пенсийте щяха да са двойни.Затова точно тези разбойници пак реват срещу Ас.Василев,включиха всички свои п.од.логи по телевизии,сайтове,и радиа,да аплюват бюджета.Крадците се надяват да няма увеличение на пансиите,да се върнат на власт,и пак да крадат.Това се банкянските разбойници и депесераските велможи.Кратунакът не вдигна с лев пенсиите,докато беше на власт.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми гледайки си партидата нищо не постигат освен да губят пари. Добре че инвестирам самостоятелно за своя сметка, за което разбира се държавата не пропуска да ми обложи печалбата. Да бяха поне въвели възможност самостоятелно да се инвестира за пенсия чрез сметка която не се облага реализираната печалба, има такъв модел в САЩ.
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната пирамида. Хора не се лъжете, докато станете з пенсия няма да видите и 1лв от вноските. Държавата се управлява от некадърници и ако не тези то следващите ще откраднат парите.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В братска Америка ако имап допълнително пенсионно осигуряване след определен период имаш право да теглиш пари от насъбраната сметка. Отделно почти винаги са на печалба тоест имаш положителен баланс увеличаващ се всяка година, колкото и малка да е тя. У нас винаги на загуба и нямаш право да теглиш или да си определиш каква част от нея искаш да ти изплащат.
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Забранете ги тези пирамиди !