СДВР: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имущество

Протестиращите демонстрирали безпрецедентна агресия
Обновена: 17 ное 2023 08:47 | 17 ное 2023 08:24, Елка Василева
329
СДВР: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имущество
Снимка: архив, БГНЕС

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имущество в центъра на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти. Това заяви на брифинг тази сутрин шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

33-ма са задържаните след снощните батални сцени, случили се в района около Националния стадион “Васил Левски” и Министерство на спорта, докато на стадиона пред празни трибуни България игра с Унгария.

Сред задържаните има и непълнолетни лица. Част от арестуваните са задържани за увреждане на общинско и частно имущество, трима - за запалване на микробус.

Представителите на СДВР са категорични, че ако не са били предприети действия с водно оръдие и сила, е можело да се стигне и до жертви. "Градът щеше да пламне", казаха от столичната полиция.

Протестиращите демонстрираха безпрецедентна агресия, каза заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Той продължи, че протестиращите футболни агитки са застрашили живота и здравето не само на полицейските служители, но и на самите тях. Предупредихме ги многократно да прекратя нарушаването на обществения ред, допълни Иванов, цитиран от БГНЕС.

Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт, казаха на брифинга от СДВР.

Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите си, днес да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
1
 
! Отговори
ДО 197 преди 6 месеца
Така де....в Москва направо влизат танковете....като при Горбачов.....и почват яко да се трепат помежду си....
193
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
Министър Стоянов ще подаде оставка. Така е редно.
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВИЕ СТЕ ОРТАЦИ С АГИТКИТЕ, СДВР Е ПЪЛНО С ПРЕДАТЕЛИ ПЛАТЕНИ ОТ БОЙКО
191
0
 
2
 
! Отговори
АЛОУУУУ, ГАМЕНИТЕ преди 6 месеца
Тук е София......първо те бият, после те питат.....как си требе
190
2
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Стига глупости! В Русия никой не стрела по протестираци - факт. Всеки който нарушава реда или извършва престъпления по техните закони е моментално задържан и съден със съответните доказателства.
189
4
 
4
 
! Отговори
ДО 194 преди 6 месеца
ПОЛИЦАЙТЕ не пазят милионера Б. Михайлов, а реда и сигурността по улиците....който пали и троши, отнася кютека....
188
4
 
3
 
! Отговори
АКО УЛИЧНИ преди 6 месеца
Гамени ти опожарят колата пред вас, КВА ли песен ша пееш....
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Полицаите които работят за жълти стотинки пазят милионера Борислав Михайлов. Нека Борислав Михайлов обясни на полицията защо лично той предизвиква безредици.
186
3
 
0
 
! Отговори
КОПЕЙКИН преди 6 месеца
В любимата ми русия за такива издевателства се стреля на..... месо
185
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледах снощи един полицай говори по телевизията и казва как полицаи без каски са били нападнати. Та въпроса е защо полицаи са поставени в това положение? След като има тълпа се слага каска за да не се поставя живота на полицаите излишно в опасност. Разбирам че искат да покажат че не са в бойна готовност но така се рискува здравето на полицаите. Когато има тълпа все ще се намери някой да хвърли нещо и не е нужно да се чака да бъде ранен някой.
184
2
 
0
 
! Отговори
ТРОШИШ И ПАЛИШ преди 6 месеца
Народно имущество....бой по канчето....нема прошка за уличните хулигани....
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Полицията пази престъпни нагледци, които имаха наглостта да покажат среден пръст на камерите насред сблъсъците, да толкова недосегаеми се чувстват. Полицията пази тях с агресия срещу хората. Надявам се някой полицай да види синът си с рана нанесена от негов колега.
182
0
 
2
 
! Отговори
Фенове срещу полиция преди 6 месеца
Битка между фенове на Левски и ЦСКА нямаше. Това говори достатъчно. Феновете обединени в битка с полицията. Това не знам кога е било и азва достатъчно кой е започнал насилието?
181
1
 
4
 
! Отговори
ФЕН преди 6 месеца
Стига сте плюли полицията.Изначалното зло е ФС и клубовете,които си отгледаха агитки,готови да щурмуват по сигнал,както стана сега.Защо шефовете на тези агитки не са ги призовали за мирен протест-така щяха да имат и голяма подкрепа дори от тези,които не се интересуват от българския футбол?Този спорт се превърна в надмощие на една групиравка над друга.Отдавна няма национален отбор.Михайлов се е хванал за кокъла и не го пуска.Такова дебелоочие няма,но добре си живее във Франция.
180
3
 
2
 
! Отговори
Бил ли е навън? преди 6 месеца
И в Германия потушават протести и в Франция, но такова ненужно насилие започнато от полицията другаде няма. Ходете се научете кога колко насислие се прилага, защото както видяхме насилието откъм полицията породи отсрещно насилие срещу полицията и сега гледаме изпотрошени булеварди.
179
1
 
4
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Държава, която пази с все сили мафиоти, не е държава.
178
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прасета, сър.
177
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Футболът е спортът на глупаците! Най ниската прослойка от обществото. Единственият спорт в който има "фенове" хулигани които нарушават обществения ред, бият се, хвърлят бомбички, трошат стадиони и какво ли не.
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 183. Доста неща не знаеш а ?
175
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така нареченият феномен "футболни фенове" съществува единствено в София! В нормалните градове никой не се интересува от футбол.