10% ръст на туристите през това лятото спрямо 2022 г.

Има спад на летовниците от Германия и Великобритания
10
10% ръст на туристите през това лятото спрямо 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на туристите спрямо 2022 година и 4,9 на сто спрямо най-силната предпандемична 2019 година. Това коментира в Пловдив проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, която участва в деветата среща между туристическия бизнес и местната власт.

По думите на Модева вътрешният туризъм надхвърля тези нива, а входящият се е възстановил на 90 процента. Спрямо 2019 година има намаление на туристите от Германия и Обединеното кралство. Считаме, че се оправдаха прогнозите за добър летен сезон с повече от 4,8 млн. туристи, посочи тя, цитирана от БТА.

Очакванията за зимния сезон са, че дори да закъснее началото, курортите са подготвени с машините за изкуствен сняг. Единствената ни задача е да проследяваме ситуацията с израелските туристи, като към момента нямаме масов отказ от резервации, каза още Модева.

Посещенията на музеите и културните институции бележат ръст, като през 2022 година има 4 млн. посещения, което е 50 процента ръст спрямо пандемичната 2020 година, коментира заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: лятотуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
az преди 3 месеца
Аз на кого на вярвам - нас вас за ръста или на оня с опашката дето реве ,че всичко е празно и без държавна помощ умират прави ?Айде стига с тия помощи , ддс-та и други привилегии.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ръст в туристите ресторантите са пълни и продължават да ги дундуркат от горе от парламента щот хотелите и ресторантите са на властта
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв ръст ги гони тия. Даже и да броят и всички емигранти настанени за сметка на народа в мутренските хотели, пак бройката е надолу. Само, че разходите за емигрантите изпразват хазната много повече, отколкото се връщат в нея във вид на данъци от тези настанявания.
3
0
 
7
 
! Отговори
ибре курорте преди 3 месеца
До Хе Хе - комунизъм не е имало тук никога. Беше социализъм с платежоспособни туристи, които след 1989г. мутрите ги изгониха. Сега отговорни партийни другари са сложили поДСтавени лица като чорбаджии в хотелите си.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всяка година туризма бележи ръст. Отрицателен.
1
1
 
11
 
! Отговори
Пълни нелепици преди 3 месеца
Почти няма вече туристи от Западна и Централна Европа. Дори от Чехия и Полша. За ОНД, бившите републики и Украйна - и дума да не става. 2/3 са българи или идват от Румъния.