В подробности: Кървавият протест срещу БФС и насилието през погледа на МВР

"Ако тази тълпа бе стигнала стадиона, щеше да стане страшно"
Обновена: 22 ное 2023 17:31 | 22 ное 2023 17:30, Стела Стоянова
63
В подробности: Кървавият протест срещу БФС и насилието през погледа на МВР
Снимка БГНЕС

Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Професионалното ръководство и аз като министър сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на Столична дирекция на МВР и ГД "Жандармерния" ние не допуснахме да има човешки жертви и много по-тежки последици за София.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на Изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БГНЕС.

"В продължение на няколко дни преди протеста на 16 ноември ние наблюдавахме организация в различните групи в интернет за това как футболни групи възнамеряват да се съберат на мирен протест в деня на футболната среща срещу БФС", каза той. Тъй като обаче общината не съгласувала протеста с МВР до самия ден на провеждането му, те очаквали да е незаконен.

Той посочи, че предвид вида на протеста са оценили, че това мероприятие е рисково, и по тази причина са изкарани 1600 полицейски служители.

Директорът на СДВР Любомир Николов каза, че организаторът на протеста е Ивайло Грозев. Той поясни, че са имали информация, че част от феновете планират да влязат на територията на стадиона, и са поставили охранителни заграждения на територията на цялото спортно съоръжение. "Около 17:00 часа се забелязваха около 1000-1500 души, които са дошли на даденото място, като заедно с тях са били и 50-60 унгарски граждани. 95% от феновете не носеха никакви обозначителни знаци, така че да стане ясно, че те са привърженици. Феновете носеха плакати с призив за оставка, а някои - българския трибагреник. Отначало агресията се изразяваше в изстрелване на ракети, най-вероятно от сигнални пистолети, които попадаха в кордона на полицейските служители", каза той и напомни, че на първа линия са били разположени полицаи с жилетки "антиконфликт". Николов каза, че в последствие са изместили тези служители по-назад и на тяхно място са застанали по-добре оборудвани полицейски служители.

Още по темата

По думите му в порядъка на 8-10 минути след пристигане на водното оръжие феновете са предупредени, че ако не спрат с агресията, то ще бъде изпозлвано. "Агресията се увеличаваше и тогава забелязахме, че хора от задните редици отчупваха всички налични средства около тях, и започнаха да хвърлят, като разни неща падаха по протестиращите, които бяха в първите редици", заяви той и отбеляза, че общо 14 линейки са оказали медицинска помощ на пострадалите.

Равносметката е 33 ранени полицаи и 19 граждани. 38 са задържаните лица.

“Ние сме длъжни да осигурим охраната на обществения ред, дори и кметът да не го съгласува”, обясни той. Той поясни, че са имали информация, че броят от 2000 човека ще се увеличи още повече, поради което са взели решение да обезпечат това мероприятие с около 4000-6000 души. “Нямахме кореспонденция със Столична община, с която да проверим изпразването на контейнерите за смет на прилежащата територия”, добави Николов. По отношение на това дали е имало служители от провинцията, той отговори: “Да, имаше участие и на други служители от Столична дирекция”. Той посочи, че от Столична дирекция на вътрешните работи е имало 666 служители - от тях 26 инспектори и 640 полицаи, от областни дирекции на МВР - 280, от Дирекция “Жандармерия” - 400, и 148 оперативни работници. “Абсолютно всички служители са били с обозначителни знаци. Допускам, че част от служителите са се оборудвали с облекла Робокоп и те закриват част от обозначителния знак”, коментира Николов.

Вътрешният министър Калин Стоянов също каза, че е имало привлечени сили от няколко областни града и коментира липсващите отличителни знаци на полицейските служители. “Дори и с част от това, че знакът не се е виждал целия, тези хора са идентифицирани. Имаме още идентифицирани през днешния ден. Имаме 33 ранени полицаи, но има и много счупени каски, робокопи и т.н. Сигурен съм, че ако тези хора нямаха това оборудване, сега щяхме да си говорим колко жертви полицаи има”, каза Стоянов. Той уточни, че може би агитките са искали да привлекат интерес и по този начин ръководството на БФС да си отиде. “Ако тази тълпа беше стигнала до стадиона, щеше да стане страшно”, смята той.

“Не можем да позволим сигурността и спокойствието на гражданите да бъде жертва на оставката на Борислав Михайлов. Не можем да позволим футболни фенове да вандалстват, да застрашават здравето, живота на мирните граждани, на беззащитните полицаи на първа линия и на всички, които присъстваха на това протестно шествие. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към наши полицейски служители, които упражниха излишна сила извън рамките на закона“, коментира главният секретар на МВР Живко Коцев.

Стоянов каза, че когато има такива масови мероприятия предимно се използват специализирани полицейски сили. Вътрешният министър посочи, че има две проверки, като една от тях се прави от Инспектората на МВР и ще проверява и професионалното висше ръководство. “По отношение на политическия натиск нямам никакво обяснение, може би прибързано решение за отстраняване на заместник-министъра”, добави той.

Николов обясни, че не може да посочи какво е процентното съотношение между мирните протестиращи и вандалите, но каза какво е неговото лично мнение. “За мен доста говорят кадрите, които имаме от това колко протестиращи са останали след появата на водното оръдие”, каза той и добави, че “от всички протестиращи бяха останали минимум 50% от събралите се там и преди употребата на полицейското оръжие”, поясни той.

“По време на протеста се чух с кмета на Столична община Васил Терзиев около 20:10 часа, когато той ме уведоми, че той иска да дойде на мястото на събитията. По никакъв повод не съм получавал заповед за спиране на протеста. Единствената ни комуникация по време на протеста беше да уточним мястото, където да се видим, за да докладваме за създалата се обстановка”, разкри Николов. Той отново напомни, че Ивайло Златков Грозев е организатор на протеста и е декларирал, че ще запази протеста мирен. “Ние сме поискали от него да си организира охраната, но ние не сме ги виждали, не сме разговаряли с тях”, добави Николов.

По думите на директора на главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков тяхната проверка вече тече.

“По организация нещата са установени. Остава да видим съответните служители, да разпитаме. Има 100 ГБ видео наблюдение”, съобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
Боби не е мутра !
39
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 месеца
Май Боби иска да последва Алексей Петров
38
0
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 5 месеца
Какво значат професионални спортисти и артисти,които непрекъснато хленчат за пари?Всеки човек трябва да работи по някаква професия,а в извън работно време да се занимава със спорт,култура и други подобни дейности.Нямаме нужда от хрантутници,а който иска да се занимава само със спорт или актьорство да се самоиздържа,или да си намира спонсори,а не да е на издръжка от държавата.Предварително благодаря за минусите.
37
1
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 5 месеца
От всеки нормален човек се вижда,че щетите от тия футболни агитки и при мачове,и при протести са огромни,а нападението срещу полицаи е нападение срещу държавата.И как да не ядат бой? Мирно протестиращите,когато започнат атаките срещу полицаи,трябва да се оттеглят по най-бързия начин,в противен случай одобряват случващото се и са съучастници на атакуващите,така че невинно бити няма.Кой каквото търси си го намира.Протестите против бфс да са пред сградата на бфс а не пред моя дом.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аве вие що не казвате най важната новина ? Новия пезидент на Аржентина казал че ще закрие министерствата на спорта и на културата . С моторна резачка на изборите показвал как ще изреже тези хрантутници от културата и спорта . Трябва това да показвате а не да възвалявате членството в ЕС и нато . Добрия пример на Аржентина показвайте с не евроатлантизма с усвояването на нашите пари .
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До РосенЩото е умен. И ги чатка нещата. Бриго Аспарухов го е оценил и избрал. Не е като да си прахосвал пари в некое бизнес скуул коло Харвард. На улицата и в чешкия затвор много повече неща можеш да научиш. И кога да настъпиш и кога да отстъпиш. И как да оцелееш, дори от американското посолство да са те хванали там, долу, където не искаш.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 33 Ти от Марс ли падаш? Не гледаш ли по новините репортажи от Белгия или Франция например? За САЩ да не говорим! Полицаите бият наред! А, па за Сърбия да не говорим! Познат ирландец с малко дете в Лондон набил "афро-какви бяха" от горния етаж заради купона който си спретнали и реакцията на забележката му. Арестуван, в камионетката английските полицаи са му размазали бъбреците!!!! Къде полицията не бие? Съчинения по картинка. Тези трябваше да ги затворят в кръг и да ги размажат.
33
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Калин като каза " ние предотвратихме да няма жертви" ми прозвуча "все-пак полицаите удряха леко и не успяха да пречукат никого".
32
0
 
5
 
! Отговори
Ех Канада Ех Канада преди 5 месеца
40 Няма оправия не само в БФС а в цялата държава точно защото всичко е така в тая държава!Нява 1 осъден депутат за корупция в огромни размери или голяма мутра и тн.
31
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
Поне стана ясно днес,че Боби Михайлов остава начело поне още година
30
3
 
6
 
! Отговори
edin ot... преди 5 месеца
На съвременните еничари от милицията и Караибрахим от време разделно би им завидял за жестокостта и коравосърдечието ,дори и той беше малко по-благоразположен даде избор на хората от Елинденя ,а милицията обречи на геноцид собствените си хора!А като изтребите цялото население г-н министър Стоянов и г-н Мокет кой ще ви плаща заплатите????
29
3
 
6
 
! Отговори
Голата Истина преди 5 месеца
На протеста срещу БФС нямаше полиция!Не нямаше и един порицай!Е как така тогава кой би български граждани?!ЕНИЧАРИ!!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като че ли не живеем в Европа, а някъде из азиатските сатрапии. Боят от страна на полицията вече стана системен. А Бг е една от най- спокойните страни по отношение на протести и престъпност, в сравнение с Франция например или САЩ.
27
2
 
2
 
! Отговори
Закона е преди 5 месеца
Врата в полето в България.Държавата на мафията!Пазбира се ме ушевите м1рши са били посготвени да има полицейско насилие!Без номерации и маскирани!И после кой би български граждани?Ми Незнаеме.Колко удобно!!!.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пеевски и Борисов първи на барикадата да си пазят еничарите.....
25
2
 
6
 
! Отговори
Росен преди 5 месеца
Тоя шубелия Боко Тиквата защо не си направи правителство като спечели изборите, ами сега непрекъснато ще изнудва и извива ръцете на ППДБ? Той много бързо забрави, че два месеца ги гонеше и уверяваше, че само с тях ще управлява. А сега управлява с ДПС.
24
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРЕН преди 5 месеца
И КАКТО ВИНАГИ БЛЯ БЛЯ БЛУ И ВСИЧКИ ОТЪРВАТ КОЖАТА. КАКТО КАЗВА НАРОДА БИТИЯ БИТ ИБААНИЯ ИБААН. ВСЕ ЕДНО И СЪЩО. НЯМА НАКАЗАНИ ГОЛЕМЦИ"" САМО В НИЗИНИТЕ. НИКОГА НЕ Е ИМАЛО СПРАВЕДЛИВОСТ И НЯМА ДА ИМА. КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А КЕРВАНА СИ ВЪРВИ.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като са без отличителни знаци, кой ти казва даже, че са полицаи? Сещам се за едни тренирани биячи от "Делта Гард", дето Пееф си ги позлва за лични отряди на смъртта и дето имат безпроблемен достъп до полицейско оборудване и се мешат без проблем с полицаите. Как стават тия неща? Няма ли един читав полицай да излезе и да разкаже? Или и тях ги бият по кьошетата?
22
3
 
3
 
! Отговори
България е гнусна преди 5 месеца
Милицюнерска държава
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Насилие"и "мъже" не вървят ръка за ръка. Насилието в Европа се свързва само с жени. Всички останали случаи са просто случайни инциденти.

Спонсорирани публикации