Общината не съгласувала с МВР разрешението за протеста срещу БФС

От полицията очаквали да е незаконен
Обновена: 22 ное 2023 15:48 | 22 ное 2023 15:48, Стела Стоянова
117
Общината не съгласувала с МВР разрешението за протеста срещу БФС
Снимка БГНЕС

Столична община не поиска становище от МВР, преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия във връзка с полицейските действия по време на протеста миналата седмица, съобщава БТА.

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

„В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета“, разказа министър Стоянов.

Още по темата

Той отбеляза, че „практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това не е направено“.

По думите на Стоянов до последно МВР е имало нагласата за организиран нерегламентиран протест, а в деня на събитието максимално бързо е направена организация и взето решение събитието да се охранява от около 1500 полицаи.

Министър Калин Стоянов посочи, че неговата позиция и тази на професионалното и политическото ръководство е категорично разграничаване от насилието както по отношение на граждани, така и спрямо полицаи.

Любомир Николов, директор на СДВР, заяви, че 95% от присъстващите на протеста не са носили обозначителни знаци, по които да се направи заключение, че са привърженици на някой отбор. Той разказа пред народните представители как се е развила ситуацията по време на протеста.

Във връзка с появилите се няколко записа с действия на полицейски служители към граждани Николов посочи, че има категорични данни за трима полицаи, които са превишили правата си и са отстранени в момента от длъжност. Той добави, че има информация за още трима или четирима и спрямо тях вероятно също ще бъдат образувани дисциплинарни производства.

Директорът на СДВР каза още, че 38 души са задържани заради действията си по време на протеста, ранени са били 33 полицаи и 19 граждани. На 24 души има наложена санкция по административен ред, глоба в размер на хиляда лева и забрана за посещаване на спортни събития в срок от една година, добави той. Други граждани са с обвинения за умишлен палеж, увреждане на имущество и притежание на наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
МВР заплашва Тагарев преди 5 месеца
МВР заплашва Тагарев
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
мафията на вътрешните работи= мвр
69
0
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 5 месеца
Както обикновено липсата на професионализъм, демек мързелът и калпаво (не)свършената работа, отново са причина за поредното "недоразумение".. Както се казвам по Света: българска ранота..
68
1
 
2
 
! Отговори
ОС ТАВ КА преди 5 месеца
СРАМ ЗА БЪЛГАПИЯ!!!СА ГОКИВА НАГЛИ М1РШИ КАТО ДРОГАРЯ КАЛИН СТОЯНОВ И ДРОГАРЯ ЦОЦИ МИХАЙЛОВ!
67
0
 
3
 
! Отговори
МВР Е ОПГ преди 5 месеца
Изпълняваща ролята на транспортна фирма транспортираща парите от наркодилари сводници лихвари и трафиканти на бежанци нагоре към някои политици и други.
66
0
 
3
 
! Отговори
Мутрите от МВР преди 5 месеца
Са излезли на протест да си защитят Шефчето при което корупцията си върви добре има и рушвети
65
1
 
2
 
! Отговори
Калин Аутиста преди 5 месеца
Милицията е биещото сърце на партията (ГЕРБ)
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Терезиев- ДС- Оставка
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Писмото до Граматиков, за което по-горе споменахме, се свършваше с тези думи: А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му. Народа, в когото ти вярваш, е р о б, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да стра
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но не остана много място за учудване... Пред очите на Граматикова се почна, завъртя се, зашумя, забуча една такава хала от ужаси и насилия, щото той се вцепени, като треснат от гръмотевица. Ето какво се случи: неуспял още да се свести от странното впечатление, което му направи съседството на въоръжена сила около избирателното място той видя, че при един от полицейските пристави дотърча Адамчо Кокошкарина и запъхтян, захлестен, пошепна му смутено нещо на ухото. Приставът повика един жандарм, каза му няколко думи и го изпрати. След минута се яви околийският началник. Адамчо му пошепна нещо. Ок
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Избиратели ли?... И сянката им няма да видиш! Като ти кацнат от всяко село по 12 души общински съветници с кметовете барабар, като събереш чиновниците и писарите, постави по краищата жандарми да връщат другите селяни, окръжи бюрото с тия 4050 катили, направи някоя шашарма, наблъскай в кутиите няколко снопа бюлетини и ето ти тебе магарето народен представител, ха-ха-ха!
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Остави се, че и довечера пак трябва да се пие. От тази вечер трябва да наредим хората по кръчмите. Не е ли рано, бай ***? обажда се Дочоолу. Не е рано то, утре е събота, остава да пият 36 часа. Не е рано! Тамам! Па най-сетне няма хемен все да пият. Ще се изреждат. Едни ще пият 56 часа, ще си почиват, други ще почнат. Наред, наред! Като се съберат веднъж, няма да се разотиват. Там ще пият, там ще ядат, там ще спят! Разбрахте ли? Знаем ний, за пръв път ли правим избори! обажда се Гочоолу.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Г. г. Избиратели, Представена ви е вече от няколко граждани една листа с имената на Никола Търновалията, Лулчо Докторов и Иваница Граматиков, лица не от Нашата среда, лица чужди за Нас, които нямат и не могат да имат Нашето доверие. Може би ще се явят и други, които да ви убеждават да гласувате за техни кандидати. Съветваме ви, г. г. избиратели, да не се мамите на хубавите им думи, и не се вдавайте на техните ласкания, и не вярвайте на разни пръскани от тях слухове и измислици за някакви си окръжни телеграми и прочее. Никола Търновалията е родом от гр. Търново и затова той от инат
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно БКП победи БСП... друго нещо си е старата школа, особено когато идва от най-мракобесната "организация" ДС
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо да се говори за делото за касирането на изборите и за нарушенията по секциите, спретва се един протест с безредици и после обвиняват МВР, колко плитко...
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Терзиев оня ден не отишъл в СОС, защото си гукали заедно с Асен Василев... Това момче явно не знае какво да прави, а вероятно е фалшифицирал и изборите..
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко, че внучето на номенклатурата спечели. Но до тук беше лесното - да ходи да плямпа за себе и критикува опонента. Сега вече други ще критикуват Васко Теслата. А, в България е лесно да критикуваш - Теми за критика колкоти щеш, само че сега вече виновен ще е Васко На Дяда Момчето - но пък цената6ще се плати от обикновените граждани
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой вярва ли на тия алабаши, в които превърнаха изборите от години назад!?!? (нерегистриран)Дори не ви броят резултатите , прилагат ви психологически обработки и лъжи ...
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дедото на Боре бил жертва на терор,ушким,а той става комунист.Как така бе.За да станеш член на бекапето правеха проверки до десето коляно.Знаем как ставаха нещата,не се правете на интересни.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво се оказа съграждани?!? "Демократичното" протестиране от 2020 било, за да се върне комунистическият принц до 9то коляно.