За болните в психиатриите – 1 лев за лекарства на ден, два за храна

Депутатите ще подобряват правата на психично болните
23 ное 2023 11:52, Александър Попов
35
За болните в психиатриите – 1 лев за лекарства на ден, два за храна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В държавните психиатрични болници на пациентите се отпуска по 1 лева за лекарства и по два лева за храна на ден. Това каза Стела Николова от ПП-ДБ по време на дебата за създаване на временна комисия за защита на правата на психично болните.  

Вносители на предложението за създаването на комисията са депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според Стоянова целта на комисията е да разреши голяма част от проблемите в психиатриите.

До предложението се стигна след кръгла маса в НС посветена на психиатричните грижи, на която стана ясно, че при тях не се отчита особено подобрение.

Стоянова цитира и негативните констатации в доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение.

В доклада е посочен, че липсват нормални условия в психиатриите ни, както и че няма напредък в състоянието на психиатричните грижи у нас.

Новата комисия ще проучва какви права на тези пациенти са нарушени според доклада, както и според проверката на омбудсмана проф. Диана Ковачева.

Също така тя ще има за задача да изготви законодателни промени, които да гарантират правата на психичноболните.

Друга цел на временната комисия ще е да обсъди и предложи отпадане на института на запрещението.

Сред задачите са още извеждане на спазване на правата на пациентите на водещо място в Националната стратегия за психично здраве, както и да се предприемат нужните стъпки за деинститунационализация и зачитане на личния избор на психичноболните.

Временната комисия ще се състои от 12 депутати - по двама от всяка парламентарна група.

Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че предложението за комисията е писано от НПО сектора. Цвета Рангелова от „Възраждане“ обвини вносителите на проекта в тежка некомпетентност заради идеята да се обсъди поставянето под запрещение.

Според нея Стела Николова не знае, че за да бъде поставено едно лице под запрещение се минава по дълга съдебна процедура и се взема най-доброто решение за въпросното лице.

Цветан Предов от ИТН коментира, че препоръките за подобряване на условията в психиатриите са още от 2018 г. И е крайно време да се направи нещо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А за бира колко !!!?
28
2
 
4
 
! Отговори
Аз предлагам преди 5 месеца
По 1 лев на ден за всеки депутат
27
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По времето на Бай Тошо в болниците раздаваха освен безплатно храна, но безплатно и червени знаменца, като отидеш в отвъдното, да маршеруваш вечно под земята!
26
2
 
8
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 5 месеца
Преди години излезе информация, че в приют за животни за едно куче се дават по 300 лева на месец, което тогава беше по-вече от минималната пенсия!!!
25
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До пияница мистик. Преди 2 мес. лежах в Пирогов. Храната си беше напълно прилична и достатъчна и не съм плащал за нея. В двора има закусвалня с много вкусна храна- за който не му стига.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народното Събрание следващата седмица ще гласува закон за влизане в магазин. "Ако влезеш в магазина и нищо не купиш да се направи "Такса за влизане в Магазин" Колко ще е таксата за влизане в магазин ще решат комунистическите тикви в парламента в зависимост от това "по колко тиквени семки са им израснали в чутурите"!
23
2
 
18
 
! Отговори
мима преди 5 месеца
Болните гладуват от години в тези болници. Там са на много силни лекарства(разбирай медиц. наркотици), който им изтъргват стомасите. Вътре се бият за храна и цигари. Персоналът се отнася към тях като към животни, бият ги , вързват ги, обиждат ги. Събрани са в едно отделение наркомани , психично болни и алкохолици.,Пристрастяват ги към бензодиазипамите за цял живот и навън като ги пускат те се влошават веднага
22
2
 
25
 
! Отговори
Нане Вуте преди 5 месеца
2 лева на ден за храна? И това ако не е смъртна присъда чрез гладна смърт здравей му кажи.
21
8
 
3
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 5 месеца
аз и толкоз немам :)))
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и за мерцедеси има и за всичко има, а за тебе има само един по-дебел. Хайде сега отивай да слушаш путин
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не но ще има за ВАЗ ГАЗ прас
18
3
 
22
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
А пари за нови мерцедеси за депутатите имаше ли?
17
4
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Като паднах с мотора и линейката ме закара в спешното в Пирогов със счупен крак, след първата операция ме настаниха в някаква стая с още 3-*** човека и ни носеха храна, която никой не ядеше и или се хвърляше или направо я връщахме на санитарките. Обаче си плащаш всеки ден за ядене по 6 лева. Явно е голяма далаверата с тази болнична храна
16
18
 
5
 
! Отговори
без име преди 5 месеца
ще дадат повече права на лудите отколкото на нормалните, сбъркана работа и нормалните трябва да се съобразяват с тях, вместо да затворят агресивните и опасните за околните, неможещи да се грижат за себе си - ги оставят по улиците на милост на съдбата. Тези ли права ще им защитавате...
15
0
 
30
 
! Отговори
неудобната Истина преди 5 месеца
По улиците е пълно със изтрещели хора.
14
0
 
25
 
! Отговори
олицетворение на гри преди 5 месеца
Очевидно грижите са " големи " , а като им кажеш на тия , че са с психични разтройства скачат и пискат защо обиждаш психично болните , е верно си ги обиждаме причислявайки политическата пасмина към тях .
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия вярно са луди щом още стоят там.
12
2
 
36
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
А НА УКРАИНЦИТЕ КОЛКО Е ИЗДРЪЖКАТА НА ДЕН? СА ТЕЯ ФАШИСТИ ИМА ПАРИ ЗА БЪЛГАРИТЕ НЯМА.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За болните в парламента е по повече. Но те страдат от най-страшната мания за власт и пари, а това не се лекува никак. Страшна болест.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За болните в психиятрията "Народно Събрания" - безплатно партийно комунистическо хапче за 1000 лева, безплатна храна 20000 лева.