Зам.-министър: Ангажирани сме към целия сектор, не към 81 ферми

Някои хора се обявяват за спасители, а всяват раздор
Обновена: 23 ное 2023 10:44 | 23 ное 2023 10:41, Стела Стоянова
3
Зам.-министър: Ангажирани сме към целия сектор, не към 81 ферми
Снимка БГНЕС

"Ние ще продължим да си вършим експертно работата. Викат или не викат, ние ще продължим да работим, защото сме ангажирани пред цялото селско стопанство, ние не сме ангажирани към 81 ферми". Това заяви пред БНР зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Министър Кирил Вътев, на когото се иска оставката, днес няма да бъде в София. Според заместника му неговият ангажимент е отдавна и не е избягал от протеста. Той подозира, че датата на протеста е избрана така нарочно:

"Нямам друго обяснение - да изглежда, че министърът се крие едва ли не. Министърът е 24/7 на разположение".

Скандалът в земеделската комисия вчера не е бил изненада за Александър Йоцев:

"Бях убеден, че ще се стигне до там. Тези хора, когато не получат това, което искат, защото те искат невъзможни неща като нарушаване на регламенти - те изгубват почва под краката си и започват да с това поведение. За нас това е ежедневие - тези обиди, тези викове".

Причина за напрежението са парите по украинската помощ и по схемата "де минимис".

Някои от земеделците твърдят, че не са получили пари по украинската помощ. Йоцев обясни, че това е така, защото те са стигнали тавана и той не може да се надвиши. По думите му става дума за 81 фирми.

"България е единствената страна, в която помощите не се изплащат на стопанство, а се изплащат на брой животни или хектар", призна зам.-министърът. Той обясни, че има вариант това да се промени и посочи каква е тромавата процедура в Брюксел.

Още по темата

"Има една групичка хора, които са много гласовити, обявяват се за спасители на цели сектори, но всяват непрекъснато раздор вътре в секторите", отбеляза той. Според него проблемите на тези хора "не са производствени".

"Вижте какви хора ще излязат да протестират. Отрудени хора. Хора не от високия рейндж на бизнеса, както се представят, а напротив - от ниския рейндж на бизнеса, които казаха, че не са достойни за такива неща. Следователно - аз си мисля, че това няма да са земеделски производители, а по скоро ще бъдат техни работници, на по-големите, които нямат избора дали да дойдат да протестират или не. А някои може изобщо да не са земеделски производители. Ще видите отрудени хора. Хора, които са без кой знае каква алтернатива или перспектива", коментира Александър Йоцев. Той предупреди обаче, че вече са се изчерпали възможностите да се реагира на такива искания.

"Изходът от инфлацията не е задоволяване на нечии финансови претенции".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Защо говориш за хората по този начин и си зам министър кои какви били лелелеле
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къв е тоя памперс?