Фермери излизат на протест: Положението е катастрофално

Настояват за среща с Денков, ГЕРБ и ДПС да сменят Вътев
21 ное 2023 12:41, Александър Попов
44
Фермери излизат на протест: Положението е катастрофално
Искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС

В четвъртък от 11 часа организираме протестно шествие, което ще започне от Министерство на земеделието и ще завърши пред Министерски съвет. Положението е катастрофално. В четвъртък ще видите, може би толкова хора от два сектора, никога не е имало дотук, заяви председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров по време на пресконференция на тема: „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

"Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столична община и МВР. Призовавам кмета на София Васил Терзиев да бъде съпричастен и да помогне в организацията. Да определят място пред Министерство на земеделието, така че хората да спират безпрепятствено и всичко да мине мирно. Призоваваме всички да бъдат съпричастни", добави Зоров.

Той коментира, че работниците не ги интересува къде работят, а искат заплащане и те няма как да калкулират достойни заплати на тези хора, когато имат по-ниско подпомагане от това на фермерите в Европа. “Те ни обезкървяват и вземат нашите работници”, категоричен е той. Според него финансовият министър Асен Василев догодина ще се чуди как да си върже бюджета като затворят фирмите и няма да има кой да плаща данъци. “Призоваваме не унищожавайте производството. Да се намесят двете партии - ГЕРБ и ДПС, които контролират ПП-ДБ и да свършат работят, да ни освободят от тази агония и да изпълнят всичко, което пише в меморандума”, каза още той.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов коментира, че ситуацията загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои исканията на фермерите. Той обяви, че настояват за оставката на министър Вътев. Синапов се обърна към ГЕРБ и ДПС и заяви: "Всичко, което пое като ангажимент не го направи министър Вътев", категоричен е той. Синапов коментира, че в четвъртък излизат на протест и ще настояват за спазване на поетите ангажименти.

"Аз съм възмутена от държанието на един министър, да обижда армията работещи хора, да ги нарича алчни", каза председателят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева. Тя коментира, че в интервю в една от националните телевизии Вътев е използвал манипулация и информацията му е лъжлива. "Тези средства, за които говори са отчетени по инвестиционен проект, одобрен преди две години и половина и сега се отчита, средствата са за 2021г. и 2022г.", поясни тя.

Степанчева обяви, че ставките за национална помощ са с 35% надолу спрямо предишния програмен период.

"Вътев се мъчи всячески да докаже, че ние получаваме много пари и сме добре. Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е сложил розовите очила и смята, че всичко е окей", смята Степанчева. Тя настоя и за среща с премиера Денков, на която да бъдат обсъдени проблемите на млечното животновъдство.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия. “При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат специалист”, призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тва са българските фермери/мошеници дайте има пари че не им стигат тия
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя Зоров не е ли същия който отклонява водата от врачанския водопад, за неговата ферма Пършевица?
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нужно е да одържавим земята и фермите, за да имаме просперитет и успех в селското стопанство. Отново овцете ще са повече от хората в България, милиони овце и крави, безкрайни блеснали жита и никакви бентлита и просещи частници за държавни помощи. Ако не се справят, ще ги национализираме, защото работят на загуба. Ще ги спасим от загубите, от разходите, от некадърността им.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само ТКЗС и АПК ще спаси българското селско стопанство. Капитализмът фалира и селското стопанство на капитализма работи на загуба.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фуражи, тор, газ за затопляне на помещенията, изисквания за гледане не животни и птици от ЕС, и др, всичко стана много скъпо. Е хората са прави, но как Турция изкарва евтина продукция и храни и Бг и не само. В Бг резултатът е такъв от дребното и разпокъсано селско стопанство. Да правят сдружения като ТКЗС - животновъди, растениевъди, птицевъди, пчелари, фуражопроизводители, ще бъдат непобедими и ще хранят и Бг и ще изнасят. Ако е всеки сам за себе си, резултатът е този.
30
3
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 5 месеца
"Кой не скача е червен".Помните ли,чеПо Бай Тошово време нямаше банани !?Вече има.Сега вървете пред портите на сараите на ДрагалЪФвкия гърба Ай дук и скачайте. Вземете и бананите .
29
1
 
5
 
! Отговори
Бай Миле преди 5 месеца
Министъра Вътев вече шести месец не може да направи реорганизацията и реинжинеринга в поверената му администрация. Налагат се съкращения поне 50/100 на служите от МЗХ. Кога г-н Министър??
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да също от онези шапки с козирка, които са като каски и да си носят дъждобран.
27
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Да внимават с протестите,че Калин похвали служителите на МВР и те сега ще бъдат още по-усърдни. Най добре е протестиращите да си сложат от ония предпазители за зъби,които ползват боксьорите и така да ходят на протеста.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да работиш чужда земя е все едно да работиш чужда жена. :)) за пари... Ужас...
25
2
 
2
 
! Отговори
24 преди 5 месеца
Рента бих лащал само на сериозен човек с фирма. На тези без, съжалявам няма как да помогна освен да запаля свещ...
24
2
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 5 месеца
До 22 Ти ако и 60 лв рента не можеш да плащаш направо се отказвай от земеделието. Къде е това 60 лв? на Връх Мусала може би? Хората дават двойно от години той 60 не давал и за това не реботел чужда земя. Ей на такива като теб трябва да им взимат земята, защото са пълни некадърници. Дай я на някой да ти я работи като изкарваш под 60лв :))) ама не щеш, защото лъжеш че си зле, а се надцаквате и плащате трицифрени суми при печалба от 400лв на декар, жалък ***!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Купих трактор втора употреба от животновъд в Германия. Питам го, как си позовляваш цялата тази техника? И той, как, държавата ми я поема на 70%, аз плащам 30% с безлихвен кредит. Тракторът нов 100к евро, той плаща 30к евро. Продава го на мен след 10г за 35к евро. Затова, стига сте ни плюли, защото аз все още изплащам втората употреба на някого, на когото са му го подарили на практика.
22
2
 
8
 
! Отговори
Гларус небесен преди 5 месеца
Никъде по света няма такива зверски субсидии на селското стопанство кат в ЕС. Тази политика ми доведе до там че стопаните не ги е еня за реколтата, добитъка и млякото а за субсидиите.Колко са субсидиите и въобще има ли ги в Турция, Русия и останалите не ЕС страни. Почти никакви.А цените? Яйце-19 ст,.мляко- 1,20 литъра, Олио 2лв., Кашкавал 10, пилешко филе 8 лв. За зарзавата пък дума да не става. Е как тия т.н. роби на Путин и Ердоган до правят без дотации а тук реват за още.Ами бачкат хората !
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Маро, кой ще ти плаща по 60 лв на декар рента тогава? Аз заради такива не работя чужда земя. Хващай мотиката.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аааа,обърнали се за помощ към ГЕРБ и ДПС!?Разбрахте ли сега откъде идва всичко това?
19
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
хамбарите на житарите са пълни със зърно животните няма да гладуват тази зимаза какво обезщетение претендирате при толкова зърно хаиде фалираите наи послече ми писна от вас и вашите искания само пари искате това е капитализма като не виизнася фалираите
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно защо в Сърбия и Турция,където не получават евросубсидии произвеждат в изобилие месо и млечни продукти и българите вече масово ходят там да пазаруват,а преди беше обратното.Отговорете,бе!
17
3
 
4
 
! Отговори
Сашка Попова : преди 5 месеца
А съгласувахте ли го с Посолството?!?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е защото панелния потребител е капризен и не е много как да кажа, не взима добри решения. Никога няма да си купи нещо което не е препарирано и вносно. Моята субсидия е повече от другите приходи. За какво да се набутвам да произвеждам на загуба?