Василев: Целта е да увеличим събираемостта, не да вдигаме данъци

Той не е готов да први още компромиси в бюджета
24 ное 2023 20:37, Стела Стоянова
52
Василев: Целта е да увеличим събираемостта, не да вдигаме данъци
Снимка БГНЕС

Философията, която залагаме в бюджета, е да увеличим събираемостта, а не да вдигаме данъци. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента, след  като бе изслушан в пленарна зала, а предложения пакет промени в данъчните закони – приет:

"Единственото увеличение на ставка в текущите данъчни закони е данъка на компании с оборот над 1,5 милиарда, което идва по евродиректива, като този данък се вдига от 10 на 15%. Всички други ставки са запазени, плоският данък е запазен, но това, което сме заложили и което имахме и в бюджета юли месец, са мерки за повишена на събираемостта, а те се налагат, защото по всички данни България има около 30% сива икономика".

Василев беше категоричен, че приложените към бюджета проекти за националните капиталовите разходи и за тези на общините дават възможност за пълна прозрачност.

Василев не е готов да направи още компромиси в бюджета за следващата година, пише БНР.

"Това, което сме предложили, смятаме, че е оптимално и би било добре да бъде прието, тъй като делът на сивата икономика трябва да започне да пада, за да можем да си съберем данъците, за да не се налага да ги вдигаме. Оттам нататък е преценка на парламента кои от тези текстове ще приеме".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Киев преди 4 месеца
Като си анексират пенсиите в парламента всяка седмица и байрам ще трябва не само компромиси.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората гласуваха за герб, пп, дпсРедно е да плащат както трябва за своят избор - браво асене, вдигай здраво сега и здравните и пенсионните осигуровкиС-200 както вка баце
37
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Е няма протести като срещу лошият бойко - сега никой не плащаА само взима
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чудех се на кой ми прилича Асен Василев .Прилича на дебелия вълк шериф от Дисни версията за Робин Худ.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 33:Не сме ги избирали.Те с ала бала си ги слагат.А Кокорчо е избран за министър в някакъв девически манастир греховно.Народът никога няма да го избере този при условие,че бившия му съдружник е завел дело срещу него.
34
3
 
7
 
! Отговори
Избирател пп преди 4 месеца
Асенка смело напред - време е да вдигнете и даньчната тежест вьрху доходите - островите чакат
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ококореният мигрант,който даже няма право да гласува щял да продава държавни земи на чужденци срещу нереални пари и така да попълни дупките в бюджета.Разпродават България.
32
3
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Доволен сьм от - пп, вие ги избрахтеДано ви вземат всичко през даньци такси - банкиНали искате да сте американци - там само богатите като кокорко притежават собственност - всичко друго е на наем или каравани и палатки
31
0
 
11
 
! Отговори
Избирател пп преди 4 месеца
Как е харесва ли ви промяната на цените и даньците
30
0
 
11
 
! Отговори
Продл промяната преди 4 месеца
Тука взимат от бедните да дадьт на богатите - като компенсациите с тока - печени момчета, затова тия с бентлитата ги издигнахаБогатия с санирана сграда няма да плаща даньк, бедния му вдигат даньк сгради
29
2
 
9
 
! Отговори
Трябва преди 4 месеца
Вдигане на данъците на богатите, както е на Запад!!!
28
3
 
3
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 4 месеца
Дааа, но престъпниците, които укриват данъци не искат да им изсветляват дохадите, а и другите партии саботират управляващите, които искат увеличат събираемостта без да вдигат данъците. Странно, нали?! Българите са свикнали да хитруват
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аве в САЩ нямат събераемост защото се свива и потреблението и печалбата . Как в колонията на запада да има събераемост ? Излязоха данните за бюджета на САЩ . Положението е трагично . И при нас ще стане така . Трябва да се увеличат данъците на лихварите на поне 20 % веригите и лукойл да плащат поне 15 % Трябва и да се намалят разходите . Особено в ченгеджизма и прокуризма където няма резултати . Няма хора с власт в затвора . Там трябва да има много по голяма конкуренция .
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се разбира: "Ще вдигаме данъци, защото не искаме да събираме от нашите хора." Все пак този човек е обратен. Такъв му е изказът. Не че лъже.
25
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейките пак са ревнали в коментарите нещо. Но радостното е в това че от тях нищо не зависи. Хахахахахахахаха.
24
1
 
11
 
! Отговори
Нанананна преди 4 месеца
Който вдига данък другиму, сам си остава без пари. Просто правете бизнеса с укриване по-рентабилен.
23
1
 
11
 
! Отговори
Кокорчо : преди 4 месеца
Целта е да направим по няколко милиона и после всеки отива на някой тихоокеански остров...
22
1
 
17
 
! Отговори
Нянананан преди 4 месеца
Тоя знае какво мина днеска в НС. Извънземните ли вдигат данъците?
21
1
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Българинът има едно много лошо качество, помни само 3 дена. И в тази връзка да напомня: в предизборната кампания от ПП/ДБ обещаваха 50 милиарда за северна България. Да попитам къде са, инвестирани ли са вече по места?
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо няма да събереш мишо, който крие данъци ще продължи, защото хем знае как, хем има правилния човек, на правилното място. Единственото което ще направиш е да накараш обикновените хората да те псуват по-често