Шествието „Нито една повече“ в четири града днес

В София ще започне от 17 часа
25 ное 2023 07:47, Александър Попов
23
Шествието „Нито една повече“ в четири града днес
Снимка: БГНЕС

На 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени, в София, Пловдив, Варна и във Велико Търново ще се проведе шествието „Нито една повече!“.

Феминистки мобилизации, организатори на шествието в столицата и съорганизатори на протестите в другите градове, продължават да алармират за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие и отправят искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ+ деца и жени, преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.

От Феминистки мобилизации отбелязват, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а срокът от 60 /шестдесет/ дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиницията за “интимна връзка” в ЗЗДН не удовлетворява по никакъв начин исканията за улесняване и незабавна защита на хората, които са в насилствена връзка.

По неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно.

„Нито една повече!“ в София ще се проведе от 17.00 часа пред Съдебната палата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
нещо така снимчици от протеста няма ли да ни покажете
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ох
16
0
 
3
 
! Отговори
ПатриархаТ преди 4 месеца
Боя с възпитателна цел не е насилие, а начин да се научат какво и как трябва да правят кървящите индивиди без да умуват много.
15
0
 
5
 
! Отговори
метеоролог преди 4 месеца
честит първи сняг софиянци !
14
0
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
реално тия не протестират против насилието над жени , те протестират за да могат едни да имат право да си сменят статуса от жена на мъж и мъж на жена , също и в България да се признават еднополовите бракове ! не ви ли светва червената лампичка ?!
13
0
 
13
 
! Отговори
Накратко : преди 4 месеца
Вън всички НПО-та от България!!!
12
1
 
5
 
! Отговори
Грък преди 4 месеца
*** фем-джен-кен организации изживяват своя апоГЕЙ !Ужас ! А за жените , да ние си обичаме българските жени и никога не бихме се изправили срещу тях, този коментар цели показването на показ на подобни организации зад които стоят опасни интереси ! Полицията да си гледа работата и като има бияч хем да го бие , хем да го затваря! А ЖЕНИТЕ ДА СЕ РАЗВЕЖДАТ С ТАКЪВ ! Бог с нас !
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Парите за цветни хартийки за замърсяване на площадите от легейобете плюс-пляс свършиха.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От фактите дотук следва да заключим, че всеки наивен участник в това шествие е несъзнателна ЖЕРТВА на неговите мобилизатори, организатори и съорганизатори.В една ноемална държава същите заедно с поповете щяха да са в пандиза и никой никого нямаше да насилва.
9
0
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 4 месеца
Не чух протести срещу изнасилванията, осакатяванията, отвличанията и убийствата на жени в мюсулманските държави или масовото клане в Израел!Тези феминистки организации МРАЗЯТ жените и си крият зад тях долните целите, да ни докарат фашизма джендъризъм и масови убийства от незаконни мигранти.Всичко това е спонсорирано от антисемита Сорос, който на 14 г. е предавал евреи на нацистите.
8
1
 
8
 
! Отговори
Тъъъй, преди 4 месеца
Всяка правилна и справедлива идея тук е унищожена в зародиш! Откъде накъде домашното насилие ще се приравнява и извратеняците! Убити и бити и смачкани са обикновени жени. Няма утрепана нито една лесбийка! Проблемът е, че точно насилниците в закона извращават всички ефикасни мерки, които трябва да защитят истинските жертви - отрудени жени, майки, които бачкат като мравки за хляба на децата си, а домашните им насилници, обикновени търтеи и пияници ги бият дотогава, докато им е кеф. Садисти!
7
2
 
4
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 4 месеца
Насилието е недопустимо само по себе си в общество, в което животът, свободата и неприкосновеността на личността са върховни ценности. И тук не бива да има никакво разделение по какъвто и да е признак. Тези хора не се борят за това, а желаят те да бъдат виктимизирани, съответно -- другите (кои са те?) да са по презумпция насилници. Нито едното, нито другото са допустими в съвременното разбиране за правото.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това трябва да е насочено към жените а те изкарват мъжете виновните. Причината да се случва нещо на жената е в жената. Срещат се с неподходящи и после реват пред обществото че им се е случило нещо. Не всички мъже са търпеливи, а и колкото да се търпи в един момент прелива чашата, така че жените трябва да се замислят преди да правят нещо а не обраното.
5
0
 
7
 
! Отговори
Г преди 4 месеца
Не им ли писна вече Лгбтплюсикратко и тн мързелива ***. Да се хващат на работа и да не ме занимават с присъствието си. Снегът в СФ ще ги зарие днес.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най- гадното насилие е узаконеното. Тогава разбираш,че и държавата и закона са против теб. Крайна и отвратителна форма на дискриминация е, че при развод детето винаги се присъжда на майката. И после следва брутално емоционално и т.н. насилие и над бащата, че и над детето. Резултата го виждат всички- при поне половината момчета отрасли при разделени родители. Формирани и израсли под опеката на озлобени и самотни женици... Накрая пълни шматки и/или озлобени истерици, неспособни за собствени връзки
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
децата да не излизат днес
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не сте шантави да излезете. Има червен код за бури и виелици. Има риск да бъдете убити от паднали клони и дървета. Или да бъдете бити/пребити от маскирани полицаи без опознавателни знаци.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Природата, ясно показва отношението си към феминистките:-)))) Ууууууууууу, няма ли къде другаде да си оправят головата разлика с живота тия?