Драстичен недостиг на медсестри и джипита

Не достигат и психиатри
29 ное 2023 15:40, Стела Стоянова
34
Драстичен недостиг на медсестри и джипита
Снимка БГНЕС, архив

България продължава да поддържа относително добри съотношения между население и брой медицински кадри в сравнение с общата картина в европейските страни. Съществуват обаче сектори с много голям глад за специалисти. Най-драматично е положението с недостига на медицински сестри, където са необходими над 17 000 нови кадри. Не достигат и общопрактикуващите лекари, както и психиатрите. 5 области на страната концентрират основния кадрови ресурс,  в останалите лекари и сестри не достигат.

Това показва анализ за недостига на медицински специалисти в здравеопазването, изготвен от Съвета за икономически анализи. Съветът бе създадени при служебния кабинет като консултативен орган, като обединява икономисти от университети у нас и в чужбина, пише "Сега".

Конкуренцията за медицински специалисти в глобален мащаб става все по-оспорвана, като по прогнозни данни се очаква да достигне 15 млн. души през 2030 г. Въпреки сериозните проблеми в сектор здравеопазване, на този фон България успява да се представи над медианата в ЕС по показател общ брой на лекарите на 100 000 души население. По този показател през 2021 г. страната ни отчита 429,6 души при медиана за включените в изследването страни от 402,5. При отделни специалности обаче картината е обратна – страната ни се представя по-зле от средното за европейските страни.

При лекарите най-голям е недостигът при джипитата. Спрямо средното ниво в ЕС недостигът се оценява на 1000 души. Това представлява 25% от общия брой общопрактикуващи лекари в момента у нас. Много голям е дефицитът при психиатрите. Не достигат 460 лекари с тази специалност – 70% недостиг спрямо общия им брой. България се представя по-добре от средното в ЕС при акушерките, но и тук има какво да се желае спрямо препоръките на СЗО.

На този фон гладът за медицински сестри у нас е огромен. При медиана от 633,3 сестри на 100 000 души население в Европа у нас съотношението е 419 на 100 000. За да се достигнат средните за Европа нива, са необходими 16 900 специалисти или 60% от броя на действащите в момента медицински сестри. Ако България иска да изпълни препоръката на СЗО за съотношение сестри към лекари от 3:1, нуждата е още по-сериозна – 29 000 сестри. Всичко това означава нужда от целенасочена политика за обучение на такива специалисти, изтъкват анализаторите.

Анализът потвърждава съществуването на големи регионални различия в достъпа до здравеопазване. Едва 5 от областите на страната се представят по-добре от средното в Европа по брой медицински специалисти, при всички останали нивото е под средното. Най-голям е недостигът на лекари в областите Благоевград, Кърджали и Хасково. При медицинските сестри няма област в страната, която да е достатъчно добре обезпечена. Недостиг има почти във всички области и за джипита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 4 месеца
Ами защото са учили, ще карат. Няма само мутрите с 8-ми клас да карат. И това , че работят на 2 места е за сметка на здравето им. И поради ниски.те им заплати. Иначе ако работят на едно място ще чакаме по 1 месец за лекар.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На сестрите заплатата може да е 1500 , на лекарите е повече . Нали ги гледам какви коли карат . Водят ги на няколко болници на работа , защото няма достатъчно лекари . Отделно в кабинета работят . Затова и децата на лекарите стават такива , не е без пари работата . Пациентите и те бутат парички . При нас почти сестрите са към 70 годишни .
28
2
 
3
 
! Отговори
Ха преди 4 месеца
Че къде изобщо има мед.сестри в нашите болници??? Аз мога да заьвя категорично от опит, че тези, които се водьт сестри в момента се мислят за манекенки. Само маникюри, прически, дрехи и обувки ги вълнуват. Работа не им се върши, но пък все ревът за заплати. Закривайте тази дейност. Ще я караме на естествен подбор.
27
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 4 месеца
Някога на учител да кажеш нещо бой, и в вас бой да ама ставаха хора висшисти специалисти уважение имаха към хората, сега от малки са отворени никой не може нищо да им каже и като завършат вече дрога и край, ми не е ли така кажете?
26
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
ДО 26 . Намали си ти твоята.
25
0
 
4
 
! Отговори
1234 преди 4 месеца
Като се изравнят заплатите им с европейските ще има лекари и сестри. Щото *** нали иска да се лекува по европейски.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докторите да си намалят заплатите,да има и за сестрите.Кой,ще ви работи тази работа,за мерси?
23
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Е нали ги биете и все гражданите сте прави, айде лекувайте се сами тогава.
22
1
 
4
 
! Отговори
пенсионерка преди 4 месеца
Просто социализмът създаде тази уравновиловка и база на заплатите,която в ,,лошите страни"винаги е била мнооого по висока от нашата .....Когато там получаваха 600 марки ,тук заплатата беше 87 лева.Сега ,,берем плодовете" на ниската база от която тръгнахме!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А има ли недостиг на началници на болници с по 50- 60 000 заплати? Аз на доктори вече не вярвам. Вярвам на китайската традиционна медицина, енергийните меридиани и точки, вярвам на йога практиките. Сега гледам съветите на Му Ючин къде какъв масаж помага. Ако има нужда от спешна помощ, може да те посглобят някак, ако не си съвсем готов за другото място. Но хронични болести и всякакви дегенеративни състояния с фарма-химиите не се лекуват. Само им Подтискат симптомите и затъваш все повече
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Radostina 13. Побългарено съкращение от английски език : GP - 'General Practitioner', т.е. общопрактикуващ лекар, лекар без специалност.
19
0
 
12
 
! Отговори
Ванчето преди 4 месеца
Давайте им по 7 хил. заплата и ще се върнат.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До марио - така е Марио! При това не те учат как да лекуваш истински хората, а да ги държиш живи във вегетативно състояние и да идват пак и пак и пак!!! Брутално е, но на ви капитализъм!
17
0
 
19
 
! Отговори
ФерШел преди 4 месеца
След още 3 до 5 години съвсем ще липсват, защото наличните днес ще са вече в пенсия.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом не достигат пък голяма работа. Ще има недостиг.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Закво да лекува безплатно за заплащане от 1500-2000 лева и да преглежда по 50 пациента на ден като може същото да го прави за 10000 в чужбина?Бийте още докторите псувайте ги заплашвайте ги.Накрая ще ви лекува петричката врачка.Ама и тя умре.Е ,кофти тръпка.
14
0
 
23
 
! Отговори
ъхъ преди 4 месеца
Нищо де, нали има електронни рецепти, пък IT-титата ще ни лекуват с ИИ-то. Когато има ток. Всичко в БГ територията приключва, най-много до 2030 година. След това ще останат само политици, бизнесмени и производните им PR-ри, IT-та и меринджеи. Това е положението.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато болниците са Търговски дружества , така ще е. Как преди е имало централен бюджет за здраве ? Как са го правили без здравна каса ? Кадри няма за нищо , не само за медицина .Ако искаш някой да върши работа , да е етичен , да спазва правилата , трябва да търсиш около 50 годишни -направо са пушки !
12
4
 
18
 
! Отговори
Radostina преди 4 месеца
Отдавна съм си заминала от БГ, обаче от носталгия чета БГ-пресата. Може би съм изпуснала нещо от модерния български език... Писателя на текста не е обяснил на четящите, а аз не знам какво означава джипита, ще се намери ли поне, някой от коментиращите читатели, да ни разясни какво е това джипита, джипове ли са, BMW-та ли са или нещо подобно?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До марио Лека корекция. Само хирургичните специалности са 5 год.