"Пирогов" е апетитна хапка: Каква е истината за болницата?

Милев: За първи път от десетилетие болницата ще завърши годината на печалба
Обновена: 30 ное 2023 17:22 | 30 ное 2023 09:34, Анисия Иванова
0

Здравният министър Христо Хинков обяви, че има данни за финансови нарушения в "Пирогов", а състоянието на болницата определи като плачевно. В защита на директора на болницата застана председателят на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, който също разполага с този доклад.

"Спрямо 1 г. назад, когато влезе този екип, тогава заварихме над 17 млн. просрочени задължения, кредити, които трябваше да започнат да се изплащат, и по които нямаше как болницата да изпълни задълженията си. За 1 г. вече няма просрочени задължения. Смешно е да се говори за финансови нарушения, за пръв път от десетилетия насам "Пирогов" е на печалба, ще завърши годината с над 1 млн. печалба", посочи бившият прокурист на болницата и финансист Пламен Милев в студиото на "България сутрин".

Той призова докладът да бъде показан публично и добави, че при предишното ръководство е имало много сериозни отклонения и слаба финансова дисциплина. По думите му за щяло и нещяло се сезира прокуратурата, с което някои хора си "измиват ръцете".

"Преди година имаше проблем да намерим директор. "Пирогов" вече стана апетитна хапка, мениджмънтът управлява бюджет от над 120 млн. годишно. Болницата стана много привлекателна и някой иска да я вземе", коментира Милев.

Гостът посочи, че болницата има да взима 5 млн. от НЗОК, като от тях половин милион са средства от миналата година за надлимитна дейност.

"90% от мерките бяха в посока заздравяване на финансовата дисциплина. 17 млн. бяха стопени с преструктуриране на кредитите с нов кредит, който се обслужва. За разлика от други болници, които получаваха държавно финансиране, "Пирогов" беше оставен да се оправя сам, това се и случи, намери се банка, която да я финансира. Връщат се кредити, плащат се работни заплати, всеки месец от юни миналата година се плаща и ДМС на всички лекари", обясни бившият прокурист пред Bulgaria ON AIR.

Най-големите разходи са за заплати и за интензивно лечение, което по думите му е недофинансирано.

Пламен Милев уточни, че към момента задълженията са около 45 млн. и това са кредити, които се обслужват: "Няма просрочия към доставчиците - включително на консумативи и лекарства".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари