От 18 студентски стола на територията на София 6 не работят

Според министъра на образованието те са нерентабилни
4 дек 2023 08:40, Нели Христова
19
От 18 студентски стола на територията на София 6 не работят
Снимка: Pixabay/vivienviv0

От 18 студентски стола на територията на София 6 не работят. Това сочат данните на висшите учебни заведения, предаде БГНЕС.

"Студентските столове се затварят от висшите училища, тъй като са нерентабилни поради високи разходи за персонал и режийни", заявява министърът на образованието Галин Цоков и уточнява: "В близост до студентските столове има заведения за обществено хранене, които са предпочитани от студентите".

София е главният образователен център на страната, където се стичат желаещи да получат образование от всички кътчета на България. Не всички студенти разполагат с големи финансови възможности и по тази причина много от тях предпочитат да се хранят в студентските столове, където цените са значително по-ниски.

Базовата стойност за едно хранене се определя така, че студентите, докторантите и специализантите да заплащат 50 на сто от храната. През 2022 г. на два пъти е повишен нормативът за един храноден, който държавата осигурява за поевтиняване на храната в студентските столове: 1. От 1 април 2022 г. от 3,6 лв. на 5 лв.; 2. От 1 юли 2022 от 5 лв. на 7 лв.

Студентските столове разполагат с общо около 4000 места. От началото на 2023 г. досега броят на реализираните хранодни е 320 796 хранения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Студентските столове не може да са рентабилни.Направени са с цел да се осигури по-достъпна храна за студентите.Дейността трябва да се дотира.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А никой не споменава за разликата в качеството на храната...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През късния соц е имало и студентски стол с диетична храна. Доколкото знам, намирал се е на ул. "Граф Игнатиев". Хората, които разказват това тогава са били студенти, сериозни и солидни са, може да им се вярва. Сега не знам дали има такъв стол за младежи, за които е задължително диетичното хранене.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 2 Знам със сигурност нещо за последните години на социализма и за първите години след Десети ноември. Най-ниски в София са били цените на сандвичите, продавани на територията на Студентския град. Имало е някаква наредба, която е уреждала това, но не знам откога е важала и дали това е било валидно през целия период на соца.
12
0
 
0
 
! Отговори
За стипендиите преди 7 месеца
През 70-те години,студентите от семейства с месечен доход над 500 лв са можели да получат стипендия само ако са пълни отличници. Във ВУЗ-овете и особено СУ ежегодно са приемани цели стада от "изоставащи" окръзи и от групи с привилегии.При бал, формиран от 4 оценки, балът за момчета от тези групи е бил 12, а за момичета - 14. За тях имало всевъзможни стипендии.Балът за младежи от София и големите градове рядко падал под 23 за онези, които не влизали в категорията "прием с предимство".Говоря за СУ
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 9 - През 1990 г. се писа много по тези въпроси, но информацията беше главно за периода преди 1990 г. Спомням си, че тогава се обяви, че в стола на ЦК на БКП порция агнешко с гъби е струвала 0.50 лв. Стартовата заплата на млад специалист с висше бразование е била 170 лв, а за заплатите на големите батьовци от висшия ешалон на властта се разказваха легенди.
10
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 7 месеца
През 70-те години обядът в студентски стол е бил 35 стотинки - супа, основно ястие и десерт. За преподавателите обаче е бил или 50 или 45 ст, не си спомням точно. Но заплатата на начинаещ млад висшист е била 105 лв (95лв+10лв по някакво постановление), студентските стипендии са варирали от 30 до 50 лв в зависимост от успеха на отделния студент и от доходите на родителите му. Не знам какъв е бил размерът на стипендии за сираците и за войнишките жени, но знам, че е имало и такива стипендии.
9
0
 
2
 
! Отговори
Разкази за раннияСоц преди 7 месеца
Когато е момувала сестрата на баба ми, веднага след Сталинския период, в събота вечер във всеки студентски стол в София е имало танцови забави (тогава не е била позната думата дискотека). Тези забави били достъпни за всички младежи, не само за студентите и много бъдещи семейни двойки се запознавали така.През следващото десетилетие традицията продължила, но след Пражката пролет бил сложен край на тези младежки веселби като опасни за нравите (?!) Само на 8-и декември се допускало там да има музика
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато бях студент купона за студентски стол беше 30 стотинки. Сега колко е?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От ноември 2022 година - цени в стола на парламента. Депутатско кюфте струва 1,28 лв. за 75 грама. Свинска пържола с топено сирене и гъби е 3,64 лв. Супа топчета за 1,44 лв. Таратор за 1,37 лв. е таратора. 3,20 лв. за класическа гръцка мусака.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Столът в народното събрание с 0,20лв кюфтето и 0,50лв пържолата сигурно е къде по рентабилен и печеливш!
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ице, за първи път съм съгласен с теб, което и така, така е
4
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Не трябва да има субсидиране на столовете! Студентите трябва да израстват както е на Запад, а не с илюзии.
3
0
 
21
 
! Отговори
БАЙ СТАВРИ. преди 7 месеца
ТО И ПРЕМИЕРЪТ И МИНИСТРИТЕ СА НЕРЕНТАБИЛНИ ЗАЩО ГИ ТЪРПИМ? ДА ГИ ЗАТВОРИМ!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Суденскити столове не са праят да са рентабилни, а за удобство и помощ на суденталъка. Даже цените за студенти тряаа са с намаление. Гаче ли търговските дружества наречени "университети" лакоми и не щат да се бръкнат. Стола у НъСъ рентабилен ли е след като там одупенитатите плюскат на символични цени ?
1
8
 
4
 
! Отговори
Студент преди 7 месеца
Веднъж ходих и ме боля коремът.. 2 *** се биеха в чашата за вилици и лъжици