На 70% от българите им е трудно да посрещнат ежедневните си разходи

НСИ: 7,2% не изпитват никакви затруднения
5 дек 2023 21:04, Елка Василева
118
На 70% от българите им е трудно да посрещнат ежедневните си разходи
Снимка: архив, БГНЕС

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт.

За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през третото тримесечие спрямо предходните 12 месеца, като това представлява намаление с 13,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2023 г.

Увеличение на доходите обаче са посочили 31,7% от хората, което представлява повишение с 15,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие, когато нарастване на доходите са имали едва 16,2 на сто, предаде БНР.

Делът на посочилите намаление на доходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 г. до 3.8%, което е с 2 процентни пункта по-малко спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2023 г. делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - 70,1%. С известни затруднения са 36,6% от лицата, докато 21,9% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11,6% - като много трудно.

НСИ отбелязва, че през третото тримесечие намалява делът на лицата, които се справят много трудно или трудно, докато се увеличава на тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 22,7% от лицата, като 7,2% не изпитват никакви затруднения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие.

Нараства делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.), като през третото тримесечие този дял достигна 55,7% спрямо 50,4% три месеца по-рано, показва още последното проучване на НСИ.

В същото време намалява делът на посочилите, че не успяват да посрещнат неочакван разход, като през третото тримесечие този дял достига 44,3% спрямо 49,2% на това мнение през второто тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Логично, дива инфлация, цени на стоки и услуги космически, заплати и пенсии африкански.
93
0
 
3
 
! Отговори
Гадна сура преди 2 месеца
Явно на 70% от българите не им е проблем, няма простести, няма недоволстно, а само пълни кръчми и чалготеки. Явно така трябва да е.
92
0
 
3
 
! Отговори
Ради преди 2 месеца
"Бедните,, едва свързващи двата края хвърлят от балкона 18000 лева, че получават и помощи като енергийно бедни.Един милион хора ги мързи да работят.Още си смучете от пръстите какви помощи да им давате.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То ако вярваме на статистиката, значи ресторантите трябва да са празни, магазините също, а за екскурзии и хотели да не говорим.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като са високи разходите, трудно се покриват.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гиб Мелсън Точно в това е проблема: всеки проруски политик, който го изкарат на пангара, че е такъв, започва да се бие в гърдите какъв е "атлантик". Традиционна тактика на руския хамелеон в България, независимо дали става дума за политика или бизнес. Те руските марионетки и Лукойл се опитаха да го изкарат "западен", щото, разбраш ли, Литаско била регистрирана в Швейцария, но лъжата е много явна и не минава. Да не говорим за руския чорап, който се пише "натовски" генерал.
88
1
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Ами напълно нормално, като гласувате 15 години за пожарникар евроатлантик да ви управлява няма как да е друг резултата. А атлантика Делян Магнитски е лицето на България. Откакто Делян го маркираха по закона Магнитски, стана по-голям евроатлантик дори от генералния секретар на Нато. Винету стана още по-голям евроатлантик, след като маркираха безимотния му финансов Министър Горанофф по закона Магнитски
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Автомобилите в България са леки, товарни, специални, автобуси и влекачи и са общо 2,1 милиона, но според умниците всеки имал две коли.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е виновна ?!
85
5
 
9
 
! Отговори
nikolov преди 2 месеца
повечето живеят в градовете и ги виждам всеки ден как не могат да вържат двата края, виждам им колите и ги виждам по цял ден в тях. ние сме най-големите магьосници, по цял ден не работим, ходим по кафета, а се карат коли за по 20-30-50 бона. паркингите пред блоковете и те пълни по цял ден, значи всеки има по 1-2 коли. за данъците няма да говоря. 20-30% плащат, другото в сивото. Никога няма да се оправят индивидите по тая територия, заради манталитета, злобата и завистта.
84
2
 
15
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 2 месеца
Българите са най-бедните хора в Европа! Континента, не Европейския съюз!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според онзи комунистически професор 80% са функционално неграмотни. Виждате ли връзката? Вчера станаха ли ясни резулатите от ПИЗА? Хайде сега гледайте "какво светло бъдеще" ни предстои! Всички родители имат една много важна задача и тя е: да спасят децата си от МОН! Иначе ще станат 99% неставащите!
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зависи от разходите. Може да живееш и с 20 лева на ден, а може и 200 да не ти стигат. Българинът изкарва 1000, а иска да живее като някой с 10 000. Ако всеки си знаеше мястото, нямаше да бъде така. А и цените щяха да се кротнат - познайте защо.
81
4
 
13
 
! Отговори
мафиот преди 2 месеца
Няма как да не им е трудно,никой не иска да ходи на работа!Познавам хора които за една година смениха седем работни места и казват аз за 1800лв.чисто няма да им работя!Надяват се на казина,тото,билети от лотарията и така животът им минава в мизерия и празни надежди.Но пък от към хленчене българинът е номер едно!
80
0
 
12
 
! Отговори
Здравейте ШАРАНИ ! преди 2 месеца
Преди месец ви хванаха на гола кука ! Сега дойде сметката за плащане.
79
1
 
23
 
! Отговори
споко преди 2 месеца
6 месеца преди въвеждането на еврото процентите ще са 99
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
70% е близо до 80% д e б и л и, които си избират и преизбрат все същите!
77
7
 
17
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
Вие от коя планета сте, писачите? Нямате ли Интернет, Фейкбук, ЧУк-Чук и другите там антисоциални мрежи? Погледнете по-добре! Всеки втори българин се е снимал с луксозна кола, на чуждоземен курорт, на богата софра, в апартаменти в Дубай! Какви кризи? Какви бедняци? Българите плащат най-скъпите телефонни услуги! ПЛащат най-скъпата и некачества, но за сметка на това "Произведено в България" храна! Събудете се ! Няма такива неща каквито пишете!
76
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е важно колко процента от българите им е трудно да посрещат е ежедневните си разходи. Важното е да имаме банани и тоалетна хартия. Преди 1989 не беше трудно да посрещаме ежедневните си разходи, но вие се отказахте от това заради бананите и тоалетната хартия.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сриват пазарната цена на нефгохим за да се продаде на безценица нещо като срещу бизнеса на Божков народа блеечестит ви двоен бензин