Три месеца жена обикаля лекари и никой не успя да види тумора й

Никой не се сетил да вземе биопсия
5 дек 2023 13:51, Стела Стоянова
58
Три месеца жена обикаля лекари и никой не успя да види тумора й
Снимка БГНЕС

Бившият здравен министър д-р Стефан Костадинов разказа във Facebook профила си случай на объркано лечение на възрастна жена, определяйки го като показателен.

Той посочва, че при проявил се преди 3 месеца здравословен проблем – трудности при уриниране, които по-късно прерастват в невъзможност за уриниране без катетър, на 85-годишната жена са ѝ поставяни множество диагнози в различни столични болници. Губи тегло и ѝ е открита анемия. Оказало се, че в крайна сметка тя има тумор, и то не отскоро, който обаче никой лекар не видял. По думите на бившия здравен министър след много обикаляне по болници и различни диагнози никой не е взел биопсия, с която да се определи видът на тумора и да се започне лечение, пише скенер.нюз.

Д-р Стефан Константинов не споменава имена на лечебни заведения и на свои колеги, защото това не било само проблем на знания и компетентност. Според него това е въпрос на система, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Той допълва още, че всичко се свежда до това да се отчете преглед или хоспитализация.

"Три месеца жената ходи по прегледи, изследвания, хоспитализации. Постъпва в урологично отделение на голяма многопрофилна болница, където има гинекология, но консултация с гинеколог няма. Пътеката е отчетена съгласно изискванията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит. Изписана е с постоянен катетър – така, както е приета. Консултирана е в друга голяма многопрофилна болница, също с отделение по гинекология. Заръката – да не се маха катетърът. Многобройни амбулаторни консултации с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер-гинеколог, че даже и офталмолог. Всеки си пише някаква диагноза от неговата специалност – бъбречна недостатъчност – неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината. Накрая се появява кървене, което също получава своята „точна“ диагноза – кървене след менопауза. Никой обаче не обяснява защо се стига до невъзможността за уриниране. Описаните състояния при прегледите и хоспитализацията изглеждат като копирани шаблони от електронната системата и доста различни от това, което всъщност се намери“, споделя д-р Константинов.

А  на свое дежурство той всъщност открива тумор, който обхваща предната влагалищна стена и който е първопричината да се притисне пикочният път и уринирането да е невъзможно без катетър. „Вероятно произхожда от маточната шийка, но в този напреднал процес е трудно да се каже кое всъщност е било първичното огнище или кое вторично е засегнато. Едно е сигурно – не се е появил преди седмица. Лесно е било да се види при обикновен преглед или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, дори в кабинет. Три месеца жената е обикаляла множество лечебни заведения, всяко отчело първични, вторични, кешови прегледи, че даже и хоспитализация, без поне да се насочи към диагнозата, която не е трудна за доказване. Никъде не е взета биопсия (парченце тъкан от тумора)“, ядосва се бившият здравен министър.

„Много приказки съм слушал, как конкуренцията гарантирала качеството, как пациентът щял да избере по-добрия. Ами ето ви резултата – София със своите 70 болници – гарантирано ли е качеството, или е гарантирано, че просто ще ви приемат, за да отчетат клиничната пътека, която е уникалното родно изобретение за заплащане на болниците. И как точно се очаква пациентът да избере качеството? В състояние ли е той да прецени кой е „качественият“ лекар или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините й не са били заинтересовани или им е липсвало желание да получат добра диагностика и лечение? Дайте да разкриваме още болници, явно конкуренцията е малка и затова са ни лоши резултатите. И да няма никакви ограничения. Контрол – само на хартия. Там, където някой трябва да се опраска. И още пари в бюджета, много пари. И по-високи данъци, а ако може и още по-висока здравна вноска. Е, това ще е баш реформа! Пазарна.“, коментира д-р Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
bobo72v преди 4 месеца
Владов и Кацаров от ВМА - София убиха баща ми, но преди това го обраха.Едно е сигурно:Системата е сбъркана!
51
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Отделно паралелно с всичко взимаш и противоалергични лекарства, защото самото обриване е и кожна реакция. Отделно това взимаш и хранителни добавки за прочистване на организма, черния дроб и пр. Отделно това си изготвяш режим да се наспиваш добре, 7-8ч задължително. И друго важно нещо е стреса, опитваш да го ограничиш максимално, той също влияе. Сред природа ли ще ходиш често, ще спортуваш ли , плуваш ли, животно ли ще си вземеш ти си знаеш. Реално е тегаво, но за няколко месеца се вижда резултат
50
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Не е псориазис, а атопичен дерматит - мехури и рани по ръце и крака, но реално много от кожните проблеми са свързани с храната. Реално трябва строга диета - изключване тотално на неща като алкохол, пържено, лютиво, захар, захарни продукти, глутен, сладки/вафли/кроасани/пици/дюнери , свинско, сокове, газирано, кола, фанта, олио и подобни. Избягваш обикновени препарати за пране и дрехи с изкуствена материя. Ядеш плод и зеленчук, печено телешко месо и риба, картофи, ориз,салати, зехтин, яйца, вода.
49
0
 
2
 
! Отговори
456 до един преди 4 месеца
Каква ти е диагнозата и каква диетата, сподели, моля!
48
0
 
2
 
! Отговори
Бр до 48 преди 4 месеца
За псориазис ли става въпрос? Или да!
47
0
 
5
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
От малък имах големи проблеми с кожата и за 20г лекарите ме пращаха насам натам и все ми изписваха глупости, които не работеха. Хич не им дремеше , отиваш пишат нещо и те разкарват. След 20г лутане накрая при един НЕлекар дава ми строга диета и правила за спазване и воала. Стана. Трябва на първо място да им пука на лекарите , а точно това е проблема. Най лесното е да изпишеш на някой нещо си , това и ние го четем в интернет.
46
0
 
7
 
! Отговори
Д.Георгиева преди 4 месеца
Абсолютно е прав др. Константинов, че лечението е само едно въртене на клинични пътеки! Моят съпруг си отиде с последен стадий, след като три пъти за два месеца беше в болница и никой не разбра, че е с тумор на стомаха - в кардиология, в неврология и хирургия. За какво говорим!!!?
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май че са видели са, но не са имали смелостта да й кажат. Предпочели са да я залъгват. На оперираните с метастази също не казват до края, защото се страхуват, че болните ще изпаднат в тотална депресия и стават още по- зле. Страшно е и за близките.
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПРИ ЕДНА ОПЕРАЦИЯ И ДОРИ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА БИОПСИЯ, ТУМОРНИ КЛЕТКИ СЕ ВЛИВАТ В КРЪВООБРЪЩЕНИЕТО И МЕТАСТАЗИРАТ МНОГО ПО- АКТИВНО ОТКОЛКОТО БЕЗ ОПЕРАЦИЯ. ПО- МАЛКИТЕ ТУМОРИ - СТАВАТ ЗА ОПЕРАЦИЯ. Но до и при тях има много често метастазиране в приоритетни органи.
43
5
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
До 39 - ако тук така ти каже доктор на секундата си заминава и остава на улицата ? Какви хора сте в тази България останали, всеки има право да живее на този свят независимо от възрастта, а докторите са тези които се грижат за здравето, а не къде ще умре на операционната маса или у дома ? Не е за чудене, че сте бедни щом сте толкова проsти и не разбирате какво означава "живота", че е най-ценното нещо което има човек ?
42
6
 
7
 
! Отговори
абсолютно точно преди 4 месеца
браво константинов, открил си топлата вода! защо не промени нещата, когато беше министър!?!? кой *** реши да се плаща на бройка!? настройваш хората срещу лекарите, вместо срещу такива като теб - политици!
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Накратко - това са престъпници в бели престилки и търгаши със здраве. Че не можеш и да ги осъдиш, защото се подкрепят един друг, карат те да подпишеш съставен от тях протокол с диагнозата,която им изнася, че са направили всичко и вината не е в тях.
40
1
 
14
 
! Отговори
на мама преди 4 месеца
На майка ми 6 месеца не можаха да разберат от какво я боли рамото. Само я разкарваха по разни процедури и т.н. Личният лекар тотално неадекватен. Накрая от няма накъде близък лекар я накара да вземат проба за биопсия. Оказа се метастаза от рак на белия дроб. 1 година по-късно почина на 56г. Няма да споменавам и за Елиз Тазимова от Токуда, която неглежираше оплакванията и страничните ефекти от терапията, която правиха. Не било от нея. Майка ми да се стягала. А тя умираше от болки ....
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Включително познати и свестни доктори си казаха в прав текст: "Отворим ли те, вероятността да умреш на масата е огромна. По-добре си поживей още няколко години, отколкото да те измъчим, без голям шанс".----------------------------------------------------------------------Така ли било?? Във Франция наемодател на една квартира, където живях, беше една възрастна дама на 90 г., но изглеждаше в добро здраве. Тя 2 пъти е била оперирана от рак на гърдата, вторият път на 84 г. Защо там може, а тук не?
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пациент на 85г. почти никой доктор няма да посмее да направи нищо. Тъжно но факт. Баща ми си отиде от рак на 80г. и знам за какво говоря. И не става дума, че ги мързи докторите или са нeкадърни или пък искат пари. НЕ. Включително познати и свестни доктори си казаха в прав текст: "Отворим ли те, вероятността да умреш на масата е огромна. По-добре си поживей още няколко години, отколкото да те измъчим, без голям шанс". При възрастните ракът се развива бавно и живя пълноценно още близо 3 години.
37
4
 
4
 
! Отговори
09 преди 4 месеца
Бай умния. Дай да оставим Биляна за слава и да се хванем да работим. Щото тоя дето се хвали по телевизиите кво бил намерил и как 100 други не го видяли, има един голям комплекс.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо ново под слънцето...
35
3
 
9
 
! Отговори
абсолютно точно преди 4 месеца
А вие какво направихте като политик Д-р Константинов, нали бяхте министър!?!?!? Защо само наливате масло в огъня, като клеветите българския лекар!?!?! Вие и такива като вас, измеслихте тази безумна система, при която се плаща на парче!!! Къде по света се плаща на бройка!?!? Политиците като Вас да поемат вината за безумията в здравната система!!!
34
1
 
9
 
! Отговори
НАРОДА преди 4 месеца
НЕ СА ВИНОВНИ ЛЕКАРИТЕ, А ТАКИВА КАТО ТЕБ, КОИТО ИЗМЕСЛИХТЕ ТАЗИ СИСТЕМА ДА СЕ ПЛАЩА НА БРОЙКА! НАМА ТАКАВА ИЗМИШЛЬОТИНА ПО СВЕТА! ТИ КАКВО НАПРАВИ, ЗА ДА ПРОМЕНИШ СИСТЕМАТА, КАТО БЕШЕ МИНИСТЪР!?!?! А СЕГА МАСКАРИШ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР, КОМПЛЕКСАР!
33
7
 
27
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Лекарите масово са психопати и ***, които не искат да лекуват. Възрастните хора направо ги оставят да умрат.

Спонсорирани публикации