Три месеца жена обикаля лекари и никой не успя да види тумора й

Никой не се сетил да вземе биопсия
5 дек 2023 13:51, Стела Стоянова
58
Три месеца жена обикаля лекари и никой не успя да види тумора й
Снимка БГНЕС

Бившият здравен министър д-р Стефан Костадинов разказа във Facebook профила си случай на объркано лечение на възрастна жена, определяйки го като показателен.

Той посочва, че при проявил се преди 3 месеца здравословен проблем – трудности при уриниране, които по-късно прерастват в невъзможност за уриниране без катетър, на 85-годишната жена са ѝ поставяни множество диагнози в различни столични болници. Губи тегло и ѝ е открита анемия. Оказало се, че в крайна сметка тя има тумор, и то не отскоро, който обаче никой лекар не видял. По думите на бившия здравен министър след много обикаляне по болници и различни диагнози никой не е взел биопсия, с която да се определи видът на тумора и да се започне лечение, пише скенер.нюз.

Д-р Стефан Константинов не споменава имена на лечебни заведения и на свои колеги, защото това не било само проблем на знания и компетентност. Според него това е въпрос на система, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Той допълва още, че всичко се свежда до това да се отчете преглед или хоспитализация.

"Три месеца жената ходи по прегледи, изследвания, хоспитализации. Постъпва в урологично отделение на голяма многопрофилна болница, където има гинекология, но консултация с гинеколог няма. Пътеката е отчетена съгласно изискванията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит. Изписана е с постоянен катетър – така, както е приета. Консултирана е в друга голяма многопрофилна болница, също с отделение по гинекология. Заръката – да не се маха катетърът. Многобройни амбулаторни консултации с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер-гинеколог, че даже и офталмолог. Всеки си пише някаква диагноза от неговата специалност – бъбречна недостатъчност – неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината. Накрая се появява кървене, което също получава своята „точна“ диагноза – кървене след менопауза. Никой обаче не обяснява защо се стига до невъзможността за уриниране. Описаните състояния при прегледите и хоспитализацията изглеждат като копирани шаблони от електронната системата и доста различни от това, което всъщност се намери“, споделя д-р Константинов.

А  на свое дежурство той всъщност открива тумор, който обхваща предната влагалищна стена и който е първопричината да се притисне пикочният път и уринирането да е невъзможно без катетър. „Вероятно произхожда от маточната шийка, но в този напреднал процес е трудно да се каже кое всъщност е било първичното огнище или кое вторично е засегнато. Едно е сигурно – не се е появил преди седмица. Лесно е било да се види при обикновен преглед или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, дори в кабинет. Три месеца жената е обикаляла множество лечебни заведения, всяко отчело първични, вторични, кешови прегледи, че даже и хоспитализация, без поне да се насочи към диагнозата, която не е трудна за доказване. Никъде не е взета биопсия (парченце тъкан от тумора)“, ядосва се бившият здравен министър.

„Много приказки съм слушал, как конкуренцията гарантирала качеството, как пациентът щял да избере по-добрия. Ами ето ви резултата – София със своите 70 болници – гарантирано ли е качеството, или е гарантирано, че просто ще ви приемат, за да отчетат клиничната пътека, която е уникалното родно изобретение за заплащане на болниците. И как точно се очаква пациентът да избере качеството? В състояние ли е той да прецени кой е „качественият“ лекар или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините й не са били заинтересовани или им е липсвало желание да получат добра диагностика и лечение? Дайте да разкриваме още болници, явно конкуренцията е малка и затова са ни лоши резултатите. И да няма никакви ограничения. Контрол – само на хартия. Там, където някой трябва да се опраска. И още пари в бюджета, много пари. И по-високи данъци, а ако може и още по-висока здравна вноска. Е, това ще е баш реформа! Пазарна.“, коментира д-р Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
13
 
! Отговори
эъ преди 5 месеца
И защо се дават повече пари от бюджета за здравеопазване, като в системата са предмно пълни безхаберни и близки до слабоумието лекари ?
31
5
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 5 месеца
Ама вие в тази България наистина сте като стадо овце на което овчарите са политиците и каквото ви измамят това е истината за вас ? Нямало безплатно лечение ха ха....остана да ви кажат, че няма и здравно осигуряване което покрива всякакво заболяване, преглед и т.н.,....пещерняци....
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напротив, това не е единствено недостатък на системата. Не може да си специалист, при теб да дойде човек с проблем, а ти да не вникнеш в причината. Поне от самоуважение, ако няма съпричастност. Човек да си свърши работата както трябва.
29
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
навсякъде е така аз в мом ходя по мъките на здравеопазването кошмар е аконямаш някои познат никаква организация в тоалетните на болниците няма единпирон да си закачиш багажа с които си пристигнал от село и трябва да държишчашката за урина пирогов и исул са строени преди 60 години сега е 21 век
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако някой ви каже, не се събуди след опойка много тежка беше операцията - Не му вярвайте, няма човек който да не се събуди. Лекарските грешки водят до несъбуждане на пациентите.
27
3
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 5 месеца
До 21анонимен2 - Сериозно ли?Ти бил ли симнякъде в държава от ЕС да се лекуваш, че говориш наизуст или слушаш какво ти говорят политиците които си избрал и които ти вземар здравето с измами и уйдурми?Всеки тук има здравна карта която показва,че е платил здравна усигуровка и никъде никой не му иска пари за ле0ение, за прегред, за лекарства в болницата която го лекува, ползва намаление на лекарствата изписани от лекуващия лекар,пенсионерите са с 90% намаление на лекарствата, а за безработни безпла
26
5
 
21
 
! Отговори
Мария преди 5 месеца
Това не е нищо. Една вечер моят баща започна да диша трудно, посиня в лицето, извикахме бърза помощ, дойдоха наистина навреме, ама казаха, човекът получава инфаркт, няма смисъл да го караме, той си отива. Попитаха на колко е години, казах им на 78 е. Само казаха, ехее! И си отиде без никаква помощ, малко след като дойдоха, просто казаха -няма смисъл да го мъчим, той си отива. Издъхна без помощ! Мислех да ги съдя, но си викам, няма смисъл да се ходи срещу вятъра. А можеше да поживее още.
25
2
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
Моя позната с болки в корема отива при известна професорка-гастроентерелог. Нищо ти няма, запек, на ти фибри и ела пак. След два месеца бутане в Софиямед колоноскопия - трети стадий колоректален карцином с метастази в черен дроб. Мъчи се три години с химиотерапия и резултатът е ясен на всички
24
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е във всички болници в страната. Вдигат само здравните такси, безработните също плащат над 30 лв. месечно. В болницата пак плащаш под масата, чакаш, викат ти, подиграват се, игнорират те, държат се все едно не си човешко същество. Сестрите не могат една вена да уцелят с иглата, но за сметка на това са брутални в гаврите си. Не случайно гробищата са препълнени от т.нар. специалисти. В гр. Смолян е отчайващо положението също.
23
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И моята майка си замина от този свят, лекувана с поставена сбъркана диагноза. Седем години доктори от най-различни болнични заведения изписваха лекарства и я уверяваха, че страда от неврологично заболяване. Когато не можеше вече да диша "установиха" истинското заболяване. Но късно. Това е нашето здравеопазване. Хем плащаш, хем умираш.
22
18
 
5
 
! Отговори
Гадно преди 5 месеца
Моят баща е на 86 г и напоследък много боледува, по болници, викам му, татко, ми то че няма да се оправиш, ами дано по бързо да си се отървеш от мъките. Лекарите казват и без тва, че на тая възраст абсурд да се оправи.
21
7
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 5 месеца
Когато усилено и целенасочено отглеждате същества като N 9, дори и болници не са ви нужни, нуждаете се от палачи ! Била жената на 85, което за това животно означавало, че миришела на гроб ???
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен2 преди 5 месеца
До 8 няма нищо безплатно в ЕС
19
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 5 месеца
Още ли не си научил, че Англия излезе от ЕС ? Човекът ти говори за ЕС !
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен2 преди 5 месеца
Сблъсках се с доктори които нехаят лъжат подиграват се с пациентите се Направо останах сащисана
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моята баба почина на 87 години, ама викаше никъде нема да *** карате, по никви доктори и болници, я са стара, и да си умра вкъщи, а не по моргите. И така й стана, вкъщи си почина. Доктор не видя
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така не можаха да поставят диагноза на майка ми, въпреки, че влиза в две болници, в едната от които 2 пъти. Първо казаха може би рак на дебелото черво, после, че не е. След това исхемия на стомашния тракт, оказа се, че не е. През цялото време беше с болки и накрая я наблъскаха с лекарства за притъпяване на болката и тя се обездвижи. Тогава казаха метастази в гръбначния стълб, въпреки, че в разчитането на скенера пишеше туберкулозен спондилодисцит. Така докато се лутат тя почина.
15
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами, тя кво иска, на 85 години и да е здрава като бик, няма таквиз.
14
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
До Емигрант - като знам в Англия в провинцията как е ..... ние като тях няма да станем но те усилено работят да станат като нас. Даже в някой отношения са ни надминали вече
13
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
До Анонимен11 - ти родители нямаш ли?

Спонсорирани публикации