Културните дейци под прозореца на Денков: Слез!

Това, което искат е стартовата заплата да започва от 2000 лв.
Обновена: 6 дек 2023 14:27 | 6 дек 2023 14:27, Нели Христова
38

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

"Денков слез!" скандираха протестиращите културни дейци под прозореца на премиера. Те се събраха в Триъгълника на властта за да искат по-адекватно заплащане, а протестът им бе под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще".

"За първи път виждам толкова позитивна и градивна енергия, вълнувам се повече от получаването на награди. Министърът на културата не е в министерството, а е в Министерския съвет", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на актьорите в България, цитиран от "24 часа".

Това, което искат е стартовата заплата да започва от 2000 лв. "Да тръгнем към Министерски съвет и да им подпалим решетките", призова още Мутафчиев.

След протестите на 1 ноември днес отново излязоха стотици недоволни от ниското заплащане в културния бранш.

Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори.

Това са исканията на протестиращите, които след като призоваха министърът на културата Кръстю Кръстев да слезе при тях и да говори с тях, продължиха към министерския съвет.

Сред организаторите на протеста са Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ, Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Това е вторият национален протест на дейците на културата в рамките на месец, но обещаха, че ще продължат, докато не чуят исканията им.

Тома Биков слезе при протестиращите "Този бюджет, предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите - това наричам диктат. Този бюджет, който е недостатъчен, вече е в парламента. Едното, което може да направим, е да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и да ги пратим в Министерството на културата и Министерския съвет", каза той и добави, че от 2015-а г. сценичните изкуства работят с един и същи стандарт. "Има 28 млн лв. увеличение, които трябва да отидат в проекти. Ще направя предложение да отидат за културните институти. Културата е точно толкова важна, колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно", добави още депутатът от ГЕРБ.

"Отдавна говорим, че 0,4% за културата е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата", каза Ивайло Вълчев, заместник-председател на ИТН, който също се появи на протеста. "Театри и актьори няма да дойдат от чужбина, имаме наши. В наше лице имате хора, които не само са на ваша страна, а и сме едни от вас. Искрено се надявам, че това, което Биков каза, ще се случи в залата. Ако следващия път се връщате, лично аз ще ви отворя врата, за да питате когото трябва", добави още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Будинов преди 4 месеца
Да попитам всичките лаладжии какво искат от Денков.Като не изкарвате достатъчно кинти от халтура отивате на първия строеж и ще изкарате и като физикалци(общи работници)повече и няма да скимтите че сч ви малко парите.От 6 милиона българи половината са мюзик айдъли,сървайвъри,таланти,фермаджии и каквото се сети човек но не и работници.А точно хората трудещи се от ИТ до последния общак плащат данъци за да има за лентяите под прозорците на Денков
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Актрисите трябва деца да гледат за това на тях дайте пари 3000, пък акторите и старите да се оправят. Мога да си представя как Актрисата печели повече от Актора в едно семейство, може би така ще му дойде акъла да си намери истинска работа.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да излезне молеца
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съкратете пенсионелите и дигнете заплатите на младите актриси до 30г на 3000 минимум, на тези до 40 на 2000 минимум, за останалите да си намерят още една работа. Артистите мъже да си намерят втора мэжка работа или да сменяват пола. :))
28
1
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 4 месеца
Аз, който плащам данъците за тези дейци, смятам че 2000 лв са им малко. Поне 10 000 лв, защото култрно масовите меропрЯтия са скъпи. А на мен може още да ми вдигнат данъците, че след това ще дойда и милицаите за годишното 10 процентно.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пари и за троловете!!!! (нали така другари). Само за нас НИЩО. Пари Денков или ще ти завра костенурската глава в костенурския...
26
5
 
2
 
! Отговори
СМЕХ преди 4 месеца
Мишокът се покри в дупката си.
25
3
 
4
 
! Отговори
Иии преди 4 месеца
Плъхът невденков изчезна..
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се прибирате и да се залавяте за някаква работа и стига сте търсили пари от държавата! Аман от вас бе, нищоправници! Хонорарите ви текът от каде ли не, телевизии, радиа, клубове, курсове и парите са безотчетни!
23
3
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
ТУК ИМАМЕ "КРИВОРАЗБРАНА КУЛТУРА" БЕ.....КАТО ЧАСТ ОТ "БЪЛГАРСКАТА СОЦ-ЦИВИЛИЗАЦИЯ" ...ХА,ХА,ХАААААА....ПО "КРЕПОСТНИЧЕСКИЯ РУСКИ МОДЕЛ"!!!
22
4
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
ПОМОЩИ ЗА КУЛТУРАТА ----ДА!....А , КУЛТУРА---- НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА --НЕ!Известен българси писател , когато е писал знаменитите си произведения е бил ТЕЛЕГРАФИСТ-- в пощите.... И НЕ Е РАЗЧИТАЛ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИ!САМО ПРИ СОЦА---КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВОТО БЯХА НА ХРАНИЛКА ПРИ БКП/дс--ДЪРЖАВАТА ....затова и такива са им и УСПЕХИТЕ...ха,ха,хаааааааа
21
1
 
16
 
! Отговори
КУЛТУРОЛОГИЯ без ЛОГ преди 4 месеца
От статията разбирам, че ПРОТЕСТА Е ЗА ПАРИ, А НЕ ЗА "КУЛТУРА". За култура изобщо не се говори. В тази връзка, коя точно култура визират "културните дейци" - ЛГБТ+ културата, *** културата, кое? И какво представлява "културният деец", понеже и аз мога така да се нарека? Терминът "КУЛТУРА" за съжаление отдавна е опорочен, най вече от политика и слугонаж. И вероятно "културните дейци" са наясно, че ако получат нещо от това, което искат, то ще е с условие - да развиват "ПРАВИЛНАТА КУЛТУРА".
20
1
 
8
 
! Отговори
а да питам преди 4 месеца
Аз да питам тези културни дейци като винаги по медиите са мрънкали, че са им ниски заплатите и т.н., защо не се вдигнаха така да гласуват по времето на Бойко, като тогава също мизерстваха, а чак сега?
19
2
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 4 месеца
Култура-тава е средата в която живеем и човешките взаимоотношения. Незнам защо хора занимаващи се искуства си преписват самодоволно - дейци на Културата. Дейци на искуствата е дейност като всички останали професии в държавата.Работиш,печелиш,плащаш,инвестираш,развиваш се и т.н.Истинска Култура е когато живеем в подредена държава и хората сме добри и възпитани един към друг,а не сега като Джунгла,за което допринасят и тези дето се оприличават с Културата.
18
1
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
"културни дейци"----НА ЗАПЛАТА??!!.......АБЕ , ДЪРЖАВАТА , ПАК ЛИ "ПОРЪЧКОВА КУЛТУРА" ЩЕ РАЗВИВА КАТО ПРИ СОЦА...??!!!....АМАН ОТ ПАРТИЗАНСКИ ПЕСНИ, ТАНЦИ И ПИЕСИ , ЗА ИЗМИСЛЕНИ И ФАЛШИВИ ГЕРОИ...ХА,ХА,ХАААААААААА....ПОРЪЧАНИ ОТ СОЦ-ДЪРЖАВАТА!!!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Борисов пак е активирал лакеите си. Ще бута Правителството, в което той сам участва.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нито една държава няма такова нещо като артисти на държавна заплата, разбирай на държавна хранилка. Всеки получа толкова, колокото си изкара, а изкарава толкова, колкото е таланта му. Но Тиквата ги научи така - 20 години си отглеждаше псевдо-артисти, партийни активисти. Като пияндето Мутафчийски, който е повече от некадърен, но по партийна линия го направиха шеф на САБ. Няма по-голям срам за всички нормални артисти.
15
0
 
9
 
! Отговори
чети внимателно преди 4 месеца
"По телевизията показват убили бизнесмен в чалготека, убили бизнесмен в таверна... Когато съобщят че са убили бизнесмен в библиотека тогава ще се оправим" - Теди Москов
14
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 месеца
Мързеливи и некадърни!На запад един артист има агент търсещ роля за него!Явява се,става,не става!Монголски скотовъдци ще играят по-добре от нашите псевдо артисти!Някак ми е неудобно даже да ги наричам"артисти"Пияници!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи аз лично бих давал по 3к за младите актриси и по 1500 за младите артисти, те да си намерят втора истинска работа. Старите да се пенсионират и толкова.

Спонсорирани публикации