В домовата книга вече ще се вписват кучетата и наемателите

МРРБ публикува нови образци на задължителните декларации по ЗУЕС
Обновена: 6 дек 2023 14:59 | 6 дек 2023 14:58, Анисия Иванова
31
В домовата книга вече ще се вписват кучетата и наемателите
Снимка: МРРБ

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния акт, които са в сила от 29 септември т.г., съобщиха от МРРБ.

На интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството гражданите могат да намерят новите образци на Примерен правилник за вътрешния ред в етажната собственост, Декларация за вписване на данни и за промяна на обстоятелства на данни в книгата на етажната собственост, Книга на етажната собственост, Споразумение за създаване на сдружение на собствениците и Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост.

Документите са публикувани в меню „Жилищна политика“, раздел „Етажна собственост“. За улеснение на потребителите в секцията е поместен и актуализираният закон.

Напълно нови документи са Декларацията за вписване на данни и за промяна на обстоятелства в книгата на етажната собственост и Ежемесечният отчет за приходите и разходите на етажната собственост.

В Декларацията за вписване на данни и за промяна на обстоятелства в книгата на етажната собственост задължително ще се описва отношението на живущите в даден апартамент – дали са собственици, ползватели или обитатели. Освен данните за местонахождение, площ, идеални части и предназначение, ще се описват и притежаваните или взети за отглеждане животни в обекта, които се извеждат на обществени места, като за кучета ще се посочва и номерът на ветеринарномедицинския паспорт.

Декларацията се подава до управителния съвет или управителя, като това може да бъде направено и електронно. Такава задължително трябва да бъде подавана от всеки собственик или ползвател в 15-дневен срок от придобиване на правото на собственост, ползване или след встъпване в друго правоотношение, което допуска пребиваване на трети лица, както и при промяна на обстоятелствата.

Данните от подадената декларация се вписват от управителя или председателя на управителния съвет в книгата на етажната собственост, която също може да бъде електронна. Затова в нея ще се вписва и адрес на електронна поща за уведомяване на собственика или ползвателя, ако разполага с такава. Право на достъп до данните в книгата на етажната собственост имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът – за неговите данни, както и органите на министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Българската агенция по безопасност на храните при спазване на разпоредбите за защита на личните данни.

За улеснение на гражданите е разработен и публикуван за първи път образец на Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост. В него освен задължителните и традиционни приходи/разходи от вноски за управление и поддържане на общите части на етажната собственост, ще се вписват и приходите от усвояване на средства от държавния или европейски бюджет, получените безвъзмездна помощ и субсидии, приходи от ВЕИ инсталации, приходи от наем на рекламни или технически съоръжения и др.

В разходите са залегнали възнагражденията на управителния и контролен съвет на блока, реципрочно домоуправителя и контрольора, касиера, както и разходи за възнаграждение на професионален управител-търговец, когато блокът се управлява от специализирана фирма.

Отчетът за приходите и разходите с посочени месец и година, за които е съставен, се поставя от управителя или председателя на управителния съвет на видно място на входа на сградата, така че всички собственици, обитатели или ползватели да могат да се запознаят с него, като при поискване го предоставят на хартиен или електронен носител.

Промените в ЗУЕС са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 2 месеца
Аз имам ***, как ще ги отчитам, не им знам нито броя им, нито ЕГН-то им.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А котките?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой ще брои *** чия собственост са и какъв наем трябва да плащат? Моментално на всяка *** лична карта! И гостите. Система смс-и за час престой, свидетелство за съдимост и медицинско удостоверение, че лицето не е болно поне от чума. Може и с винетки. По тия министерства изтрезняват ли някога?
21
1
 
11
 
! Отговори
Бай Урко преди 2 месеца
Имам Катър, трябва ли да го впиша,!!!
20
5
 
13
 
! Отговори
също и преди 2 месеца
и по100 кинта на пес на месец от кучкар, че лаят и безпокоят съседите или песа на село
19
6
 
12
 
! Отговори
да има угодия преди 2 месеца
и по 50 кинта на пес на месец от кучкар, че мокрят асансьора и етажа и мирише
18
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е много пречат на някои домашните любимци, който не обича животинки, какво остава за хората.
17
1
 
24
 
! Отговори
пепе преди 2 месеца
А мишките и котките къде ще се вписват............
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то като по тошово време, че и повече. Що така, връщане назад.
15
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ме интересува дали ще бъдат описани, а да има глоби за това, че им газим космите и фъшкиите, и че 24 часа лаят и вият, непрекъснат тормоз.
14
0
 
25
 
! Отговори
ШАРО БАРО преди 2 месеца
ВЕЧЕ СЪМ СПОКОЕН ЗА ПЛАНА ЗА УСТОЙЧИВОСТ И РАЗВИТИЕ, БАУ!!!
13
1
 
21
 
! Отговори
= преди 2 месеца
В нашия блок има едно деди, на което поверяват кучетата на сина му. Едното е питбул и е за сега е тихо и кротко. Другото обаче е огромен агресивен ротвайлер и налита редовно на случайни минувачи без никаква причина. Дедито ги държи на каишка, без намордници и едва ги удържа като се нахвърлят по някого. Белята виси на косъм, а държава няма, община също няма и скоро някой жестоко ще пострада.Снощи ротвайлера ми се нахвърли и обясних на дедито че ще му троша главата, но това ли е начинът?
12
1
 
7
 
! Отговори
дфсдф преди 2 месеца
#9 - и на село като ги вържат с един къс синджир на двора - по цял ден и цяла нощ лаят и страдат. Мани ти...
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно от най-добрите ми решения е да се преместя да живея в къща. Етажната собственост в България е поредната криворазбрана цивилизация в тази страна. Всеки си въобразява, че е чорбаджия на входа/блока и си прави каквото си иска. Държавата пуска поредната декларация и смята, че живота е прекрасен. Бягайте далече от блокове и къщи с повече от една фамилия! Българинът е животно.
10
0
 
19
 
! Отговори
НЯМАТ СИ РАБОТА.. преди 2 месеца
В ХАРВАРД - ТОВА ЛИ СА НАУЧИЛИ?... ДРУГО МОГАТ ЛИ ДА ПРАВЯТ-НАПРИМЕР ДА РИНАТ СНЕГА ПО УЛИЦИТЕ И СОФИЯ ДА Е ЧИСТА
9
0
 
13
 
! Отговори
на преброяването иде преди 2 месеца
ха да поразпитат . какъв е компютъра , колко живеете тук , И на много места не ги пуснаха и ги изгониха . Значи и това може електронно .
8
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-добре ще е кучета в апартаменти изобщо да няма. Това в мъка дори за самото животно. Който иска куче - в къща с двор на село.
7
0
 
11
 
! Отговори
то сега квартален об преди 2 месеца
икаля и гледа книгата . Даваш ли пари . Кой апартамент е празен . Колко нови има . Колко са наематели . Фасадите падат , парното не отоплява , цените се вдигат и давам повече . Важно е по ФРГ пример лист за медицинското на кучето . Голям акъл .
6
0
 
23
 
! Отговори
Момо преди 2 месеца
Какви точно данни ще изискват за записване? По българска традиция предполагам, че ще започнем с ЕГН, нали?
5
0
 
23
 
! Отговори
А прасетата? преди 2 месеца
Много дискриминационно!