2023 г. била успешна за българите, влизат с оптимизъм в 2024 г.

Поляризирана е равносметката в личен аспект
12 дек 2023 17:45, Нели Христова
82
2023 г. била успешна за българите, влизат с оптимизъм в 2024 г.
Снимка: БГНЕС

През отминаващата 2023-та бяха преодолени част от възникналите в предишните години кризи, други само промениха формата си, а трети тепърва възникнаха. Обществото се възстанови от ковид пандемията и се върна към нормалния ритъм на живот; след три години на политическа нестабилност и поредица предсрочни избори България има редовно управление, но непрекъснатите скандали около него задълбочават кризата на доверието към институциите, политическите лидери и партии; а в света, освен Русия-Украйна, избухна и нова война – между Израел и Хамас.

Това сочи ново изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 22 – 30 ноември 2023 г. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Въпреки тези кризи, оценките за изминалата 2023-та са по-добри от тези преди една година. Основно, защото за пълнолетните българи тя е била по-успешна за тях и семействата им, отколкото за страната и света.

Поляризирана е равносметката за 2023 година в личен аспект – 24% я оценяват като по-добра от предходната, за 26% тя е по-лоша, а за 50% няма съществена промяна. Така, като най-кризисна за българите остана белязаната от Ковид и протести 2020г. Тогава регистрирахме историческо дъно по песимизъм (6% позитивни, срещу 51% негативни оценки), тъй като беше засегнато и личното, и общественото битие. След нея политическите и социални драми изглеждат по-бледи и сме свидетели на постепенен ръст на оценките. През настоящата година отрицателните мнения намаляват с десет пункта спрямо предишната, а позитивните се увеличават с четири. Най-успешна е 2023 година за най-младите и хората в активна възраст (40-49 години), както и за висшистите и жителите на столицата. Най-неудовлетворени остават пенсионерите и жителите на селата. Ако тази позитивна тенденция продължи, можем да очакваме в края на 2024 превес на позитивните над негативните оценки, какъвто не е имало от преди пандемията.

Далеч по-негативни са нагласите в обществен план – национален и геополитически. За първи път през последните 25 години позитивните оценки за страната са два пъти повече от тези за света. На фона на влошаващата се ситуация в света, случващото се у нас се усеща като по-малко драматично. Годината за България се оценява като по-добра от предходната от 11%, докато за пет пъти повече анкетирани (55%) си е останала по-лоша. В световен план позитивни са едва 6% от анкетираните, докато 70% са на противоположното мнение. Липса на съществена промяна констатират между една четвърт и една трета от българите.

По-високата удовлетвореност в личен план спрямо макро картината намира израз и през конкретни аспекти от живота на хората. С позитивен баланс в оценките са индивидуалните фактори - удовлетвореност от жилищните условия (83%), личния живот (81%), здравословното състояние (73%), работата (68%) и дори материалното положение (55%). Преобладаващо негативно се определят обществените елементи - степента на защита на правата на отделния човек (59% са неудовлетворени) и живота в България като цяло (56% негативни оценки).

Очакванията за 2024 година са свързани с убедеността на хората, че те ще се справят по-добре с предизвикателствата в собствения си живот, отколкото ще се преодолеят проблемите пред България и света. Ако тази тенденция се запази, можем да станем свидетели през следващата година на избухването на ново, по-радикално желание за промяна.

Увереност, че годината ще е успешна за тях изразяват 42%, а на противоположното мнение са 19% от анкетираните. Разликата между оптимистите и песимистите е 23%, докато през миналата година тя е били едва 4%. От гледна точка на България и света „по-добра“ година очакват 33%, а „по-лоша“ 36%-38% от участвалите в изследването. Спадът на негативизма в настоящето буди оптимизъм и за бъдещето.

Освен моментна равносметка, проучването отправя и по-широк поглед към минало и бъдеще, през поколенческата призма. Като цяло нагласите са, че всяко следващо поколение живее и ще живее по-добре от предходното – ние сме по-добре от нашите родители, а децата ни ще бъдат по-добре от нас:

При оценките за живота ни спрямо този на нашите родители нагласите са преобладаващо позитивни. Близо половината от пълнолетните българи (49%) вярват, че живеят по-добре от своите родители, а на обратното мнение са 29%. Без усещане за съществена динамика спрямо миналото са 22% от анкетираните.

Очакванията за живота на следващите поколения са също оптимистични, но и с висок дял на хората, които в сегашните несигурни времена се затрудняват да бъдат по-категорични за бъдещето (28%). Като обща нагласа обаче оптимистите са два пъти повече от песимистите (39%:21%).

Най-позитивни в оценките за настоящето и очакванията за бъдещето са учащите и хората с по-високо образование. С увеличаване на доходите нараства усещането за по-добър живот спрямо този на предците, както и оптимизма за следващите поколения.

Отстъплението на поредицата негативни равносметки и събуденият оптимизъм за бъдещето е безспорно добра новина в края на 2023 година. Вярата, че всяко следващо поколение живее и ще живее по-добре от предишното е не само пасивна нагласа, но може да провокира лични усилия в стремеж за подобряване на обществената среда, било то в локален, регионален, или национален план. Което пък би било добра новина за 2024г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
g.venov преди 4 месеца
Нелче,Нелче,че пишеше абсолютни про...тий за Украйна,разбирам,трябват ти парички,ама ти и елементарна математика си нямаш представа-26% за по-лоша срещу 24% за по-добра и ти пишеш заглавие,че годината е по-добра?Абе,ДНЕС.БГкъде ги намирате тия пишман журналисти?То каквато държавата,такива и медийте-кръгла нула!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цитат: Поляризирана е равносметката за 2023 година в личен аспект 24% я оценяват като по-добра от предходната, за 26% тя е по-лоша, а за 50% няма съществена промяна. +++ С други думи 2022 е била много лоша, а 2023 не чак толкова лоша. По-доба и по-малко лоша се припокриват. На такъв въпрос , няма как да дадеш нормален отговор.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След 12 години управление на ГЕРБ е така - българите най-нещастни в Европа.
73
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С ПРАВИТЕЛСТВО НА ПП-ДБ Е ТАКА.
72
2
 
3
 
! Отговори
да обобщим преди 4 месеца
Остава, да повярвам, че Денков, Киро, Борисов и Делян вярват в дедо Коледа!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато хора преживяват от кофите за ***, и то не единици, и се увеличават, не знам къде си видяха успехите и успешната година.
70
3
 
1
 
! Отговори
Манолова фен преди 4 месеца
Ако това развитие ви харесва, изчакайте да видите когато Мая Манолова сформира правителство и поведе България към истински просперитет! *** ще победи!
69
2
 
0
 
! Отговори
Красавицата преди 4 месеца
МАКСИМ КАРАКАШ върти любов в офисите на фирмите си с млади момичета. Любовницата на мастития бизнесмен е бизнес асистентка и е на годините на сина му. Жена му крие и реве при съседите.
68
1
 
6
 
! Отговори
за чекмеджарите преди 4 месеца
2023 г. била успешна, влизат с оптимизъм в 2024 г.а 70% дето имат финансови затруднения да му мислят
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е държава със светло бъдеще . Лощото е че за винаги ще си остане такава :)))
66
2
 
8
 
! Отговори
Токмаков преди 4 месеца
С 530 ЛЕВА СА МИЛИОН И ПОЛОВИНА ПЕНСИОНЕРИ. ХУБАВ ОПТИМИЗЪМ. ЗАЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.
65
1
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
2022 Русия-Украйна2023 Израел-Палестина2024 С Корея-Корея или някоя друг мач в Близкия изток !? ,а може и пък и Китай-Тайван.Интересни двобой ще има през 2024 година,тя все пак е високосна и как вървят нещата само да не се изсипят и "зрителите" на стадионите ,а че лвобой ще има,ще има ...
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Животът ни и живота на родителите. Нещата се менят. 1912-1918 войни, национални катастрофи, войнишко въстание. 1923 кървав преврат и бял терор. Огромна бедност до 1944. После тежки следвоенни години и чак към средата на 70-те живота се нормализира и стана доста добър. После дойде 1989 и обедняхме 10-20 пъти, а престъпниците ги пуснаха от затвора и те забогатяха с рекет, кражби и измами. През 1996-1997 висока инфлация заради санкциите на САЩ. Лъч надежда 2001-2009, но после дойде ГЕРБ.
63
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на това правителство!
62
1
 
5
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Това сред електората на ПП-ДБ ли, или сред членовете на кабинета Денков? Моруляци.
61
2
 
6
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
ЛЪЖЕТЕ комунисти! Платени социологически агенции.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много ми е интересно как един човек ще оценява живота си спрямо живота на родителите си. Примерно човек роден 1940 година на 83 години с родители родени 1910 година и починали примерно през 1990 година. Как да оценява?! Другият вариант дете на този роден 1940 година, роден 1963 година или внука роден 1990 година....
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде видяхте тоя оптимизъм? В друга тема писах, че днес за кратката ми разходка в хубавото време видях 13 възрастни, ровещи в кофи на различни места, а един дори похапваше нещо намерено. 9 мъже и 4 жени! Забелязвате ли изобщо тия хора, или са ви като въздух, оптимисти измислени?
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сума ти прекупвачи най-после станаха милиардери.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Света на членството в ЕС не е за два дена .България изчезва а Русия не изчезва с огромни темпове .Това означава че на Русия и е много по добра стратегията .След 30 годин Русия ще вземе кото и трябва без бой защото нямаме добри стратези евроатлантици.Така или иначе върви борба на видовете .Това са природни закони и ЕС не може да ги отмени .Освен това долара е много затънал в дългове и ако го обезценят потъваме и ние.Лошо управление от Брюксел Вашингтон и надупване от София . Затова няма резултати