Оптимистичен ли е ръстът на икономиката в Бюджет 2024?

Приходната част на бюджета е изключително напрегната
12 дек 2023 15:40, Красимир Ангелов
5

Бюджет 2024 г. влезе за обсъждане на извънредно заседание в парламента. Финансовата рамка е изчислена при ръст на икономиката от 3,2%, средносрочна инфлация от 4,8 на сто и дефицит от 3% на начислена основа.

"Очакванията за ръста на икономиката от 3,2% е прекалено оптимистичен. Това означава, че приходната част на бюджета е изключително напрегната. Ще видим дали събираемостта ще компенсира, но ако това не се случи, което е вероятно, ще сме свидетели на по-ниски приходи. Това ще се отрази на разходите. Очаквам, че ще видим неизпълнение на капиталовата програма, където в момента е заложен буфер за неизпълнение на приходите", коментира икономистът д-р Юлиян Войнов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него бюджетът е оптимистично направен и има много предизвикателства за следващата година.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков каза, че инструментът за правенето на хората богати е чрез бизнеса и принадената стойност, който се носи основно от частната инициатива и доброто управление.

"Относно бюджета, социално и политически ще има добър ефект. Икономически и ефективно приложим няма да е добър ефектът. Съгласен съм с г-н Войнов, че бюджетът и капиталовата програма са основното перо, с което държавата можеше да стимулира развитието на икономиката. Сега го правим чрез потреблението, не разгръща икономиката", обясни Райков.

Ако властта се опита да задоволи всички искания, ще имаме много сериозни проблеми с бюджета, изтъкна д-р Войнов.

"Ние сме една от държавите, която премина доста добре през последните два големи икономически цикъла на Ковид и енергийните цени. Увеличението на доходите на населението изпревари инфлацията. Увеличението на доходите води до натиск върху инфлацията. В такава ситуация не е добре да се наливат средства в увеличение на доходи", смята д-р Войнов.

Райков прогнозира, че ще влезем в новата година с нормално гласуван бюджет.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цяла Европа влиза в рецесия 2024, идват тежки времена и както внесената инфлация беше по 2 така и внесената рецесия ще е по 2, затягайте коланите, връщайте колите от лизинга и се гответе за финансова зима!
4
0
 
1
 
! Отговори
По същество преди 5 месеца
Нереалистичен се казва.
3
0
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
50 % инфлация, 11 % прираст, на умиращите от глад това няма да помогне много.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С постоянно теглене на кредити, раздуване на бюджета и надуване на инфлацията и аз мога да стана финансов министър.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в настоящата година ще има поне 1 млрд. разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните. Догодина почти със сигурност ще е по-голяма, защото Василев залага още по-високи приходи от ДДС. Ако не ги заложи ще трябва или да приеме бюджет с дефицит над 3% от БВП или бюджет на практика без капиталови разходи. Текущите разходи посмъртно няма да ги свали, защото го е шубе от политическата реакция.