София, 14 декември 2023, 7:52: Отрязаха главата на МОЧА

По ирония на съдбата инструментът флекс е познат в Русия като "болгарка"
14 дек 2023 09:13, Петър Бойчев
740
София, 14 декември 2023, 7:52: Отрязаха главата на МОЧА
Снимка Ивайло Мирчев Фейсбук

Точно в 7:52 ч. тази сутрин беше отрязана и махната главата на войника от мемориала Паметник на съветската армия, известен още като МОЧА – Монумент на окупаторската Червена армия. Тя беше на мястото си почти 70 години – от 1954-та.

Изпълнението се извърши при засилено полицейско присъствие и значителен публичен интерес въпреки студения декемврийски ден. По ирония на съдбата работниците режат с инструмент флекс, който е известен в Русия като „болгарка“. 

Очаква се депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и "Възраждане", според които действията по премахването на монумента са незаконни.

Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник.

От БСП и "Възраждане" вече внесоха сигнал до прокуратурата. А на мястото на паметника отново имаше протести с искане - монументът да бъде реставриран, но да бъде върнат отново на мястото си в Княжевската градина.

Междувременно, все още не е ясно къде ще бъде разположен паметникът след реставрацията. Най-вероятно ще бъде изложен в Музея на социалистическото изкуство, като лично министърът на културата заяви, че се ангажира да бъде намерено място за експонирането му. 

"Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви Вяра Тодева пред БНТ. По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

"Оттам казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника", уточни още Тодева.
Тодева обясни, че е сключена застраховка за трети лица за безопасност. "Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е ако може, да се приключи до Коледа. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там", подчерта Вяра Тодева.

Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот. Дотогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента той струва около 20 млн. лв.

Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена малко преди това от Вили Лилков по повод започналото демонтиране на фигурите. Става дума за решение на Общинския съвет на Димитровград от 2015 г., с което тамошните съветници заявяват съгласие да придобият паметника и да го сложат на създадената през 2008 г. Алея на монументалното изкуство в града.

"Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", коментира във "Фейсбук" Лилков. Според него така София ще спести разходи на столицата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
490
0
 
1
 
! Отговори
До днес преди 4 месеца
Защо наемате неграмотни? Колко им плащате? Защото в джобса за английски, аутокад и дфуууууги нещица дават 1200 лева!
489
10
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 4 месеца
Альоша-галоша какво ще го правим?
488
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По - големи ВАРВАРИ от Кирчо и Моливчо няма и по-добре да ги няма в този парламент !
487
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес ко ше кълцат ве - нема ли новина за тва? Хайде малко по-сериозно моля ви се
486
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пишат , че се очаква земетресение от 9,7 степен по Рихтер на 309 километра от София но май са сгрешили и то ще е с епицентър парламента в София и дълбочина само 100 метра та не ми се мисли
485
13
 
15
 
! Отговори
Хахах преди 4 месеца
Нарязаха го най после. така им се пада на копейките дето много пискат.
484
2
 
7
 
! Отговори
художника преди 4 месеца
До someone Как да отговоря на "някой", който е никой? София не е селска а селяндурска, защото точно такива като теб я напълниха. История има за който може да чете, а еврогейска Европа ти доставя комфорта, който ползваш в момента или си си купил руски компютър, телевизор, смартфон, печка, пералня, хладилник "Мраз"? Има една поговорка: "На жабата не можеш да обясниш океана, тя си знае гьола"
483
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако нещо разделя народа, значи не трябва да го има! Толкова е елементарно!
482
6
 
14
 
! Отговори
бай Лазо преди 4 месеца
Я! Па она главъта му кyxa кат на Коцето Koпейкин!
481
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на ПП-то и ДБ-то! Имаха смелостта да премахнат тази грозотия от центъра на столицата. Но не трябва да спират до тук. Пловдив, Бургас, Русе и много други очакват скелето и флекса за да бъдат нарязани там разни Альоши !
480
9
 
15
 
! Отговори
ДА ВИ ПИТАМ АЗ преди 4 месеца
Решиха ли Ви се проблемите с един паметник... Къде Ви е Националната детска болница 🏥.. Къде са Ви медицинските хеликоптери.. Събирате ли капачки за детски линейки и модерни кувьози.. Станахте ли по-богати.. По-образовани.. Решихте ли демографската криза.. И още и още..Жалко хора и много тъжно 😟
479
6
 
6
 
! Отговори
Живков преди 4 месеца
Кой предаде Васил Левски. Продажен народ сте
478
3
 
1
 
! Отговори
А Орбан преди 4 месеца
Ни блокира за Шенген , ако не премахнем таксата за руски газ хахахаха
477
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бай Мето. Аз искам да зема порачката за рестарвацията на бакърените фигури. Много сам добар с бакъра.
476
7
 
6
 
! Отговори
урта пурта преди 4 месеца
Нека демонтират паметника, а на негово място да направят паметник на Мирослав Иванов от ПП с еЛенски рога на главата.
475
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, свалихте един паметник - такова геройство, такава смелост. Също като пyмияp на каиш, лае, ама опашката подвита.
474
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
М.О.Ч.А. си отива, само вулгаристанците остават. Да ви е честито!
473
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 495 Всъщност флекса и болгарката са две различни неща. Образовай се малко, че като гледам и правописа ти е болгарски.
472
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е следният: Утре, когато *** вече го няма, кое е следващото за което ще се хванете за гърлата? Или, хей така изведнъж, ще заживеете в рая на земята?
471
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 495На Балканите смяна на един господар с друг. Винаги под лозунга на освобождение от старото. И с много балканци слагачи на всеки нов господар.