Скандал: Главният архитект не е одобрявал ремонт на МОЧА

БСП-София сезира главния прокурор за самоуправство
15 дек 2023 15:20, Петър Бойчев
174
Скандал: Главният архитект не е одобрявал ремонт на МОЧА
Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София Здравко Здравков не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от негов отговор на отправен въпрос от Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС.

Лидерът на столичните социалисти е подал заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) часове след като започна демонтажа на монумента в Княжеската градина. "В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20-ти март е наредил на Областния управител да предприеме незабавни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обекта.

"Архитект Здравков ме уведомява, че в НАГ не се съхраняват данни за одобрени проекти и налично разрешително за строеж. И прехвърля топката към главния архитект на район "Средец"", каза Иван Таков. Според него това означава, че в конкретния случай решението за нарязване на Паметника на Съветската армия е било взето на ниво районна администрация и Областна управа.

"От една страна Областната управа не се съобразява със заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на плочите и не я изпълнява, а от друга го заобикаля и взима решение за нарязване на парчета на културно-историческо наследство единствено с разрешението на главния архитект на район "Средец", коментира Иван Таков. - Това е скандално самоуправство!".

Иван Таков припомни, че е изпратил сигнали до всички институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се в Княжеската градина. Той е подал сигнал и до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лъжеш Актувани са всички сгради и най=вече панелките НЕЗАКОННИЯТ паметник няма никакви документи Няма дори конструктивен проект И като незаконен строеж подлежи на събаряне Издигналите го носят наказателна отговорност Такъв е законът Точка!
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Удивителен момент от историята! Децата на тези, които вдигнаха този паметник, сега го събарят!!!
142
1
 
4
 
! Отговори
До 163 преди 4 месеца
Въвеждане в експлоатация нямат панелните блокове, ЕПК блокове и нито една от старите тухлени сгради, така че давайте да ги събаряме.
141
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Самият паметник е НЕЗАКОНЕН Няма никакви документи за въвеждане в експлоатация И като всяка незаконна барака подлежи на събаряне И то за сметка на този който го е издигнал незаконно Така че БСП трябва да платят събарянето разчистването както и съответната глоба с лихвите за 70 години Това е! !!
140
3
 
2
 
! Отговори
Паметникът в преди 4 месеца
Германия е в западен Берлин, т.е. в американската зона, скрит в една малка горичка, в близост до бранденбургската врата, а в източен Берлин гъмжеше от руски войници. А Австрия има паметник , но си е извоювала с него и договор независимостта. Нашият си е пропаганда. Защо не издигнаха паметник на загиналите българи, участвали в последната фаза на ВСВ?
139
0
 
2
 
! Отговори
Паметникът преди 4 месеца
е частна- държавна собственост, защо общински архитект да одобрява демонтажа му? Ама много т ъ п е този внук на Пеко Таков. Аман от руски п о д л и з у р к о в ц и.
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметника е построен без да се пита обществото , без да се пита собственика . С пари от държавата за чужда пропаганда
137
2
 
3
 
! Отговори
Миле преди 4 месеца
Са ще ви кажа к'во ще стане . Ще осъдят общината , която ще плати глабата с наши пари, разбира се . Бощинарите нямат продуктивност те живеят от данъци. И после ще кажат ми няма пари за това , няма пари за онова. Как и да е , София и без това е най-грозния и безличен град в България :)
136
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е ли съвсем логично - няма документи за ремонт, защото нелепостта не се ремонтира, а демонтира / премахва :). Ремонт - само в нечие болно въображение :).
135
7
 
6
 
! Отговори
Важно преди 4 месеца
Че народа одобрява. А за махане има хиляди из страната, В СтЗ има 3 руски и ни 1 български. Тряа се почне от някъде, *** и ок за начало
134
7
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 4 месеца
Стига глупости! Има нарушение на закона и виновните трябва да бъдат наказани от балгарския съд, ако сме правова държава (в което се съмнявам). Иначе, ако всеки започне да бута каквото му хрумне, какък върху камък няма да остане. Всичко друго в случая няма значение.
133
6
 
3
 
! Отговори
Кат преди 4 месеца
Върнат мумията, тогава и тва, а Альоша се поти в гальоша
132
11
 
7
 
! Отговори
Айде Моча да си ходи преди 4 месеца
Стига драми! Махаме ***, прекръстваме Графа на Цар Симеон , Правим националния празник 24 Май и сме готови! Останалото може и да не пипаме. Шипка остава, всички руски други паметници (в София няма други). Да не дразним лудите русофили . Мисля, че ако наистина сме патриоти, горното би трябвало да е изпълнимо. Иначе остават всичките постулати на руската хибридна война в България от 140 години насам!
131
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До152. ВСВ разделя Германия на четири зони. И къде в тия четири зони има паметници на САЩ,,Великобритания ,Франция и четвъртата е СССР за която има плочи и паметници . За другите три къде са. Или ги броиш , че не са воювали .
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Незаконен строеж: трябва незабавно да се възстанови!
129
5
 
13
 
! Отговори
Четвъртият път преди 4 месеца
До Dr House абе кретенчо, погледни в кой държави има паметник на Съветската армия освободила Европа от нациската чума, от която страна впрочем сме били и ние... Само за твоя информация има над 4000 мемориалите посветени на Съветската Армия която е победила нацизма.. Хубаво се запознай кои армии са били част от съветската армия за да си извадиш простата тиква от пропагадния *** на либералната пасмина...
128
9
 
9
 
! Отговори
Няма нужда! преди 4 месеца
Строежът е незаконен .Вълко Червенков го е мързяло дори да направи и фълшиви документи.
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще има ли коледна украса?
126
12
 
9
 
! Отговори
Dr H0USE преди 4 месеца
Ние наистина сте много про сто общество на аутистите и червените купуват-***.Разбирате ли *** български?Коя част от Думата Окупация не разбирате?!Как е възможно в някоя суверенна държава паветник на окупатор да е законен?!Казвам някоя от цивилизованите държави!
125
8
 
7
 
! Отговори
ХайлХитлер преди 4 месеца
Саво са ни кажа че монтажът ву е незаконен така ме и демонтажът му и без документи е легален!