В България е най-високата детска смъртност в ЕС

Основна причина са вродените заболявания
16 дек 2023 13:21, Елка Василева
63
В България е най-високата детска смъртност в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

България е с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС, а основна причина са вродените заболявания. Това обясни пред БНР детският кардиолог проф. Анна Кънева. По данни на Националния статистически институт миналата година близо 5 от 1000 деца са починали, като по-голям е делът на момчетата.

През миналата година у нас са починали 274 деца под една година, показва статистиката. За да се намали детската смъртност, трябва да се наблегне върху ранното откриване и навременното лечение на вродените заболявания, смята проф. Анна Кънева.

Най-разпространени от тях са сърдечните малформации, които понякога изискват допълнителни изследвания. За това от Дружеството на кардиолозите предлагат разширяване на профилактичния пакет за бебета, предлаган от Здравната каса.

"Всяко дете до 6-месечна възраст да има консултации от детски кардиолог и правене на ехокардиограма. Тогава ще се открият вродени сърдечни малформации, които остават неразпознати и тогава ще се лекува адекватно детето с определяне на сроковете за това лечение", каза проф. Кънева.

Според нея профилактиката на сърдечните заболявания може да започва в детството, като се въведат изследвания на холестерола при деца над 10-годишна възраст и се проследи дали са предразположени към атеросклероза, водеща до инфаркт или инсулт. Ранната превенция на тези заболявания включва диета и физическа активност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 4 месеца
Това, което предлага проф. Кънва е важно, но по-важна според мен еи пренаталната дагностика, т.е. поставяне на точна диагноза още по време на бременността и то колкота е възможно по-рано, за да се даде възможно да се не раждат деца с некоригируеми аномалии или нелечиви вродени заболявания. НЗОК трябва да реши въпроса за пълното заплащане на една пренатална диагноситка. без решението на този въпрос все по-трудно и трудно ще снижаваме детската смъртност.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На листа с противопоказания си пише 1 на колко го сполетява "съдбата". Как беше- 1 жертва в името на доброто на 100!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В САЩ демокрацията е от 250 години и пак е 5 промила детската смъртност. Проф. Ана Кънева е великолепен медик и е права за всичко. Дали детската смъртност в ЕС е най-ниска у нас или в Румъния са подробности. Лошото е, че в момента медицината у нас е на върха, а след 10г няма да имаме лекари.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С други думи, необходима е разбивка по етноси, за да нправим изводи.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При колко от тези случаи на починали деца вследствие на вродени заболявания, основната причина е инцестът, вследствие на който е възникнало това вродено заболяване?
44
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 месеца
До Анонимен 38 Да си върнем социализма , а , какво ще кажеш , или вече не искаш ?
43
3
 
3
 
! Отговори
33 години демокрация преди 4 месеца
Това е!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблема идва от опити за съживяване на абортирани плодове , които остават с трайни увреждания , най често слепота и глухота.Знам за няколко такива случаи.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С 5 промила са и САЩ.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
FAKE NEWS! Босна и Херцеговина, Словакия също са с 5 промила, а Румъния е с 6. При това коефициентът пада през последните 4 години. Абе, Кънева и ние можем да четем статистиката на Световната банка!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Удобно пропускат някои, че в статията се казва, че имаме най-висок дял на вродени аномалии при новородените. Тук никой лекар не ви е виновен. Защо имаме най-много малформации? Защото са кофти гените на мама и тате. Защото пият и пушат, и забременяват малки момиченца...Защото не се ваксинират и карат вирусни инфекции през бременността и още много подобни. .
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ХристовТи май не разбра, че в Европа сме та опашката в Европа детската смъртност е най-ниска в целия свят. Не ни е крива Европата, а нашето просто рим.лянско население
37
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
естествено че сме на първо място къде е профилактиката къде са детскитеболници къде отиват младите лекари по 600 на година завършват личните лекариса в пенсионна възраст и нищо не ги интересува освен парите пълен хаос
36
3
 
7
 
! Отговори
Гадняр преди 4 месеца
До Христо ХристовДругарю Христов, колкото и да не ви допада истината относно източването на парите за здравеопазване, няма как да отричате очевадното. Зад големите частни болници стоят кървавочервените капитали на БКП и ДС. Услади им се да смучат пари и станаха първи евроатлантици.
35
0
 
5
 
! Отговори
: преди 4 месеца
Round of applause за прекрасните български лекари , уважавайте ги и ги ценете ! Асене , кога ще даваш ожезщетения за плащащите по хиледарка месечно за частни ясли , от юни не са изплащани пари , това е в страната с най бързо стапвщо се население , висока смъртност , ниска раждаемост , детска смъртност , деца се лекуват от есемеси , няма детска болница ,дъно на дъната !!! Паметника ни е кусура , купчина желязо !!!
34
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 43 "Здравеопазването се превърна в много печеливш бизнес, болниците са търговски дружества, а лекарите бизнесмени. " - нали 85% гласувате ЕС да ви командва? ЕС иска болниците да са търговски дружества. Какво ревеш?
33
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 39 "... защото медицината стана бизнес, защото за днешните доктори, а не лекари, парите са на първо място, а не човешкия живот" - а как е в ЕС, как е? Да припомня ли, че е препоръка на ЕС болниците да са търговски дружества?!
32
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 39 "И не само При децата." Високата обща смъртност се дължи на факта, че младите са емигрирали.
31
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 40 "Всички големи частни болници са собственост на заслужили другари и техните семейства" - па купи си ти болница бе!
30
3
 
8
 
! Отговори
Парадокс преди 4 месеца
Всички големи частни болници са собственост на заслужили другари и техните семейства. Бюджета за здравеопазване рекорден, детската смъртност също. Корелацията е очевидна, както би казал Кирчо Петков.