В България е най-високата детска смъртност в ЕС

Основна причина са вродените заболявания
16 дек 2023 13:21, Елка Василева
63
В България е най-високата детска смъртност в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

България е с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС, а основна причина са вродените заболявания. Това обясни пред БНР детският кардиолог проф. Анна Кънева. По данни на Националния статистически институт миналата година близо 5 от 1000 деца са починали, като по-голям е делът на момчетата.

През миналата година у нас са починали 274 деца под една година, показва статистиката. За да се намали детската смъртност, трябва да се наблегне върху ранното откриване и навременното лечение на вродените заболявания, смята проф. Анна Кънева.

Най-разпространени от тях са сърдечните малформации, които понякога изискват допълнителни изследвания. За това от Дружеството на кардиолозите предлагат разширяване на профилактичния пакет за бебета, предлаган от Здравната каса.

"Всяко дете до 6-месечна възраст да има консултации от детски кардиолог и правене на ехокардиограма. Тогава ще се открият вродени сърдечни малформации, които остават неразпознати и тогава ще се лекува адекватно детето с определяне на сроковете за това лечение", каза проф. Кънева.

Според нея профилактиката на сърдечните заболявания може да започва в детството, като се въведат изследвания на холестерола при деца над 10-годишна възраст и се проследи дали са предразположени към атеросклероза, водеща до инфаркт или инсулт. Ранната превенция на тези заболявания включва диета и физическа активност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
10
 
! Отговори
И не само преди 4 месеца
При децата. В новата римска империя у нас смъртността е най-висока, защото медицината стана бизнес, защото за днешните доктори, а не лекари, парите са на първо място, а не човешкия живот. На скоро почина съсед и са го разкарвали като куфар от град на град без някакво лечение или първа помощ. След като умира в приемното отделение отказват да издадат смъртен акт, защото е починал в приемното на болницата, а не в отделение на същата болница. ***, а не лекари. Това е резултата от 34 г демокрация.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До "демокрацията"имахме една от най-ниската детска смъртност в Европа! Бяхме в челните места по брой на лекари и мед.сестри! В детските отделения трепериха за живота на всяко дете,а недай си Боже да умре дете,отговорността беше жестока! Едногодишният ми син беше приет в детско отделение с бронхопневмония,само за минути пристигна лично главният лекар,заобиколен от останалите медици!Грижите за децата бяха огромни,напълно безплатни!Сега милионите хвърчат за укрофашистите и хайлязите,а не за децата!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В цял свят продължителността на живота се увеличава, а детската смъртност намалява, в България също е така, но в по-малка степен. Държави, в които средната продължителност на живота беше по-ниска от тази в България през 80-те години, сега да по-добре от нас. Същото е и с детската смъртност.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
274 починали деца през 2022 година означава детска смъртност от 4,85 на 1000. В Русия са малко по-добре с 4,2 на 1000, както и в Гърция с 4,5 на 1000.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми те кат се огледат и видят в коя държава са се родили, си викат "ае, аз ше си ходя, тук не се живее!"...
24
10
 
6
 
! Отговори
Кобуров преди 4 месеца
И все пак средната продължителност на живот до ковид пандемията бе по висока с 3 години от тази при любимото ви живково време.
23
3
 
9
 
! Отговори
Курти Куртев преди 4 месеца
Какво може да се очаква от матрял който си изхвърля отпадъците на пътя и по полянки и гори?
22
4
 
10
 
! Отговори
Хъ! преди 4 месеца
Превърнаха ни в Сомалия в Европа!
21
6
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 4 месеца
На *** винаги някой друг му е виновен за неволите. Той самият никога за нищо няма вина...
20
2
 
6
 
! Отговори
Дупариновски преди 4 месеца
В Бантустания и медицината е на най-ниско ниво.
19
4
 
12
 
! Отговори
+++ преди 4 месеца
Откакто е в ЕС и Нато пари за децата няма .Всичко е за уКрайна и за скрап от аМерика .
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И как точно Великите сили карат Асан да прави деца на 12 годишни Айшета? Или че нискоинтелигентните ни антиваксъри саботират профилактиката ни? Не са виновни никакви велики сили. Българинът е ***.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И как точно Великите сили карат Асан да прави деца на 12 годишни Айшета? Или нискоинтелигентни антиваксъри сацотират профилактиката? Не са виновни никакви велики сили. Българинът е ***.
16
2
 
7
 
! Отговори
Не знаете ли? преди 4 месеца
България е държава предвидена за унищожение! Великите сили ни позволиха да си направим държава в началото на 20 век. Сега явно вече нямат нужда от такава държава. Нито на руснаците им пука за нас нито на западните ни "партньори". САЩ имат интерес да ползват само територията за военните си бази. Народа не ги интересува. В даден момент ще се изтеглят и те. Тогава остава само Турция. А както знаем те винаги са имали интерес към територията.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А при Банкянския крадлив шкембелия беше най ниска
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само да припомня - през 80-те бяхме в топ 5 в Европа и топ 10 в света на държавите с най-ниска детска смъртност. Сега сме на последно място, браво. И честито на нашето здравеопазване!
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Африка детската смъртност е 180 на 1000. Има и по зле от нас. Русия е по-зле. Най-ниска е в Европа, Австралия и Япония.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И по този показател сме по зле от русия там са 4 на хиляда
11
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За сметка на това в любимата на нашите копейки Расиа, детската смъртност е 15 на 1000, т.е. 3 пъти по-висока от най-бедната държава в ЕС, ама на нашите копейки това не им е удобно да го коментират!
10
3
 
11
 
! Отговори
Тагарчук преди 4 месеца
А детска болница не ни е нужна! Искаме чертежи!