В кадър: Протест на КНСБ за по-високи заплати, Орлов мост е блокиран

Най-тежко е състоянието в земеделието, здравеопазването и транспорта
18 дек 2023 12:17, Анисия Иванова
49

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пред Народното събрание КНСБ провежда протестен митинг с искане за по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и "ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Синдикатът настоява за допълнителни 500 милиона лева за увеличение на заплатите в редица сфери. Сред тях са културата, здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура“ и градският транспорт.

След митинга протестиращите се отправиха на автошествие по ключови булеварди и улици. Протестното автошествие блокира "Орлов мост". Автомобили с членове на синдиката се разположиха в района малко след 11:30 ч. Акцията е съпътствана от полицейски кордон.

Участници в митинга заявиха, че искат минимум 10% увеличение на възнагражденията за следващата година, повече средства за учителите, за работещите в Министерство на здравеопазването, допълнителни средства за културните институции.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че необходимите средства за ръст на заплатите могат да се осигурят от капиталовите разходи. Виждам като най-тежко състоянието в земеделието, здравеопазването и в транспорта. Ако там не бъдат запълнени дупките, ми се струва, че ще има много сериозно напрежение и протести, каза Димитров.

За градския транспорт, особено в София, очаквайте тежки дни, предупреди той и допълни, че са необходими 41 млн. лв. за увеличение на заплатите поне с 15%.

Той посочи, че има резултат по исканията за средствата в културата и образованието. По думите му ще продължат усилията за осигуряване на необходимото финансиране и за други сфери.

Председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов потвърди, че има проблем с липсата на кадри не само с градския транспорт в София, а и в страната. Правителството отказа да даде повече пари за увеличение на заплатите за градския транспорт за 2024 г. Затова днес ще затворим "Орлов мост", каза той. Най-вероятно по коледните празници София и други големи градове могат да останат без градски транспорт, коментира още Шопов.

В протестния митинг на КНСБ в района на БНБ днес се включиха членове от различни федерации на синдиката. Сред тях освен работещи в транспортния сектор, бяха и такива от образованието, енергетиката, земеделието и др.

След 11:00 ч. започна и автошествие, чиято крайна цел е "Орлов мост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на Пламенчо му натиснаха червеното копче. Нали е и той от тестото на най-червената номенклатура.
42
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 4 месеца
Нямам против интелигентни хора, които са в огромна полза на обществото да се борят за по-високо и достойно заплащане, НО... от днешния протест лично познавам 5 човека, които го раздават учители, а всъщност са полуграмотни, злобни и неуравновесени хора, та леко ми се изпарява емпатията
41
0
 
4
 
! Отговори
Протестиращ с Rolex преди 4 месеца
Аа не може така с Мерцедеси и БМВта да протестирате. Веднага изкарайте Майбасите и Ламборджинитата, че все пак през центъра на София минавате, а не през някое село.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е защо с лъскавите возила протестирате бе? Аз транспорта ползвам и парите ми стигат, вие сте се накачили в колите на топличко, замърсявате София и протестирате за по-високи заплати.
39
4
 
2
 
! Отговори
Частник преди 4 месеца
Като не ви устройват държавните заплати - намерете си частна работа. Никой не ви е вързал насила там. Освободете място за тези които искат да работят държавна работа с държавна заплата.
38
0
 
2
 
! Отговори
Човек преди 4 месеца
Гладни сме! Защо? Отговори: ток нямаш право на избор на производител, а на доставчик. Инфлация последните две години е двуцифрена. Какво направиха миналата година! Парламента гласува да не се повишават заплатите с мотив няма бюджет. Сега има бюджет но за НЗОК, защо за да са скъпи лекарствата. В Турция без рецепта и на 1/3 от цената. Къде е разликата. Държавните служители ги превърнаха в послушни писърушки. Тройната не КОАЛИЦИЯ забрави, че имаше едно добро т.н. "ШВЕЙЦАРСКО ПРАВИЛО".
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ИстинаТи кога се навря за 6 часа на ден в една стая с 25 разглезени и невъзпитани отрочета на родители с голямото самочувствие и претенции, които след работно време ти пишат или звънят по телефона, за да ти държат сметка за това какво направил или ненаправил техният хубостник в училище и защо си му писал забележка, че няма домашно вместо да се обадиш на родителя по телефона, за да го "обсъдите", та да говориш, че учителите най не заслужават увеличенията на заплатите си?!
36
6
 
7
 
! Отговори
Истина преди 4 месеца
Подкрепям всички,без учителите, техните заплати постоянно ги вдигат, а работят най малко
35
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Гладни сме!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
започва се .....
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как така полицаите не са излезли още на протеста?
32
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
Няма ли друг начин на протест, освен блокиране на Орлов мост? Все едни и същи ли ще са потърпевши?
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен: Защо не протестираха при управлението на ГЕРБ и ВМРОДо Анонимен: Защо не протестираха при управлението на ГЕРБ и ВМРО, заплатите по-високи ли бяха?-ЩЕ ТИ КАЖА ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХА! ЗАЩОТО ТОГАВА ЦЕНИТЕ НА ТОК,ГАЗ,ХРАНИ,УСЛУГИ,ТРАНСПОРТ....БЯХА НОРМАЛНИ И ЗАПЛАТИТЕ НИ СТИГАХА ! НОРМАЛНО ЛИ Е ВЕЛИКИТЕ "УПРАВНИЦИ" ДА ТРЪБЯТ,ЧЕ ЦЕНИТЕ СА ПАДНАЛИ С ОКОЛО 40 %,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ : МИНАЛАТА СЕДМИЦА ВЪВ ФАНТАСТИКО МЕСОТО БЕШЕ 12 ЛВ,А ВЧЕРА (ВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ!) ЦЕНАТА МУ Е 15 ЛВ... Е,да..цена
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен: Защо не протестираха при управлението на ГЕРБ и ВМРО(преди няколко седмици), заплатите по-високи ли бяха?-ЩЕ ТИ КАЖА ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХА! ЗАЩОТО ТОГАВА ЦЕНИТЕ НА ТОК,ГАЗ,ХРАНИ,УСЛУГИ,ТРАНСПОРТ....БЯХА НОРМАЛНИ И ЗАПЛАТИТЕ НИ СТИГАХА ! НОРМАЛНО ЛИ Е ВЕЛИКИТЕ "УПРАВНИЦИ" ДА ТРЪБЯТ,ЧЕ ЦЕНИТЕ СА ПАДНАЛИ С ОКОЛО 40 %,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ : МИНАЛАТА СЕДМИЦА ВЪВ ФАНТАСТИКО МЕСОТО БЕШЕ 12 ЛВ,А ВЧЕРА (ВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ!) ЦЕНАТА МУ Е 15 ЛВ???? Е,да..цената на зелето е намаляла....
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма по високи заплати.Парите отидоха за украѝна и за самолети и БТР-ри на хартия.Каквото остана , выв банковите сметки на сглобката.Докато не изгоним тия *** пари няма да има.
28
10
 
11
 
! Отговори
Нищо не работят преди 4 месеца
Само искат. Ще облагаме с данъци да ги храним. Не става така. Да си ходят, откъдето са дошли. Да не пречат на другите хора, които все пак работят. И да си стачкуват по родните места.
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
четох, че има един протестиращ с кола за 200 000лв. :D
26
1
 
5
 
! Отговори
Кешовицъ преди 4 месеца
До Анонимен 4: Фактически излиза че е по-добре да се вдигат възнагражденията на хората по друг начин, който да не е публично офицялен , за да се избегне повишаване на инфлацията. Например чрез различни помесечни бонуси от различен характер, само дето на тия бонуси май няма да се плаща данък
25
4
 
17
 
! Отговори
Българ преди 4 месеца
Жалка работа, за нищо не става тая пасмина тука. Ше ми протестират с колите, ол*гофрени!
24
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кирчо и Кокорчо помпаха инфлацията до рекордни нива, сега моля си платете сметката и се разплатете с хората които са потърпевши!