Двама кандидати за шеф на Софийския градски съд

Алексей Трифонов срещу Руси Ангелов
19 дек 2023 10:27, Петър Бойчев
4
Двама кандидати за шеф на Софийския градски съд
Снимка БГНЕС

Настоящият председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов, както и заместникът му Руси Алексиев, са единствените претенденти да оглавят това важно звено в съдебната система за следващите 5 години. Двамата първо бяха издигнати от Общото събрание на съда, а сега са подали и документите си във Висшия съдебен съвет, се вижда от онлайн регистъра му.

Срокът за номинации изтече в понеделник. Възможно, но малко вероятно, е някой да е подал документи и по пощата и те тепърва да бъдат обявени от съвета. Мандатът на Трифонов изтича на 12 февруари 2024 г. Процедурата за избор на нов председател беше открита на 17 ноември.

По време на Общото събрание на СГС на 11 декември магистратите решиха да подкрепят и двамата. От присъствалите имащи право на глас 84 съдии, Алексей Трифонов получи подкрепата на 50 души, а Руси Алексиев, който ръководи Наказателната колегия на съда - на 44, което означава, че и двамата събират 50% плюс един гласа, пише "Лекс".

Алексей Трифонов е в съдебната система от 1996 г. След кратък престой в следствието, той влиза в Софийския районен съд. След това "се качва" в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. За 2 месеца през 2017 г. беше и зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Завършил е НГДЕК и после право в СУ.

Заместникът на Трифонов, Руси Алексиев, има 14-годишен прокурорски стаж, преди през 2015 г. да стане съдия в Софийския градски съд. През 2019 г. става и зам.-председател. Това лято защитава и докторската си дисертация.Н

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 - Не се прави избор, за да се гласува само за един, а се дава положително или отрицателно становище. Така много съдии са подкрепили и двамата.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя РУси много бързо се изстрелял по стълбицата нагоре, явно е поредната калинка и има каучуков гръбнак. Че даже и дисертация написал, сигурно в Югозападния. Що не пишат къде си е купил дипломата - в Югозападния или в милицонерското
2
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
кандидати много и за всичко ама винаги резултатът е нула
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
50 плюс 44 е равно на 94. А право на глас са имали 84. Няма ли да се питаме откъде са десетте гласа в повече?