Денков: Разработваме план за справяне с демографската криза

Връщане на българите от чужбина е една от целите на кабинета
22 дек 2023 17:00, Анисия Иванова
209
Денков: Разработваме план за справяне с демографската криза
Снимка: МС

През следващите месеци правителството ще разработи план за справяне с демографската криза, в който да бъдат заложени конкретни идеи, необходимият бюджет и сроковете за тяхната реализация. Такъв ангажимент пое премиерът акад. Николай Денков след среща за демографската политика на страната.

"Стъпвайки на това, което през последните години успяхме да направим, за да подобрим качеството на живот, ще видим какво ни липсва и какво още трябва да надградим", заяви министър-председателят, цитиран от пресцентъра на МС.

Сред елементите, които помагат за подобряването на качеството на живот в България, са увеличаването на доходите, отпускането на целеви средства, свързани с репродуктивното и с общественото здраве, безплатните учебници и други, посочи акад. Денков.

От следващата година минималната работна заплата в страната става 933 лв. С бюджета за следващата година финансирането за инвитро процедури ще бъде увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лв. за скрининг за репродуктивно здраве.

Увеличение с 50% има и на размерите на еднократните помощи при бременност и раждане. За разрешаването на демографския проблем работи и миналото редовно правителство. С бюджета за 2022 г. бяха увеличени сумите, които се дават като данъчни облекчения за отглеждане на дете. Тогава станаха безплатни и детските градини, което позволи включването на много деца в учебния процес достатъчно рано и помогна на родителите. Правителството продължава и политика за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на нови детски градини и училища.

В дискусията взеха участие представители на кабинета, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта. Те се обединиха около идеята, че при начертаването на мерките трябва да има целеви подход. Те трябва да бъда насочени към определени социални групи, да се вземат предвид доходите на хората и регионът, в който се намират. Трябва да има и различен подход към българите зад граница, които искаме да привлечем обратно в страната ни.

Участниците в дискусията обърнаха внимание и на необходимостта от създаването на по-положителен образ на България, като се поставя акцент върху положителните събития в страната ни, които често остават незабелязани в медийния поток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
0
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 4 месеца
Тея да си обършат гъзенцата немогат сами.. за какви планове ни баламосват, или ще вкарваме ненужните Мексиканци и Черномазите от САЩ?
165
1
 
1
 
! Отговори
Бспар преди 4 месеца
ПЛЪХЧО аз ще те заплождам през 9 месеца и ти ще раждаш и ще оправим демографската криза !!!
164
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 4 месеца
В моята работна среда няма млади хора, а пенсионерите са поне 30 %
163
0
 
3
 
! Отговори
Демо криза преди 4 месеца
Няма народ . Няма криза .
162
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Колкото повече доходи и деца толкова повече помощи - кредити за първо жилище, намалени лихви по ипотечни кредити, данъчни облекчения... а не само да се дават пари на калпак на социално слаби граждани, трябват ни повече умни красиви българчета
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мале, сега ще почнат да изселват българи по закон за да се справят с демографската криза на Германия.
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Четричленката Дянков, Атанасов, Борисов и Пеевски ще успее да се справи с всеки проблем, не само с конституцията.
159
0
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 4 месеца
Ау,Ами сега ,няма кой да носи пушката.а лошият Путин е наблизо.Трябваше Русия по -рано да се активира,че да се замислите за българите.Компрадори долни.
158
1
 
8
 
! Отговори
Формулата преди 4 месеца
По-долу добре е казано: Усилията да се насочат към стимулиране на ражданията в семейства, които имат потенциал да създадат градивни граждани. Същевременно, да се спрат всички кранчета за пари, общински жилища и помощи наготово към онези, които създават деца-бъдещи бурени. Никой не пречи на никого да учи, да работи и да се развива. В наше време, работа колкото щеш.От къде накъде ще бъркат в джоба ни и ще късат от залъка на нашите деца, за да развъждат лентяи, хрантутници и криминални престъпници?
157
1
 
6
 
! Отговори
Красимир преди 4 месеца
Браво! До 5 години България ще стане 5 милиона! Направо сме в шампионската лига по прираст.
156
0
 
10
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 4 месеца
"Наведох се доволно на Австрия и съгласувах с Посолството внос на 100-ина хиляди тарамбуки за справяне с демографската криза!Нямаме нужда от българи,а само от територията! Така е демократично! И евроатлантическо! Слава Кокаине и Да живеЙ кралица Урсулю! Шорош е светлина! "
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заплатите трябва да са такива, че всяко момиче хем да може да си позволи да се омъжи и да стане майка поне на първото си дете още преди да е навършила 25-26 г., хем да не се затруднява по финансови причини да отгледа и второ. Най-добре ще бъде, ако съпругът е в състояние сам да издържа семейството поне докато и второто дете стане на 12 г.
154
2
 
6
 
! Отговори
Задължително преди 4 месеца
За семейства с по две деца, които нямат жилище - задължително да се осигурява тристайно общинско с нормиран наем, НО САМО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ И ДВАМАТА СЪПРУЗИ ИМАТ МИНИМУМ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ !!!
153
1
 
16
 
! Отговори
Не е сложно преди 4 месеца
На първо място да се направи всичко възможно за да се ограничат ражданията в екзотичните махали и по-точно да се ограничат и постепенно да се сведат до нула помощите, детските надбавки и платеното майчинство за моми и жени, които не са пълнолетни, също и за тези, които не работят. Така ще се спестят над 1 милиард лева годишно. Тази сума да се пренасочи към децата на семейства, в които и двамата съпрузи имат минимум средно образование. Така ще се стимулира създаването на градивни граждани.
152
2
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 4 месеца
В плана се предвижда, онзи, дебелия, депесара да жножда всички булки, а мишока да му свети. План на дрънка.
151
1
 
13
 
! Отговори
Токмаков преди 4 месеца
По голяма лъжа от тази скоро не бях чел. Абе този академик много голям балък. Кой му задава дневния ред!???? То бива наглост и подигравка с хората ама чак пък толкова не бива.
150
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това са лъжи.Уж вдигат заплатите и т.н.,но ще ги вземат обратно чрез вдигане на данъжите и цените н всичко.Една от точките на плана Ран-Ът,който в момента се изпълнява е да има демографска криза.Една сащисана посланичка преди години каза,че не им трябваме над 4 милиона и се старатят да ни дразнят,за да напускаме страната.
149
1
 
5
 
! Отговори
Учител преди 4 месеца
Като начало осигурете места в яслите и детските градини за родените до сега
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що за безумие...Хем приемат закон за лесен прием на евтина работна ръка от трети страни.Хем приемат план за справяне с демографската криза.Ако ги обединим двете идеи се получава едно нещо.Вън българите от държавата и приемане на всякаква работна ръка.Стихс да работят без роптание и да не искат много.
147
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички върнали се Българи са министри и депутати. Какво повече да направим да тях?А диференцираният подход към вътрешните Българи само още повече унищожава работещата категория.

Спонсорирани публикации