Денков: Разработваме план за справяне с демографската криза

Връщане на българите от чужбина е една от целите на кабинета
22 дек 2023 17:00, Анисия Иванова
209
Денков: Разработваме план за справяне с демографската криза
Снимка: МС

През следващите месеци правителството ще разработи план за справяне с демографската криза, в който да бъдат заложени конкретни идеи, необходимият бюджет и сроковете за тяхната реализация. Такъв ангажимент пое премиерът акад. Николай Денков след среща за демографската политика на страната.

"Стъпвайки на това, което през последните години успяхме да направим, за да подобрим качеството на живот, ще видим какво ни липсва и какво още трябва да надградим", заяви министър-председателят, цитиран от пресцентъра на МС.

Сред елементите, които помагат за подобряването на качеството на живот в България, са увеличаването на доходите, отпускането на целеви средства, свързани с репродуктивното и с общественото здраве, безплатните учебници и други, посочи акад. Денков.

От следващата година минималната работна заплата в страната става 933 лв. С бюджета за следващата година финансирането за инвитро процедури ще бъде увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лв. за скрининг за репродуктивно здраве.

Увеличение с 50% има и на размерите на еднократните помощи при бременност и раждане. За разрешаването на демографския проблем работи и миналото редовно правителство. С бюджета за 2022 г. бяха увеличени сумите, които се дават като данъчни облекчения за отглеждане на дете. Тогава станаха безплатни и детските градини, което позволи включването на много деца в учебния процес достатъчно рано и помогна на родителите. Правителството продължава и политика за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на нови детски градини и училища.

В дискусията взеха участие представители на кабинета, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта. Те се обединиха около идеята, че при начертаването на мерките трябва да има целеви подход. Те трябва да бъда насочени към определени социални групи, да се вземат предвид доходите на хората и регионът, в който се намират. Трябва да има и различен подход към българите зад граница, които искаме да привлечем обратно в страната ни.

Участниците в дискусията обърнаха внимание и на необходимостта от създаването на по-положителен образ на България, като се поставя акцент върху положителните събития в страната ни, които често остават незабелязани в медийния поток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
9
 
! Отговори
бачкатор от ЕС преди 4 месеца
Живот има само в София и то ако си подлец, мошеник, лъжец, делавераджия и имаш връзки сред управляващите! Само такива като Кирчо и Асенчо биха просперирали тук! За обикновен бачкатор няма живот тука! Защото или няма да ти плащат достатъчно или ще търсят под вола теле за да те прецакат с парите за да има за тях, че и корупционна такса трябва да се плаща на тези които са дали парите, демек управляващите!
145
1
 
14
 
! Отговори
Глас от северозапада преди 4 месеца
И като се върнат какво мислите, че ще заварят? Мой приятел от детството се върна миналата година от гурбет в Чехия и като видя, че Видин е все още в 20 век се премести да живее в Крайова! Там и работа в завода на Форд има! Жилище си купи на цена с 80% по ниска от цените на софииските имоти, а заплатата като на ИТ в София!
144
1
 
11
 
! Отговори
ИЗХОДИ преди 4 месеца
ТЕРМИНАЛ 2 ДУНАВ МОСТ КАЛОТИНА ПОСЛЕДНИЯТ ДА УГАСИ ЛАМПАТА
143
2
 
13
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
За разлика от Виденовата зима когато обикновените хора нямаха заеми и живееха в собствени жилища! Сега целия народ се е набълбукал със заеми и живее в жилища собственост на банките! Затова живота след 1.1.2024 г. ще е в пъти по тежък от нашия живот по време на Виденовата зима. За съжаление тези българи са превърнати във финансови роби и даже няма да могат да напуснат страната, защото ще им бъде забранено това!
142
2
 
15
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
Данъците и цените ще скочат до небесата защото трябва да се изплащат самолетите и бойните машини на пехотата закупени досега, както и радарите и Патриотките които се очаква да бъдат закупени през следващата година от САЩ. България ще трябва да изплаща и дълговете на Украйна към САЩ за закунено от тях оръжие, защото ние сме част от страните гаранти по тези договори за заем.
141
3
 
11
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
Това правителство е временно и преходно! То има за задача да подготви активирането на различните мафии и да осигури бум на корупцията! Всичко това ще се стартира в началото на 2024 г. Тогава отпада дерогацията за руския петрол което ще затвори нефтохима и цената на бензина ще скочи 4 пъти, а и няма да го има. Населението ще започне да купува тока от свободния пазар и цената ще скочи 5 пъти. Аеца ще спре да работи заради проблемите с ядреното гориво и ток няма да има за всички.
140
3
 
10
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
Ако сега си мислите, че живеете зле, очаквайте след 1.1.2024 г. да заживеете в пъти по зле от сега, защото живота в тази мафиотска държава в която ще се вихрят мафиите на горивата, ел. енергията, ВЕИ мафията, ВиК и мафиите свързани с вноса на храни и лекарства ще ви стъжнят живота, а правителството с данъчната си политика ще би довършат. Затова се подгответе и да станете независими от мафиите или да избягате от тази мафиотска държава, защото за вас няма да има живот тук!
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СВЪРШИ СЕ ТЯ КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА СОСИПАХТЕ ТОЯ НАРОД
138
0
 
10
 
! Отговори
Какво от това? преди 4 месеца
Гордеят се с това, че минималната работна заплата ще стане 933 лева! Докато в Румъния тя от октомври е 1300 лева! И се надяват българите напуснали тази *** да се върнат пак тук и да получават тази българска минимална заплата и да плащат жилища и наеми с 30 до 50 % по високи от западна Европа. Цените на стоките и услугите тук са по високи от 90 % от населените места на ЕС и САЩ. Дори тези във властта се канят след като паднат от власт да емигрират в Доминиканската република!
137
3
 
4
 
! Отговори
Дайте ми жени.. преди 4 месеца
и аз ше я оправим демографията
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първа точка в плана - оставка на правителството на коалицията ДПС+ГЕРБ+СДС+ПП+ДБ.
135
1
 
8
 
! Отговори
Даааа... преди 4 месеца
България не е държава, това е джунгла, в която може да умреш при странни обстоятелства. Българите не вярват на държавата, защото такава няма. А, като липсва вяра в държавността, какви деца ще създаваш. Доктори крадат лекарствата на онкоболни, пенсионери ги убиват за 2 компота, новобългари изнудват и командорат по гробищата.
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Връщане на българите от чужбина е една от целите на кабинета"-------------Като гледам какви очаквания имат за плана си, отсега мога да кажа, че ще претърпят провал.
133
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Освен инфлация 100% не знам нещо да са увеличили Киро Асан и Алхимика.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В КНДР, например...
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мисля да се спасявам някъде в чужбина.
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя сапунения изобщо не прави връзка с главата! Какви доходи вдигнали,какъв живот подобрили?! 80% от хората признават,че трудно свързват двата края,студуват,мизеруват,нямат пари за лечение и лекарства!Инфлацията плющи,данъците нагоре,водата поскъпва,монополистите ни ошушкват със спекула,измираме като мухи,най-бързо изчезващия народ в света сме! И кой е луд да се върне в този АД,в който точно тези продажни, марионетни сатанински сглобкаджии ни натикаха?! Това е най-българомразкото правителство!!!
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дежурните бобита, много коментари изписахте?
128
1
 
7
 
! Отговори
Беефффски : преди 4 месеца
"Денк0ФФ,тичай бързо за 4 турски кафета с мнооо шекер и каймак и половин тава баклавички! Чабук чабук,сЪсел!"
127
0
 
9
 
! Отговори
16 преди 4 месеца
Днес в градинката до блока гледах как един бял котарак опъваше черна котка на почивки около един час!Сигурно беше чел плана на Денкича сапунджията и се зае веднага да го реализира!Ето това е ефективност ,както каза Шалапатката!