На третия ден на Коледа празнуваме Стефановден

Стефан, Стоян и още няколко имена празнуват на днешния ден
27 дек 2023 07:45, Красимир Ангелов
22
На третия ден на Коледа празнуваме Стефановден
Снимка: БГНЕС

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден на Рождество Христово - 27 декември.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община - църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимир, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
Питам всички, които четат или коментират тук. Защо на Никулден в нито един български централен вестник не бе упоменато за един от най- популярните именни дни в България - денят на св. Николай? Може ли някой да отговори на този въпрос?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Коледа е в деня след бъдни вечер. Другите дни са други празници .
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите не им се работи. Обичат празници да има. Ако няма си измислят.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имената се изреждат по определен начин а не като че ли правим дроб сърма или гювеч. Измислените производни нищо не доказват. Или го има едно име или не. Трябва да има културна цензура а не просто лаф да става.

Спонсорирани публикации