Ще реставрират Паметника на свободата на Шипка

Обявени са обществени поръчки за 14 млн. лв. без ДДС
31 дек 2023 10:49, Александър Попов
151
Ще реставрират Паметника на свободата на Шипка
Снимка: БГНЕС

Националният парк-музей "Шипка – Бузлуджа" обяви обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за проекта по реставрация и консервация на Паметника на свободата, каза в интервю за БТА директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Работният проект предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. При нормално протичане на всички административни процедури, ремонтните дейности могат да започнат в началото на лятото, а максималният срок за изпълнението е три години.

Най-важното, което трябва да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компроментираните фугиращи смеси, запълващи пространството между отделните каменни блокове. Те са около 8200 линейни метра и трябва да бъдат отстранени ръчно и подменени, обясни д-р Ангелов.

Относно вътрешността проектът предвижда Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия автентичен вид. Всички изолационни материали и видове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният градеж, който според направените проучвания е от много добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки. Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата постоянна експозиция, каза още д-р Чавдар Ангелов. До момента няма разработен тематико-експозиционен план, но предстои да започне работа и по него. По думите му постоянната експозиция няма да бъде много голяма, а по нея ще се работи паралелно с ремонтните дейности. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването й.

Паметникът ще бъде изцяло преокабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманенобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. Д-р Ангелов допълни, че за костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направени вътре.

Любопитно е, че проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем както е сега. Идеята е по този начин да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз, посочи д-р Чавдар Ангелов. Той отбеляза, че това би подложило на риск движимите културни ценности, които ще бъдат експонирани и по тази причина проектът предвижда на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите.

Паметникът на свободата ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация.

Двете обществени поръчки са на обща стойност около 14 милиона лева без ДДС, като в тази сума влизат и 20 процента непредвидени разходи, които по време на самото изпълнение на проекта може да се наложи да бъдат направени, обясни той.

По думите му ремонтните дейности в района на Паметника на свободата тепърва предстоят. Това е процес, който ще отнеме години, но амбицията на НПМ “Шипка – Бузлуджа” е заедно с Министерството на културата да се справи с всички тези задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Кадир преди 3 месеца
Ще го бутат тоест... Аха. Все пак е руски.
119
1
 
7
 
! Отговори
Ар Коло преди 3 месеца
Сигурно ще го ремонтират както ПСА, но няма да го режат а ще взривяват и след това ще го събират
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До вой на BG мужици. Прав си да ги наричаш така: 10 години рипаха и крещяха 'Кой не скача е червен'. Сетне хванаха пътя и отидоха във ВБр да берат касис и ягоди. Останаха тези, дето озлобено викаха 'За тези ид ио ти няма да гласуваме! Дойдоха отпадъците от Канада и събраха Сулю и Пулю да гласуват за тях.Сега двамата, които май че не са и помирисвали Харвард, защото там са господин Никой, си клатят краката и ни се смеят, че Марчето и Акадамика ни докараха арабите и афганистанците.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трайчо Трайков и дясната политичка, дето мисли с краката си - Тодева останаха без работа. Някой паметник за събаряне или за ремонт? Двамата за друго не стават и Васко Терзиев ги нае да съборят паметника на дедите му. На ред е Шипка с многото стъпала и с лютия вятър.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това сега реставрация ли се казва?
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече имат опит,няма проблем!
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жалко, хубав паметник беше, ама пусти боеве при Шипка, руските братушки, освободители и т.н.
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Режи лъва с флекса......нали само така можете да реставрирате
112
4
 
4
 
! Отговори
С флексове преди 3 месеца
Реставрация с флекс
111
0
 
5
 
! Отговори
ШИПКА Е... преди 3 месеца
... И. НА НАШИТЕ ДОБРИ СЪСЕДИ- РУМЪНЦИ, ФИНИ, УКРАИНЦИ, ПОЛЯЦИ И ВОЛЖСКИ БЪЛГАРИ!!!!Ген. РАДЕЦКИ Е С УКРАИНСКО-ПОЛСКИ ПРОИЗХОД!!!!!
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пак се започва ........
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото моста на Кольо Фичето, по добре да не пипат това вековище, светиня е за многото загинали, да не се срути или това е...?!
108
0
 
7
 
! Отговори
Sina преди 3 месеца
У него ли ще бутат передасите от ППиДБ?
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що , не са в шест без десет да го взривят, пак е добре ,лично ръководителите на ПП че ги измажат )
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се надяваме, че няма да си оставят ръцете при реставрацията! Директорът на музея оставя впечатление на много свестен човек, дано и резултатът след реставрацията да е добър. Срамно е, че в момента пътят до паметника е мега разбит и занемарен, наистина на човек му става криво, като кара нагоре...
105
0
 
5
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Нищо де, те докато го реставрират, ще дойде време да го правят наново. Без обществени поръчки, с личен труд на инициаторите на реставрирането и консервирането:)
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откакто преди 30 години паднахме под американско робство, държавата върви само надолу.
103
5
 
15
 
! Отговори
? преди 3 месеца
И на Шипка ли ще посегнат тия бе!? Къде сте бе, стадо проскубано?
102
2
 
7
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 3 месеца
Тези земи са принадлежали 7 века на византийците, 6 века на българите и 5 века на османлиите...та само от техническа гледна точка питам, чия е тая земя?
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това сега "реставрация" ли му казват.

Спонсорирани публикации