Ще реставрират Паметника на свободата на Шипка

Обявени са обществени поръчки за 14 млн. лв. без ДДС
31 дек 2023 10:49, Александър Попов
151
Ще реставрират Паметника на свободата на Шипка
Снимка: БГНЕС

Националният парк-музей "Шипка – Бузлуджа" обяви обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за проекта по реставрация и консервация на Паметника на свободата, каза в интервю за БТА директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Работният проект предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. При нормално протичане на всички административни процедури, ремонтните дейности могат да започнат в началото на лятото, а максималният срок за изпълнението е три години.

Най-важното, което трябва да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компроментираните фугиращи смеси, запълващи пространството между отделните каменни блокове. Те са около 8200 линейни метра и трябва да бъдат отстранени ръчно и подменени, обясни д-р Ангелов.

Относно вътрешността проектът предвижда Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия автентичен вид. Всички изолационни материали и видове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният градеж, който според направените проучвания е от много добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки. Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата постоянна експозиция, каза още д-р Чавдар Ангелов. До момента няма разработен тематико-експозиционен план, но предстои да започне работа и по него. По думите му постоянната експозиция няма да бъде много голяма, а по нея ще се работи паралелно с ремонтните дейности. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването й.

Паметникът ще бъде изцяло преокабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманенобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. Д-р Ангелов допълни, че за костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направени вътре.

Любопитно е, че проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем както е сега. Идеята е по този начин да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз, посочи д-р Чавдар Ангелов. Той отбеляза, че това би подложило на риск движимите културни ценности, които ще бъдат експонирани и по тази причина проектът предвижда на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите.

Паметникът на свободата ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация.

Двете обществени поръчки са на обща стойност около 14 милиона лева без ДДС, като в тази сума влизат и 20 процента непредвидени разходи, които по време на самото изпълнение на проекта може да се наложи да бъдат направени, обясни той.

По думите му ремонтните дейности в района на Паметника на свободата тепърва предстоят. Това е процес, който ще отнеме години, но амбицията на НПМ “Шипка – Бузлуджа” е заедно с Министерството на културата да се справи с всички тези задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ШИПКА не е *** Очевидно или си бил слаб ученик, или си пребоядисан внук на някой генерал от ДС.Идеята за вдигане на паметник на загиналите за освобождението на България и даване на лична пенсия на заслужилите живи поборници е възникнала веднага след Освобождението и нейни инициатори са били първите премиери на Царство България. Вярно, имало е и изключения, но това са били съпругата и дъщерята на Хр.Ботев и близките родственици на Левски, както и някои участници в Априлското въстание.
99
12
 
9
 
! Отговори
ШИПКА Е В ПАМЕТ НА: преди 4 месеца
УКРАИНЦИ, ФИНЛАНДЦИ, ЕСТОНЦИ, РУМЪНЦИ,...... САМО ОФИЦЕРИТЕ СА БИЛИ РУСКИ
98
4
 
13
 
! Отговори
до к.111 преди 4 месеца
Този паметник е издигнат по времето, когато управляващите са били в обтегнати отношения със Съветска Русия и много буйни млади хора са убити. Но нито едно правителство - нито на Ал.Цанков, нито на Ляпчев, та дори през 1941-44г дори за момент не си е помислили да разруши Паметника на Освобождението, нито да наругае император Александър II, граф Игнатиев, Паренсое, ген.Гурко, ген.Скобелев. Я го дайте на сегашните Боце,Киро,Кокорчо, Пеевски!Тодева,Тр.Трайков,Габриел ще го съборят за дни!
97
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметникът на Шипка е най-значимият паметник в България,издигнат с волните пожертвования на стотици хиляди българи.На 14 милиона лева за реконструкция ми намирисва на бая цапардосване на средства.И дано не съсипят поне паметника
96
1
 
18
 
! Отговори
Родолюб Бългски преди 4 месеца
Сложете на паметника барелеф с образите на просто Киро,кокорчо сапунчоакадемиков,Боко ,магнитчо за да знаят и помнят идните поколения кой кой затри БЪЛГАРИЯ
95
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо ще се реставрира,и той е руски паметник,съборете и него,може тогава да мирясате ,вие индивидите от сглобката
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С флекса, нали?
93
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Е, сега вече мусейба мамъта! Пипнат ли го съвременните строители на Боко Банкянския Иддийод... Защото то ще е пак некоя негова фирма.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До донос.бг Та тези, дето го събориха, нито в Бог вярват, нито в Сатана! Благоговеят само пред посланика от козяк 16 - той дава нарежданията и след изпълнението на заповедта им брои 'зелените гущери'. Смятате ли, че Тодева и Трайков ще работят бадева? Това време мина, има бизнес, уточнение на сумата, сетне Тодева нареди, ама устно, и Трайчо плюс двамата архитекти видяха сметката на онзи с автомата. Така работят от сглобката - първо режат с флекса, сетне се покриват като партизани и МВР ги пази
91
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 100 "Спрете се бе момчета,тая България ние я бранихме а вие я събаряне" - гласуващите за ЕС я събаряте. Дано всичко построено от гласуващите за ЕС про'с'таци бъде унищожено.
90
3
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Амбициозните евроатлантически некадърници и него ще съсипят.
89
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От посолството се опитват да ни превърнат в Украйна 2. Вече един път им се получи в Украйна и си действат по отработената там схема. И там всичко започна с бутане на паметниците, пренаписване на историята и преиначаване на езика и обичаите на хората, а сега завършва с гробища от хоризонт до хоризонт и мобилизиране на бременни жени. Добре виждат, че след бременните жени и инвалидите вече няма кого да пращат на смърт от Украйна и ще се пренесат при нас. Тук също има ненормалници надъхани за това.
88
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сегашните ни управници е най-добре да не пипат с мръсните си ръце тоя паметник. Където пипнаха всичко се унищожи или окепази.
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе вие от ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС акъл имате ли? Този паметник е от 90 години на този висок връх - сняг го вали, дъждове 7 месеци го валят, бури го духат, изпял си е вече песента! Я да се съберат Тодева, Тр.Трайков , ген.Атанасов и Пеевски и да му видят сметката! Бесепарите, бивши комунисти, на 3 март и на 21 август все там се събират. Махнете им паметника да видим къде ще ходят. Нали, г-жо Габриел, и лидерите на управляващите партии? Дайте на бежанците араби и афганистанци да го съборят, Трайчо и Тодев
86
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Притеснявам се, прислужниците на посолството да него "реставрират" както "реставрираха" паметника на съветската армия или както "оправиха" жълтите павета след три ремонта?
85
1
 
9
 
! Отговори
георги преди 4 месеца
Хартиен ф - 16 на връх Шипка, колко ще издържи то си знае. Хората също
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А къде е панорамата в Плевен, унищожена по време на Т. Живков?
83
5
 
14
 
! Отговори
Дядо преди 4 месеца
Спрете се бе момчета,тая България ние я бранихме а вие я събаряне.в живота трудно се гради но лесно се събаря.ще дойде ден да давате отчет на стореното от змийските усти и очи който имате.
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои си мислят, че като потрошат всички паметници, включително преди соц. "диктатурата", ще им го зачетем за промяна. Няма такова нещо бе! Онзи дивашки "преход" по отношение българската история, образование и култура въобще го помним много добре. Не пипайте паметника. Първо плочките, стълбите, че да видим какво можете. Ха-ха! Ще изпотрошите пътя до там, от некадърност или с цел да ограничите достъпа за неограничено време. После ще трябват едни 50-60 млн за пътя итн...
81
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То е ясно че ще го потрошат и след ремонта ще е по зле. (В момента нищо му няма) Милионите ги нямат за нищо! 14 милиона за освежаване на интериора, и отвън да запълнят едни фуги и да сменят едни плочки. Какво ще му ремонтират? То е всичко е направено от камък да издържи 1000 години. Осъзнавате ли какво крадене става въпрос!