Децата до 14 г. безплатно в градския транспорт от 1 февруари

Тези до 7 години ще пътуват без пари и по междуселищните линии
Обновена: 2 яну 2024 16:25 | 2 яну 2024 16:25, Стела Стоянова
9
Децата до 14 г. безплатно в градския транспорт от 1 февруари
Снимка БГНЕС, архив

От 1 февруари 2024 г. децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт.

Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно и по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години – ще ползват 50% намаление. Това става ясно от Постановление на Министерския съвет (ПМС) от 28.12.2023 г., с което досегашните намаления, утвърдени от 1 февруари 2023 г. и важащи до 31 декември, се запазват до 31 януари 2024 г.

Според новата разпоредба възрастните граждани и учащите ще ползват 50% намаление от редовната цена на абонаментните карти за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 40 и 70% в зависимост от категорията и вида на пътуване. Според промените в изискванията, утвърдени от министъра на транспорта и съобщенията, картите на деца от 7 до 14 години ще са персонални и със снимка по утвърден образец. Освен това при издаването им ще се изисква и документ за самоличност на родителя/настойника, удостоверяващ постоянния или настоящия му адрес.

Цените на картите за лица с увреждания и намалена работоспособност няма да претърпят промени, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: градски транспортдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Има варианти преди 3 месеца
До До Недообмислено - Трудно ще намериш пенсионер, който по време на грипна епидемия ще тръгне да обикаля с автобус града само за развлечение. Но имаше преди време предложение, което сигурно би те удовлетворило. Когато се дискутираше защо и у нас хората над 70 г. не се возят безплатно с градския транспорт, както е в някои други държави. Тогава имаше идея да им се даде такова право, но то да НЕ важи в пиковите периоди, когато работещи и учещи тръгват за работа или за училище или се връщат оттам
8
0
 
3
 
! Отговори
До Недообмислено преди 3 месеца
По твоята логика, трябва да глобяват и пенсионерит, които заемат местата на работещите и учащите! Вместо да си стоят вкъщи, обикалят с автобусите безцелно, на топличко!
7
0
 
6
 
! Отговори
Пътник преди 3 месеца
А колко ще станат билетите и картите за тези, които не ползваме преференции? Тези отстъпки и подаръци все някой ги плаща...
6
6
 
5
 
! Отговори
Недообмислено преди 3 месеца
Трябваше в това решение да има и клауза, предвиждаща много солидна глоба (поне колкото една средна заплата) за родителите, чието подрастващо дете заема седалка в обществения транспорт, докато старци стоят прави. Които родители нямат пари да платят, да отработват. В противен случай рискуваме градският ни обществен транспорт да стане място за развлечение през студените месеци - вместо да си стои вкъщи, детето за развлечение ще пътува по всякакви линии от първа до последна спирка. Защо да не седи?
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Връща се комунизмът явно..
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ще е за сметка на техните родители, на които са им вдигнали цените на билетите двойно от 3-ти Януари
3
6
 
9
 
! Отговори
само да попитам преди 3 месеца
докога ще има цивилни мутри проверяващи които си мислят че са много велики че се държат с пътниците като с парцали....в коя държава в европа има контрола по транспорта с цивилни дрехи?!?!?!?!...да не сме в някоя държава в континета африка????и къде има проверяващи контролни органи където се държат като мутри????..в африканските3 държави ли има контролни органи без униформи???????????????????
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
70% Европейско финансиране
1
6
 
6
 
! Отговори
къде ще преди 3 месеца
пътуват . без придружител ли . то сега като са нередовни никой не ги глобява . пращат ги за билет . хахаха всеки е хитрец, като на пътя . корупция, смърт, катастрофи . Глупците крещят за безопасност на пътя и никаква полза .