Шестте бежански центъра у нас са запълнени на 75%

Над 20 000 молби за прием на мигранти са подадени през 2023 г.
Обновена: 3 яну 2024 15:31 | 3 яну 2024 15:31, Анисия Иванова
35
Шестте бежански центъра у нас са запълнени на 75%
Снимка: БГНЕС

Шестте бежански центъра в България са запълнени 75%, като общо са настанени 2563 чужденци, търсещи закрила, в шестте териториални поделение, съобщи Мариана Тошева, председател на Държавна агенция за бежанците (ДАБ).

За миналата година у нас са подадени над 20 000 молби за прием на мигранти. Три от центровете са в София, един в Харманли, който е най-големият, и два в Пъстрогор, Свиленград, и село Баня, Нова Загора.

Вече е изградена третата сигурна зона в Харманли за непълнолетни и непридружени лица. Обектът е с финансовата помощ на УНИЦЕФ, завършен е и до края на януари ще бъде оборудван и открит, съобщи Тошева. И допълни, че центровете за мигранти се нуждаят от ремонти за подобряване на условията за прием.

"Съществуващите центрове са изключително амортизирани, особено центъра в Овча купел, където има сигурна зона за непридружени непълнолетни, но за там и другите два ни трябва финансов ресурс и вярвам, че такъв ще бъде поискан ЕК", каза Тошева.

За 2023 г. в България са подадени най-голям брой молби, откакто съществува ДАБ от 31 години, това са 22 515 молби за закрила.

Тошева коментира, че у нас има близо 16 000 производства за 2023 г. на лица, подали молба за закрила, започнала е процедура, но в рамките на 6 месеца една част от чужденците са напуснали страната.

"Нямаме представа в каква посока са тръгнали. Някои са в Австрия и това е известно благодарение на системата Евротаг, в която България участва, и имаме ангажимент за снемане на отпечатъци на лицата, поискали закрила в България", обясни Мариана Тошева пред БНР.

Тя коментира, че се интерпретира и спекулира около информацията за хванатите 6000 чужденци в Австрия и се твърди, че ще бъдат върнати в България.

"В последните няколко дни започнаха интерпретации на статистическа информация, реално фактите показват, че Австрия е изпратила през 2023 г. към България заявка за обратен прием 193 чужденци, от които до края на годината е върнала, по регламента Дъблин, 113. Всякаква друга информация всява паника и страхове”, коментира председателят на ДАБ.

И добави, че у нас са върнати 113 лица, които са с възобновена процедура и са настанени в българските центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ам'чи тея новострящите блокове, които се строят от съмнителни тъмни субекти в София са за тях. Дарение ще прави България за бежанците, че те горките без дом, без храна, голи и боси клетите нещастници.
30
1
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 месеца
Народа им допада да издържа талибаните от Афганистан,Пакистан,Палестина и Мароко,няма проблем.Българина не се бунтува(е скочиха срещу украинските бежанци,въпреки че сме една кръв),но за арабите няма проблем,тях можем да ги издържаме!!!Затова ще ви претопят,защото нямате мозък!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въведете за трафикантите разстрел без обжалване както е в Китай и Северна Корея. Така се създава ред и дисциплина и минирайте границата и да има надписи на английски че се стреля без предупреждение за нелегално преминаване на границата. Изхвърлете терористичните организаций на сорос от България.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тра са да намерят място за още 6000 парчета на първо време.
27
1
 
6
 
! Отговори
Лорен преди 3 месеца
Радвайте се българи сега,че от април ще гледате Шенген дори в гаражи,дворове, къщи и апартаменти,вили! Ще ви полази новата чума на Германия!Всичко за тях и нищо за нас!Ще свикнете с тях и в леглата,но най-вече с миризмата! Сполука през годината,българи!Юнаци!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има решение. Всички от сглобката в министерски съвет и народното събрание да вземат по пет афганистански майки с бради у тях. За подкрепящия електорат по две.
25
1
 
13
 
! Отговори
Рендету преди 3 месеца
Цената за "въздушния" Шенген на Сглобката беше Бг да се превърне в лагер за "бежанци" от бивщшите колонии на Западна Европа - Африка, Бл. Изток и Югоизточна Азия. Тези шъ решат демографската криза на държавата, но за сметка на българите!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не 6, а 600 бежански центъра ще трябват след няколко месеца. Гарантирано от ''промяната''.
23
2
 
24
 
! Отговори
Изберете преди 3 месеца
България или Шенген и бежански лагер.
22
1
 
14
 
! Отговори
Mirabelle преди 3 месеца
До АнонименДа ни е честито!
21
3
 
20
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Кой предизвика бежанските вълни,кой нападна и разграби Либия,кой направи арабските революции,кой прати ИД и сътвори гражданската война в Сирия за да свали власта там,кой позорно избяга от Афганистан и остави всичко в ръцете на талибаните?!Всички знаем кой сътвори тези беди за нас и Европа,това са САЩ и техните марионетки от НАТО.Защо сега ние да страдаме заради тях?!
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радвайте се нали сте Шенгенци хаха като шибеци в метнаха плюха, ви в сурата
19
1
 
33
 
! Отговори
виждаме преди 3 месеца
Арабите никъде и нищо не съживяват, а само съсипват. Ако си в тяхна държава си длъжен да се съобразяваш с всичките им правила и религия, а те като са в чужда не искат да се съобразяват с никой, а отново да налагат техните. Те не могат да се интегрират и не искат. Съсипаха си собствените държави. Изопачават си собствената религия. Интелектуално и морално се върнаха като в тъмните векове. Цяла Германия е пропищяла от техните набези, но по угодническите медии крият.
18
1
 
28
 
! Отговори
До16 преди 3 месеца
Квотата, 20хил на година плюс тия които са с първа, регистрация у нас това, са още 100 хил най малко един град се преселва у нас с авганистанци и сирийци нашите от махалата ще ни се видят като ангели пред тия
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
за 500 години Осмнците не успяха да ислямизират напълно България. ПП-ДБ ГЕРБ и ДПС ще успеят да го направят само за няколко месеца.
16
1
 
17
 
! Отговори
До8 преди 3 месеца
Те идеално са съживили техните държави, че се налага да бягат на 10тина хиляди километра през морета океани и пустини да се спасяват от съживени те си държави.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По 20 000 на година. Това е квотата на България за приемане на бежанци.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В бежанките центрове Захарна Фабрика и Военна рампа в София кипи осилена ремонтна дейност. А до преди месец пустееха.
13
1
 
30
 
! Отговори
До8 преди 3 месеца
Ти луд ли си бе щели да съживят умиращата България хаха тези които съсипвха собствените си държави ще съжевели нашата луд си
12
3
 
26
 
! Отговори
До 8 преди 3 месеца
Арабите как съживиха Англия, Франция и Германия? Марш в чужбина, като не харесваш България!