Политически интриги: ДПС с двама лидери, при ротация министри стават "пътници"

Доц. Буруджиева и проф. Христова за политическата обстановка у нас
5 яну 2024 12:00, Анисия Иванова
60

Управлението на ДПС да не бъде дадено в ръцете само на един човек - това става ясно от обръщението на почетния председател на партията Ахмед Доган. Така като съпредседатели на ДПС бяха посочени имената на Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. На този фон политическите интриги се заплитат с наближаващата ротация в правителството.

"ДПС е пример за група, която е представител на малцинството. Те могат по всякакъв начин да се етикират, но съдържанието им е на малцинствена група. Малцинствените групи съществуват, за да пазят и защитават интересите на това малцинство, затова винаги лидерите на тези групи са част от тях. Групата съществува до момента, докато лидерът е част от тях, защото иначе тази малцинствена група преустановява съществуването си", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Според нея поставянето на двама лидери в партията би довело неизбежно до конфликти сред групата.

"Когато слагаш двама души на една позиция, ти предпоставяш бъдещ конфликт между тях. Те са разпределени един за вътрешната политика, друг за външната, но независимо дали това е външна, или вътрешна политика, тя е взаимосвързана. Това означава, че Доган създава за в бъдеще изключителна предпоставка за силен сериозен конфликт вътре в ДПС, на база на двете кандидатури", категорична е проф. Христова.

Доц. Татяна Буруджиева открива множество проблеми в партийната организация на ДПС.

"ДПС от доста дълго време няма втория човек - организационния секретар. След Касим Дал ми се струва, че няма такъв човек. Дали поради тази причина или с много други фактори, но има проблем в структурите на ДПС. Има проблем вътре в партията. Проблемът е електорален на младото поколение, той е проблем на доста ленивотото и неработещо младежко ДПС, което иначе беше едно от знаковите и силни партийно младежко обединение години наред. Има много неща, които могат да се изредят, но факт е, че ДПС трябва да взима решения за себе си", отбеляза политологът доц. Татяна Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостите са убедени, че след предстоящата ротация на кабинета "Денков-Габриел" стабилността на правителството ще зависи и от външните политики, които оказват влияние на България като изборите в САЩ, Русия и изборите за Европейски парламент.

Проф. Христова смята, че с ротацията на кабинета няма да има големи промени в министерствата, а те по-скоро ще бъдат случайни. Доц. Буруджиева е на друго мнение.

"Струва ми се, че ще има знакови смени на министри, не толкова случайни, защото те вече са нарочени. Смятам, че министърът на туризма си е пътник, министърът на здравеопазването също не ми се струва добре да се развива. Има министри, които не съм си правила труда да науча как се казват, защото те работа не вършат. Ако вършеха работа, щяхме да им чуем поне по веднъж имената за тези 4-5 месеца", заяви доц. Буруджиева.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До В 36: ДПС го създаде Посолството. Без външна намеса тази партия нямаше да бъде създадена.
36
0
 
2
 
! Отговори
В 36 преди 3 месеца
да се чете "кой създаде ДПС?"
35
1
 
2
 
! Отговори
Кой създаде БСП!? преди 3 месеца
БКП/БСП позволи в нарушение на предишната Конституция да бъде създадена на практика една етническа партия с една, единствена цел - да не спечели СДС първите "свободни" избори през 1990 г., за да имат време да дозавладеят икономическата власт и да се превърнат от партийни фунционери на социалистическата партия в капиталисти!
34
1
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Крачката назад от страна на де4ментния доан по отношение на феноменалната му кадъна шишана казва много. И крие заплаха в себе си. Скедколедно е опасно за пра се тата. So пола си е опасен - колко кадри му се " самоу$биха в обкръжението. Последното решение с кардайъ?
33
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
ДПС никога по същността си,не е била политическа партия.Това е бандитска организация,възползвала се от мюсюлманската религиозна принадлежност,и турската етническа принадлежност.Пред очите ви лица на раководни постове грабят и крадат народна пара и живият като барони.Бедните турци и мюсюлмани,в резултат на вроденото си покорство,продължават да гласуват за тях.По подобие на та организация беше създадена и бнкянската разбойническа организация.Ще се оправим,когато 2 банди престанат да съществуват.
32
1
 
6
 
! Отговори
кви 2 лидери? преди 3 месеца
Лидера на ДПС мафията е един и той се казва Ахмед доган! Тия двамата, са две пионки на руския агент доган!
31
0
 
4
 
! Отговори
Защо ги избирате? преди 3 месеца
Те могат по всякакъв начин да се етикират, но съдържанието им е на малцинствена група. . . . . Щом българите искат да ги управляват малцинства и чужди граждани нека е така! Не се учудвайте после, че българите намаляват! Въобще вече не съжалявам подчертавам само българите! Чакам закриването на България и преименуването в някакво адекватно име! Вече и антлица българите е променен! Огледайте се около себе си, ако не сте вече политически ослепели, в което вече вярвам! По бързо, защото силно трият!
30
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Тези дърти ***ви с очила всичколожки (демек: всичко през ложето), кой ли ги суша още?
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКИ САРАЙ ЗАОБИКОЛЕН ОТ РУСКИ ПЕТРОЛ,ПАЗЕН ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ, ЗАХРАНВАЩ ГЕРМАНИЯ С БЪЛГАРСКИ ПАРИ!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доган като опитен стратег е разтревожен. Моли се всесилния да ни помага. По същото време пеевски се радва че пробута двойното гражданство в конституцията и уверява, че хубавото престои. Доста противоречиви изказвания на двама лидери на етническата партия ДПС. Вероятно шиши се кефи, че в бъдеще ще ни управляват турци с бг паспорт. Господ да пази България.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Кой подписа анекса?Който го е подписал е предал бг интереси. Би трябвало да се анулира, защото не е гласуван в НС. Това не е волята на народа,а сляпо следване инструкциите на ЕС, който се подиграва с нас и ни третира втора категория. Ще хвърли малко парички за замазване на положението.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 31 има и друга теория, че е убит по поръчка на Борис, защото е бил авторитет и е заплашвал диктатурата му, няма логика да правят атентат на генерал който не е бил на служба и отстранен от Борис от служба
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига с тази България.България вече я няма.Това е фалшива новина в медиите.Че и ротация щяла да прави.Айде замислете се, ако беше истинска държава, дали щеше да има кабинети с ротация.България е фейк новина.Всичко тук е унищожено от мутри, мутреси и депесари.Предлагам да казвате на България- територията в ЕС и НАТО.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
като две капки вода са тзи, не мога да ги различа
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нужна е промяна в отбраната.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мария Габриел като е подписала анекса за неограничено приемане на мигранти - сирийци и авфганистанци ли ще носи отговорност последните като се развихрят у нас?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Татяна Буруджиева в нормална държава щеше да е в затвора и там да обсъжда каквото си иска.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Социологията закудкудяка оживено и започна да чертае съдбите на държавата. Вместо да се ограничи в социологически изследвания, взе да дава политически прогнози. Буруджиева сигурно се "гордее" със своя баща, който има голям "принос" към демокрацията, като застреля на улицата български генерал, без съд и присъда.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доган унищожи една нация, за да се прави на важен и умен.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пътница е само вицето Габриел заради неизгодния анекс