Политически интриги: ДПС с двама лидери, при ротация министри стават "пътници"

Доц. Буруджиева и проф. Христова за политическата обстановка у нас
5 яну 2024 12:00, Анисия Иванова
60

Управлението на ДПС да не бъде дадено в ръцете само на един човек - това става ясно от обръщението на почетния председател на партията Ахмед Доган. Така като съпредседатели на ДПС бяха посочени имената на Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. На този фон политическите интриги се заплитат с наближаващата ротация в правителството.

"ДПС е пример за група, която е представител на малцинството. Те могат по всякакъв начин да се етикират, но съдържанието им е на малцинствена група. Малцинствените групи съществуват, за да пазят и защитават интересите на това малцинство, затова винаги лидерите на тези групи са част от тях. Групата съществува до момента, докато лидерът е част от тях, защото иначе тази малцинствена група преустановява съществуването си", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Според нея поставянето на двама лидери в партията би довело неизбежно до конфликти сред групата.

"Когато слагаш двама души на една позиция, ти предпоставяш бъдещ конфликт между тях. Те са разпределени един за вътрешната политика, друг за външната, но независимо дали това е външна, или вътрешна политика, тя е взаимосвързана. Това означава, че Доган създава за в бъдеще изключителна предпоставка за силен сериозен конфликт вътре в ДПС, на база на двете кандидатури", категорична е проф. Христова.

Доц. Татяна Буруджиева открива множество проблеми в партийната организация на ДПС.

"ДПС от доста дълго време няма втория човек - организационния секретар. След Касим Дал ми се струва, че няма такъв човек. Дали поради тази причина или с много други фактори, но има проблем в структурите на ДПС. Има проблем вътре в партията. Проблемът е електорален на младото поколение, той е проблем на доста ленивотото и неработещо младежко ДПС, което иначе беше едно от знаковите и силни партийно младежко обединение години наред. Има много неща, които могат да се изредят, но факт е, че ДПС трябва да взима решения за себе си", отбеляза политологът доц. Татяна Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостите са убедени, че след предстоящата ротация на кабинета "Денков-Габриел" стабилността на правителството ще зависи и от външните политики, които оказват влияние на България като изборите в САЩ, Русия и изборите за Европейски парламент.

Проф. Христова смята, че с ротацията на кабинета няма да има големи промени в министерствата, а те по-скоро ще бъдат случайни. Доц. Буруджиева е на друго мнение.

"Струва ми се, че ще има знакови смени на министри, не толкова случайни, защото те вече са нарочени. Смятам, че министърът на туризма си е пътник, министърът на здравеопазването също не ми се струва добре да се развива. Има министри, които не съм си правила труда да науча как се казват, защото те работа не вършат. Ако вършеха работа, щяхме да им чуем поне по веднъж имената за тези 4-5 месеца", заяви доц. Буруджиева.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ротация няма да има
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Кой подписа анекса?МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОТ ГЕРБ ДОГОВОРИ И ПОДПИСА АНЕКСА С АВСТРИЯ.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Министрите и преди протеста си бяха "пътници" с ръце в джобовете, без работа, на мама и тати, на издръжката. Повече от депутатите в НС, също, от кол и въже. То, кой ли остана в тази клета държава? Умните я напуснаха, или търпят унижения, поради цензура на СЕМ, БНТ, БТВ, НОВА, или партийните си централи. Или са извън политиката. Опростачванетое тотално, на тълпата и пускат сръбска чалга на връх Нова Година?! Потрес!
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 12, eто ти информацията копейко: първо - от 10 години ни плашите с някакви "бежанци", а тези бежанци така и ги няма, така че партенката се изтърка! Второ - дори да пратят някакви бежанци тук, айде обясни ми какво ще ги задържи да останат в България???
12
0
 
3
 
! Отговори
Попитков преди 4 месеца
Тез двете от снимката сестри близначки ли са ?Да се запишат в " Като две капки вода"
11
2
 
15
 
! Отговори
ИСКАМЕ ИНФОРМАЦИЯ преди 4 месеца
КОГА ЩЕ ИЗНЕСЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОДПИСАНИЯ АНЕКС НА 29.12.2023 ЗА ПРИЕМА НА БЕЖАНЦИ ОТ АВСТРИЯ? КАКВИ СА АНГАЖИМЕНТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СПОРЕД ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ И ПОДПИСАНИЯ АНЕКС? КОЛКО БЕЖАНЦИ ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ И Т.Н. ГОВОРИМ ЗА СИРИЙЦИ И АФГАНИСТАНЦИ!
10
2
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Тези "двете дами" ако имаха "грам съвест" не биха се показвали в "елитните телевизии" ,за да се правят на "политически анализатори".Същите са обслужващ персонал на силните на деня и "политически пропагандатори" и по - вредни за обществото ,дори от политиците ,защото съвсем умишлено и целенасочено срещу "заплащане" манипулират обществото ,знаейки ,че няма никаква истина в това ,което изричат с много сложно съставни изречения .
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма нищо лошо че ДПС са с двама лидери, тъй като д-р Джевдет Чакъров първо е много уважаван сред нашите сънародници от турски произход, най-вече около Кърджали, и второ: винаги е бил с ясно изразена евро-атлантическа ориентация! Копейките пак ще си гризат подметките от яд
8
6
 
13
 
! Отговори
Рендето преди 4 месеца
Положението е като в Украйна, наливат се безсмислено много пари в институции, които малтретират силово населението, като използват не неадекватно много сила.Представяте ли си какво ще стане скоро, когато Тагаренко и сглобката ви подарят на Зеленски? С колко ли патрулки тогава ще ви събират от улуците и домовете ви, за да изпращат на сигурна смърт?
7
2
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 4 месеца
На вчерашната дата през 1878, ***, начело с генерал Гурко, вероломно нахлуват в София, за да поробят евроатлантическа България и да я лишат от петвековен рахат. Османците планират да изгорят града барабар с жителите, само и само да не оставят София под миризливия казашки ботуш, но уви, не успяват. Черна дата в българската история.............
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПОДПИСАНИЯ ОТ МАФИЯ АГБРИЕЛ ОТ ГЕРБ АНЕКС Е НЕИЗГОДЕН
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да се ротират
4
2
 
16
 
! Отговори
Кой подписа анекса? преди 4 месеца
Кой подписа анекса за приема на мигранти от Австрия? Кой?
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЯМА ДА ИМА ПРОМЕНИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИ РОТАЦИЯ ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА РОТАЦИЯ.
2
13
 
5
 
! Отговори
Обяснявам преди 4 месеца
САЩ направиха великолепен политически ход, като вкараха Делян Пеевски в списъка Магнитски. Оттогава той много се промени, опитвайки се да изчисти името си. Отслабна и се превърна в истински млад вдъхновяващ лидер, насочен твърдо към европейските ценности и към евро-атлантическите системи за колективна сигурност.
1
3
 
20
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Искаме официлна информация какъв анекс е подписан на 29.12.2023 за приема на бежанци. Истината веднага!

Спонсорирани публикации